• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 27.6°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 24.4°C
  3 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 30.0°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.0°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 24.2°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  1 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 27.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 30.1°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.8°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.8°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εξερεύνηση του απροσδόκητου ως απάντηση στην αβεβαιότητα

 • A-
 • A+

Κάτι που διαφοροποιεί σημαντικά τη σημερινή εποχή από το παρελθόν είναι η γενικευμένη αβεβαιότητα και το αίσθημα ανασφάλειας που αυτή προκαλεί στις κοινωνίες. Το κλίμα ρευστότητας που επικρατεί από την κατάρρευση της Lehman Brothers και μετά στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, και ιδιαίτερα στη χώρα μας, φαίνεται πως σταδιακά δημιουργεί μια απαισιόδοξη πραγματικότητα. Στις νέες συνθήκες, προϋπόθεση για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής είναι η επίτευξη ανθεκτικότητας και ευελιξίας.

Σε ένα πολύπλοκο και αντιφατικό διεθνές περιβάλλον, οι κοινωνίες, ο κόσμος της παραγωγής, οι οργανισμοί και ο δημόσιος τομέας είναι ανάγκη να υιοθετήσουν νοοτροπία και εργαλεία πολιτικής που θα υπερβαίνουν τη γραμμική σκέψη και την εξαρτημένη διαδρομή. Οπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΟΟΣΑ, για τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων λύσεων που θα διασφαλίζουν ότι κανένας δεν θα μένει πίσω, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τις πιθανές εναλλακτικές μελλοντικές εξελίξεις που βρίσκονται μπροστά μας. Η Προοπτική Διερεύνηση (Foresight) αποτελεί μια προσέγγιση συστηματικής σκέψης για το μέλλον, που μπορεί να υποστηρίξει τους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα και να αναπτύξουν λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες και στις μελλοντικές ανάγκες. Επιτρέπει να κατανοούν και να διαμορφώνουν το μέλλον καθώς αυτό εξελίσσεται, ενώ οικοδομούν ανθεκτικότητα, αξιοποιούν τις δυνατότητες των αναδυόμενων τεχνολογιών και μετριάζουν τους μελλοντικούς κινδύνους.

Η εφαρμογή της Προοπτικής Διερεύνησης στον τομέα των επιχειρήσεων και των οργανισμών αφορά την αυτογνωσία των δυνατοτήτων τους, την κατανόηση του ευρύτερου περιβάλλοντος, τη λεπτομερή μελέτη των αναδυόμενων αβεβαιοτήτων και την ενσωμάτωσή τους στον οργανισμό ως βασικό στοιχείο λειτουργίας. Τα συγκεκριμένα βήματα αποσκοπούν στο να καταστήσουν τον οργανισμό πιο ευέλικτο δημιουργώντας ένα πλήρες όραμα για τον ρόλο του στις υπό διαμόρφωση συνθήκες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στέκονται με επιφυλακτικότητα απέναντι στην αλλαγή. Γεγονός που πιθανόν να εξηγεί την ελπίδα ορισμένων για επιστροφή στην «κανονικότητα» που επικρατούσε πριν από το 2010. Ομως, το ζητούμενο σήμερα είναι η σύλληψη της μεγάλης εικόνας, η λεπτομερής μελέτη της παρούσας κατάστασης και η επινόηση μιας νέας, εντελώς διαφορετικής και αισιόδοξης πραγματικότητας. Οπως έχει τονίσει και ο Ανχελ Γκουρία, ο τέως γ.γ. του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, «η Προοπτική Διερεύνηση αφορά την αμφισβήτηση του τι περιμένουμε και παράλληλα τη δοκιμή τού κατά πόσον οι ελπίδες μας είναι ρεαλιστικές. Πρόκειται για τη μετάβαση από την πρόβλεψη στην εξερεύνηση του απροσδόκητου».

Αντιλαμβανόμαστε πως είναι αδύνατον να είμαστε απόλυτα έτοιμοι απέναντι στις μελλοντικές ευκαιρίες και προκλήσεις. Σίγουρα, όμως, μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα αν αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει γύρω μας, σχεδιάζοντας, παράλληλα, επιστημονικά τεκμηριωμένες και ολιστικές στρατηγικές. Η Προοπτική Διερεύνηση είναι η κατάλληλη μέθοδος ώστε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο σκέψης μας και να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό ποιοι είναι οι θεμελιώδεις παράγοντες αλλαγής σε ένα πολυσύνθετο περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας. Εξετάζοντας τα φαινόμενα σύμφωνα με τους αλληλοσυσχετισμούς και τις αλληλεπιδράσεις τους, στηριζόμενοι στη λογική πως το μέλλον είναι ένα πεδίο ελευθερίας, δύναμης και βούλησης.

* Yπ. διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι κύκλοι Κοντράτιεφ
Με μέση διάρκεια περίπου πενήντα ετών και κυμαινόμενοι από σαράντα έως πενήντα χρόνια διάρκειας, οι κύκλοι αποτελούνται από εναλλασσόμενες περιόδους υψηλής ανάπτυξης των τομέων της οικονομίας και από περιόδους...
Οι κύκλοι Κοντράτιεφ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μάρξ μέσα από τα 5G δίκτυα
Η ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας, στην εύθραυστη οικονομικά χώρα μας, έχει συμπέσει χρονικά με παρατεταμένες περιόδους κρίσης και οικονομικών ατοπημάτων αν όχι εγκλημάτων.
Ο Μάρξ μέσα από τα 5G δίκτυα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεχνολογία: η οικολογική σκοπιά
Ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται από την ιλιγγιώδη ανάπτυξη της Τεχνολογίας, δηλαδή της ραγδαίας αντικατάστασης καθημερινών και αναγκαίων λειτουργιών της δράσης του Ανθρώπου από μηχανικά μέσα.
Τεχνολογία: η οικολογική σκοπιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
Ο δημόσιος λόγος εδώ και λίγο καιρό κινείται στο πλαίσιο των απαιτήσεων των εκλογών. Εκεί όμως που κάθε λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται για το αν οι πρωταγωνιστές έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια χώρα...
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταβαίνοντας από το απόλυτο 0 στην Εποχή του Κοινωνικού Συνεπιχειρείν
Παραδόξως, οι Νέες Τεχνολογίες και τα Καινοτόμα Μοντέλα Διοίκησης & Ανάπτυξης σε πολλές περιοχές του Κόσμου, προσφέρουν πλέον ένα οπλοστάσιο επιχειρηματολογίας σε ουτοπιστές να σχεδιάζουν και να υλοποιούν...
Μεταβαίνοντας από το απόλυτο 0 στην Εποχή του Κοινωνικού Συνεπιχειρείν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μοιραίο δίδυμο καπιταλισμού και τεχνοεπιστήμης
Μπορεί για ορισμένους ο επικυρίαρχος σήμερα καπιταλισμός να μη φαντάζει και τόσο απειλητικός ή και να θεωρείται ότι θα μπορούσε ακόμη και να ανατραπεί. Ωστόσο, αυτό που ίσως φαίνεται να αγνοούμε είναι η...
Το μοιραίο δίδυμο καπιταλισμού και τεχνοεπιστήμης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας