• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 27.9°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.0°C / 27.7°C
  0 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.1°C
  3 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 25.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 25.1°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 27.1°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.7°C / 25.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η γενιά του Λεξ, του i-phone και της πανδημίας

 • A-
 • A+

Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις για τη νεολαία που συνήθως προσδιορίζουν τους λόγους για τους οποίους απευθύνονται σε αυτήν κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό, αν ξεχάσουμε ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κοινωνικής ομάδας στη σύγχρονη εποχή. Η νεολαία δεν είναι μια λέξη και δεν είναι πια αυτό που ήταν σε παλαιότερες δεκαετίες. Η λεγόμενη «i-Gen» (τα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2012) βασανίζεται προσπαθώντας να προσδιορίσει την ταυτότητά της εν μέσω πολλαπλών κρίσεων.

Η πανδημία της Covid-19 δεν είναι παρά η κορφή του παγόβουνου. Η ένδεια, οι επισφαλείς απασχολήσεις, τα υποτιμημένα «ευέλικτα» πτυχία, η κλιματική και ενεργειακή απορρύθμιση είναι τα μεγάλα ζητήματα. Σε μια ποιοτική έρευνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών στην περίοδο του πρώτου και δεύτερου κύματος της πανδημίας ανακαλύπτουμε τα αποτυπώματα πρωτόγνωρων εμπειριών μιας εποχής που είχαμε πιστέψει πως θα έμενε αλώβητη από μαζικές ασθένειες, πολέμους και αποκλεισμούς.

Η πανδημία αποτέλεσε μια τεράστια πρόκληση για τη σωματική, ψυχική και νοητική υγεία των νέων ανθρώπων. Με την επέλαση ακόμα ενός ορμητικού κύματος, οι πολιτικοί ιθύνοντες αλλά και ολόκληρη η κοινωνία καλούνται να εφεύρουν πιο αυθεντικούς και ρεαλιστικούς τρόπους προσέγγισης των νέων ανθρώπων. «Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα, τα ακούσαμε. Χορτάσαμε» αναφέρει ένας νέος που στη διάρκεια της πανδημίας έχασε την προσωρινή εργασία του σε κάποια εταιρεία και συγχρόνως ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειάς του. Μια διαταραγμένη καθημερινότητα αποκάλυψε βίαια τόσο τα εύθραυστα όρια του υγειονομικού μας συστήματος όσο και τα στενά όρια της κοινωνικής συνοχής, καθώς πολλές οικογένειες ήρθαν αντιμέτωπες, χωρίς καμία κρατική υποστήριξη, με δύσκολες και τραυματικές εμπειρίες, από την ενδοοικογενειακή βία μέχρι την αδυναμία των ασθενέστερων να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες. Κάποιες ζωές χάθηκαν. «Αδικα», όπως λέει μια νέα κοπέλα στην έρευνά μας.

Οι βαθύτερες επιθυμίες και τα όνειρα μια ολόκληρης γενιάς σημαδεύονται πια από ένα μετατραυματικό στρες που επιβαρύνει την ψυχική υγεία και την ευημερία παιδιών και νέων. Πρόσφατα δεδομένα της UNICEF δείχνουν ότι η ψυχοσυναισθηματική υγεία ενός στα πέντε παιδιά παγκοσμίως έχει επηρεαστεί άμεσα από την πανδημία. Στην έρευνά μας διαπιστώνουμε ότι η εργασία, η εκπαίδευση, ο ελεύθερος χρόνος συνοδεύονται από διαταραχές και υψηλό στρες για το οικογενειακό εισόδημα και την υγεία δημιουργώντας συναισθήματα φόβου, ματαίωσης και θυμού. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη διεθνή έκθεση «The State of the World's Children (2021)», στην οποία πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εκφράζουν φόβο ή άγχος. Προκύπτει έτσι μια άλλη πραγματικότητα σημαδεμένη από δυσάρεστα συναισθήματα που ενδέχεται να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι νέοι στην έρευνά μας δηλώνουν ότι το πρώτο τους μέλημα δεν είναι να αλλάξουν τον κόσμο αλλά να τα βγάλουν πέρα με μια σκληρή καθημερινότητα, να έχουν σταθερή εργασία, μια δική τους στέγη, καλούς και έμπιστους φίλους και έναν ισορροπημένο ελεύθερο χρόνο.

Από αυτή τη σκοπιά, εντοπίζοντας περιεκτικά τα ουσιώδη, θα υποστήριζα ότι οι κοινωνικές πολιτικές για τη νεολαία θα πρέπει να έχουν διαρκώς κατά νου πως πίσω από τα γελαστά πρόσωπα πολλών νέων ανθρώπων υπάρχει μια συσσωρευμένη ήδη εμπειρία εξάντλησης και απογοήτευσης. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, όπως λένε οι ίδιοι, να βλέπουν τη γενιά των σημερινών 70άρηδων να προσπαθεί να τους μοιάσει ή να τους μιμηθεί σε διάφορα επίπεδα. «Είναι ηλίθιο», μου αφηγείται μια κοπέλα 27 ετών, «να βλέπω μεγαλύτερους ανθρώπους να προσπαθούν να μας μοιάσουν. Κυριολεκτικά δεν ξέρουν τι ζούμε.

Και κατά βάθος δεν θα ήθελαν να ζουν αυτό που ζούμε». Τα χαμόγελα του πρωθυπουργού και της παρέας του, τα ευφυολογήματα για ολιστικούς τρόπους ζωής και η φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων, που επιβάλλουν μια εικόνα «ευτυχιοκρατίας», δεν πείθουν πια κανέναν νέο μπροστά στη βιωμένη εμπειρία της «κοινωνίας της διακινδύνευσης» που έχει την πικρή γεύση του φόβου, του θυμού, του εκνευρισμού, της απόγνωσης. Για τούτο στη δεύτερη περίοδο της καραντίνας οι νέοι αψήφησαν τα κυβερνητικά μέτρα. Ηθελαν να κυκλοφορήσουν, να συναντήσουν τους φίλους τους, να γευτούν ένα, έστω πικρό, κομματάκι ελευθερίας. Οχι από αδιαφορία για τη ζωή. Αλλά από παρόρμηση για τη ζωή, πάθος για τον ελεύθερο χρόνο, τον έρωτα, τον χορό, το ταξίδι, παράλληλα με τα μικρά ή μεγάλα δράματα της καθημερινής ζωής που πάντα κρύβονται σε κάποια σκοτεινή γωνιά της ανθρώπινης ύπαρξης, ακόμα κι όταν είσαι νέος.

Με αυτή την έννοια, «αποκωδικοποιώντας» τις αφηγήσεις των νέων, θα έλεγα πως αν κάτι έχει σήμερα νόημα για την Αριστερά είναι να τους πείσει πως υπάρχει διέξοδος. Πως το μήνυμα δεν είναι να αγωνιζόμαστε μόνο «όλοι για έναν και ένας για όλους». Αλλά ότι αξίζει να κάνουμε την υπέρβαση, να αγγίξουμε εκείνο το δύσκολο «όλοι για όλους» που υπερασπίζεται ο γνωστός συγγραφέας Paul Auster. Αρκεί να το θέλουμε, να το επιλέξουμε και να το εκφράσουμε δυναμικά στην κάλπη και στη ζωή.

*καθηγήτριας Κοινωνιολογίας, πρώην κοσμήτορα Παντείου Πανεπιστημίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το φιλί
Θα ήθελα να τους πω πως σημασία έχει η αίσθηση του πρώτου φιλιού που δεν θα την ξεχάσουν ποτέ. Και θα ήθελα να τους πω με όλη μου την καρδιά πως εκεί έξω τους περιμένει ένας υπέροχος κόσμος.
Το φιλί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς επιβολή
Να πετάξουμε από πάνω μας την ηθική της υποταγής και της διχοτόμησης, να ξαναβρούμε πάθος για δημιουργία, για έρωτα, για παιχνίδι!
Χωρίς επιβολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοκρατία της ουράς
Στον κύριο Δ. αρέσουν οι ουρές. Οι ουρές που σχηματίζονται έξω από τράπεζες, σούπερ μάρκετ και καταστήματα. Τώρα μάλιστα που το καλοκαιράκι είναι στις δόξες του περιμένει υπομονετικά τη σειρά του και την...
Η δημοκρατία της ουράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα καλύτερά μας χρόνια τη χειρότερη εποχή
Aυξημένο άγχος, σημαντική κατάθλιψη, έντονη δυσφορία και αυτοκτονικές σκέψεις έδειξε έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε φοιτητές κατά την περίοδο του πρώτου lockdown.
Τα καλύτερά μας χρόνια τη χειρότερη εποχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απλώς μια προσωπική άποψη
Τα κανάλια που δέχθηκαν τα παχυλά ποσά επιμένουν να δηλώνουν ότι το σύστημα υγείας έχει αναβαθμιστεί, ενώ οι γιατροί το αρνούνται πεισματικά.
Απλώς μια προσωπική άποψη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μέτρα προστασίας και λαϊκοί αγώνες μπορούν και πρέπει να συμβαδίσουν
Το ζήτημα των υγειονομικών μέτρων τίθεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από την κυβέρνηση και το σινάφι της, σε σχέση με τον λαό και τη νεολαία. Οι...
Μέτρα προστασίας και λαϊκοί αγώνες μπορούν και πρέπει να συμβαδίσουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας