• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.1°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 22.7°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 23.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 21.8°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 21.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνητική επιτυχία: μια επικίνδυνη ιδέα

 • A-
 • A+

Η εικόνα του πρωθυπουργού να απευθύνεται στα άδεια έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο είναι θέμα πολλών αναγνώσεων. Επίσης, είναι αρκούντως αποκαλυπτική για την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό της χώρας, όπου τον ρυθμό τον δίνουν οι κομματικές προτεραιότητες και όχι οι εθνικές. Κανονικά, η εικόνα της άδειας αίθουσας θα έπρεπε να ανησυχεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Κυρίως, τους πολίτες που εισπράττουν για πολλοστή φορά φανταστικές «αλήθειες» καθώς υφίστανται τις συνέπειες των πραγματικών πολιτικών.

Για ακόμα μία φορά η Ευρώπη εμφανίζεται μάλλον αδιάφορη σε υπαρκτά προβλήματα της δημοκρατίας, των ανισοτήτων και των αποκλεισμών, κοντόφθαλμη στις γεωπολιτικές προκλήσεις και στον ιστό της παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας (από το θέμα των κανόνων του διεθνούς εμπορίου και της παγκόσμιας ανάπτυξης μέχρι τις αντιπαραθέσεις γύρω από το μεταναστευτικό ή την ουσία των «δίκαιων» εμπορικών πρακτικών) και, σχεδόν, εμμονική σε γενικεύσεις, πρότυπα και κανόνες που δεν απαντούν στον πόλεμο στο έδαφός της. Ετσι, για όσους επιμένουν να αποκωδικοποιούν ως «επιτυχία» τη χρόνια επιβολή των απλουστευτικών γραμμών που, εκτός από διχαστικές και μεροληπτικές που είναι, παράγουν μακροπρόθεσμες ματαιώσεις, τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Το προεκλογικό αφήγημα είναι η «κυβερνητική επιτυχία» – ένα αφήγημα απολύτως συμβατό με τις στρεβλώσεις της παγκόσμιας αταξίας και, ειδικότερα, της ευρωπαϊκής.

Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουν ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν η αιχμή της προβληματικής ευρωπαϊκής νομισματικής και δημοσιονομικής αρχιτεκτονικής. Η Ελλάδα για όλο το διάστημα 2010-2019 ήταν η «ειδική περίπτωση», ο προβληματικός εταίρος, ο παγκόσμιος δακτυλοδεικτούμενος, αλλά και η επιτομή της «επιτυχίας» μιας θεραπευτικής που δεν θεράπευσε απολύτως τίποτα. Τα κρισιακά ενδεχόμενα είναι πάντα εδώ, έστω με άλλη μορφή: πανδημική κρίση, κρίση των παγκόσμιων ενεργειακών πόρων και παγκόσμια διαταραχή στις τιμές ενέργειας, επισιτιστική κρίση και παγκόσμια διαταραχή στις τιμές τροφίμων, κλιματική αλλαγή, δημογραφική κρίση κ.λπ.

Η περασμένη δεκαετία κουκούλωσε ευθύνες και επικύρωσε ιδεολογικούς χειρισμούς. Χρησιμοποίησε τα κεϊνσιανά εργαλεία του κράτους-διασώστη για όσους «ήταν πολύ μεγάλοι για να αφεθούν στην κατάρρευση», μέσα σε ένα αντικεϊνσιανό παραλήρημα. Ενσωμάτωσε και επέβαλε τις αρχές της Συναίνεσης της Ουάσινγκτον στα προαπαιτούμενα της θεσμικής βοήθειας για τη «σωτηρία των αμαρτωλών»: απορρύθμιση, υπεροχή των αγορών, μείωση των δημόσιων δαπανών, μείωση του κόστους εργασίας, απασχολησιμότητα και ευελιξία, χαμηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, άνοιγμα των αγορών στην κινητικότητα των κεφαλαίων και αποβιομηχάνιση σε όλους τους τομείς, με ελάχιστα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προς όφελος της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Αυτές οι αδυναμίες αποτυπώνονται με τα ελλείμματα των επιμέρους λογαριασμών εδώ και χρόνια στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας.

Το παραπάνω στρεβλό σύστημα ήταν που υπηρέτησαν για όλες τις προηγούμενες δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Και οι κυβερνήσεις αυτές ήταν κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ανακάλυψαν στους διεθνείς θεσμούς και στην Ευρωπαϊκή Ενωση το τέλειο καμουφλάζ για τις δικές τους αδυναμίες, οι οποίες μεταφράστηκαν σε συβαριτισμό της χώρας, και για τις οποίες, όμως, οι ηγεσίες τους έφεραν την αποκλειστική ευθύνη.

Ετσι, το πρόβλημα της ευθύνης και της ηθικής τάξης εξαφανίζεται με κάθε τρόπο από τον δημόσιο διάλογο. Ο μόνος τρόπος που θα δικαιολογούσε την παρουσία των υπευθύνων για την ελληνική τραγωδία στη σημερινή (με στόχο και την αυριανή) διακυβέρνηση της χώρας με τη μορφή των σωτήρων, είναι το αφήγημα της «κυβερνητικής επιτυχίας» σε όλους τους τομείς.

Ομως, πρόκειται για επικίνδυνη ιδέα γιατί δημιουργεί ξανά εσφαλμένες εντυπώσεις και προοικονομεί λάθος αντιδράσεις σε πραγματικά προβλήματα. Αλλωστε, στο σημείο μηδέν που βρισκόμαστε, είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε βρεθεί στο τιμόνι της χώρας να υποστηρίξει αύριο ότι τα προβλήματα της χώρας δεν είναι ελληνικά αλλά είναι μόνον παγκόσμια. Ολοι θα ξέρουν ότι ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Πιθανότατα, αύριο, δεν θα ευσταθεί καν ο ισχυρισμός ότι η παγκοσμιοποίηση οδήγησε στην άμβλυνση των ανισοτήτων και στη μείωση της φτώχειας. Πόσο δε μάλλον όταν τα δυσμενή σενάρια και η φτώχεια βρίσκονται προ των πυλών στα καθ’ ημάς (για όσους άκουσαν καλά τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης). Επομένως, τι μας διδάσκει η μονοτονία της «κυβερνητικής επιτυχίας»; Μας λέει ότι δεν μάθαμε τίποτα από την προηγούμενη περιπέτεια, γιατί απουσιάζει από αυτό το αφήγημα παραδοχή της αποτυχίας και της ανικανότητας που μας οδήγησε στην ελληνική κρίση. Κι εδώ, πρυτανεύουν ξανά οι ρηχές υποσχέσεις του νεο-συντηρητικού λαϊκισμού.

Είναι να αναρωτιέται κανείς πόσο θα παρηγορούσε όσους δεν μπορούν να χαρούν τη θάλασσα και να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές η υπόμνηση του Ζαππείου Ι ή του Ζαππείου ΙΙ ή, έστω, η επίκληση της νεο-γλώσσας του Οργουελ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Χριστός και ο… λοχίας
Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι δεν είναι λίγοι οι πολίτες που δυσπιστούν όχι γενικά και αόριστα στη δημοκρατία, αλλά σε κάθε απλό πολίτη συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων. Προτιμούν να αναθέτουν την εξουσία σε...
O Χριστός και ο… λοχίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παράδοξη αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. πέτυχε ευρεία νίκη. Μεγάλο μέρος εκείνων που την εγκατέλειψαν από το 2009 και μετά επανέκαμψε. Η διαφορά από το δεύτερο κόμμα ήταν μία από τις μεγαλύτερες που πέτυχε ως κόμμα μετά...
Η παράδοξη αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και το όνομα αυτού: 280-285!
Οι πληροφορίες λένε ότι το πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει βρεθεί, έχει τη συναίνεση των δύο πρώην πρωθυπουργών της Ν.Δ., Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, και έχει κλειδώσει! Και το όνομα αυτού...
Και το όνομα αυτού: 280-285!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόγραμμα με αφαιρέσεις
Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με εκείνο της Θεσσαλονίκης και το άλλο του Γιωργάκη το 2010 και το άλλο του Καραμανλή το 2004...Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο...
Πρόγραμμα με αφαιρέσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδιότητα του πολίτη: εθνική ή πολιτική ταυτότητα;
Η παροχή δικαιώματος ψήφου στον απόδημο ελληνισμό, την οποία εξήγγειλε ως ύψιστη προτεραιότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν συνιστά άνευ ετέρου θριαμβολογία. Θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να...
Ιδιότητα του πολίτη: εθνική ή πολιτική ταυτότητα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας