• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.9°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 27.0°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.0°C / 27.7°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.7°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 20.1°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.2°C / 26.0°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  5 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  4 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η στήριξή μας στον τουρκικό επεκτατισμό δεν εξαιρεί την Ελλάδα από υποψήφιο θύμα

 • A-
 • A+

Το 1982 που εντάχθηκε η Ελλάδα στην ΕΟΚ η σχέση ισχύος προς την Τουρκία εκτιμούνταν 7/10. Οσοι διέσχιζαν τότε τις δύο χώρες έβλεπαν την Ελλάδα έντονα αναπτυσσόμενη και την Τουρκία χαρακτηριστικά τριτοκοσμική. Νωρίτερα, την επομένη του Εμφυλίου, παρά και την κατοχική λαίλαπα, πάλι δεν υπήρχε μέτρο σύγκρισης - η Ελλάδα προηγούνταν σταθερά. Η ένταξη στην ΕΟΚ θεωρήθηκε πως παγίωνε μια ηγετική θέση στα Βαλκάνια που ήταν αδιανόητο να αμφισβητηθεί από την Τουρκία. Σαράντα χρόνια μετά η Τουρκία είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, ενώ η Ελλάδα καταβαραθρώθηκε πτωχευμένη και απόλυτα εξαρτημένη στον πυρήνα της κυριαρχίας της. Αφού αποκλειστεί, όπως είναι λογικό, πως η ανατροπή αυτή οφείλεται σε μεροληπτική στάση θείας δύναμης, πρέπει να αναζητηθεί σε ποιες πολιτικές να αποδοθεί. Πρόσθετο ενδιαφέρον αποκτά ο προβληματισμός, αν αποδειχθεί ότι στο διάστημα αυτό η ελληνική ηγεσία κάλυψε την επιτυχία της Τουρκίας.

Ενόσω κύριος μοχλός οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας ήταν και παραμένει η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η Τουρκία υλοποίησε με δικούς της πόρους ένα σχέδιο αρδεύσεων και εξηλεκτρισμού (GAP) με τα νερά των Τίγρη και Ευφράτη. Πάνω από 26% της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος προέρχεται από υδατοπτώσεις και κοντά 25% της καλλιεργούμενης γης είναι αρδευόμενες εκτάσεις του προγράμματος. Στο πλαίσιό του έχουν κατασκευαστεί 19 υδροηλεκτρικά έργα και ήδη προχωρεί το 23ο φράγμα άρδευσης.

Η ενσωμάτωση των έργων στις παραγωγικές υποδομές των γειτόνων εξασφάλισε ένα τεράστιο αναπτυξιακό άλμα. Θα μπορούσε να αντιπαραβληθεί με το πρόγραμμα άρδευσης της Μεσαράς, που προτάθηκε σε συνέδριο οργανωμένο στις Μοίρες το 1980: ως όγκος αρδευτικού νερού και χρηματοδοτική δαπάνη δεν αντιστοιχεί ούτε σε ένα μικρό από τα 22 παραπάνω φράγματα της Τουρκίας. Το σχέδιο που υιοθετήθηκε δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Οπως για το σύνολο των ελληνικών περιφερειών πλην μιας, η Κρήτη θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. για τον σκοπό εκείνο. Αλλά η Ελλάδα δεν κατέθεσε ποτέ αίτημα στο μόνο άλλο χρηματοδοτικό ταμείο πλην της ΚΑΠ, της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στις επιπτώσεις του προγράμματος GAP της Τουρκίας συγκαταλέγεται η ερημοποίηση της Μεσοποταμίας. Η γη που κατέγραψε τον Κατακλυσμό του Νώε και γαλούχησε τον πρώτο μεγάλο πολιτισμό της ανθρωπότητας μετατράπηκε σε έρημο. Την περίοδο 2011-2014 ξέσπασε επισιτιστική κρίση στη Συρία που εξελίχθηκε σε εξέγερση υπό την ομπρέλα της αντιπολίτευσης. Η Τουρκία, που στερούσε τους αρδευτικούς πόρους για μια καλύτερη εξέλιξη των συριακών πραγμάτων, χρηματοδότησε μισθοφορικά σώματα στο πλευρό της αντιπολίτευσης. Νωρίτερα, το 1990-91, έγινε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ με τη χαρακτηριστική ονομασία Καταιγίδα της Ερήμου. Με νέο ψευδεπίγραφο μανδύα ο πόλεμος επαναλήφθηκε το 2003-2011. Σε πολλά εκατομμύρια φτάνουν έκτοτε τα θύματα του διπλού κακού, μετανάστες εξαιτίας λιμού από ξηρασία και από καταστροφικούς πολέμους. Εξι εκατομμύρια ανάμεσά τους προσφέρεται ανθρωπιστικά η Τουρκία να εγκαταστήσει σε μια τεράστια ζώνη που θα έχει υπό την επιρροή της, ουσιαστική προσάρτηση σε μεγάλο βάθος και μήκος πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Η Τουρκία έχει εξαγγείλει ένα τριφασικό σχέδιο στην κατάληξη του οποίου προβλέπεται αναλογική κατανομή των επίμαχων υδατικών πόρων. Προηγούνται όμως οι δύο φάσεις μονομερούς εκμετάλλευσης του ρου των δύο ποταμών, ενώ οι παρόχθιες χώρες καλούνται να αξιοποιούν στο μεταξύ τα υπόγεια αποθέματά τους και να καταγράφουν τις υδατικές τους ανάγκες. Τα διαβήματα Συρίας και Ιράκ, να συνεκτιμηθεί η παραδοσιακή κατανομή των πόρων και να δοθεί προτεραιότητα σε ειδικές κατηγορίες αναγκών, όπως της ύδρευσης ανθρώπων, πέφτουν στο κενό στους διεθνείς οργανισμούς. Κάθε φορά η Τουρκία καταθέτει αντιρρήσεις που περιλαμβάνουν μελλοντικές υποσχέσεις καλής θέλησης, εμπλουτισμένες με την προτεραιότητα υλοποίησης των σχεδίων της, που διαρκώς εκκρεμούν και διακυβεύονται. Στο διάστημα αυτό δεν διστάζει να τροφοδοτεί κατά προτεραιότητα από τα δύο ποτάμια περιοχές όπως της βόρειας Κύπρου, ακόμη και να χρηματοδοτεί Αγωγό Φιλίας, προορισμένο υποτίθεται να καλύψει ανάγκες χωρών της Αραβικής Χερσονήσου.

Η διαχείριση διασυνοριακών υδατικών πόρων διέπεται από κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Αλλά η Τουρκία δεν έχει υπογράψει, αντίθετα με τη Συρία και το Ιράκ, ούτε τη Σύμβαση Υδατικών Πόρων του ΟΗΕ. Επιμένει να ενεργεί μονομερώς και στις προσκλήσεις συνεργασίας προτάσσει αντιρρήσεις. Οι επίμονες αυτές μονομερείς αυθαιρεσίες, όπως και σε άλλους τομείς, έχουν σοβαρή επίπτωση στην ουσία των εξελίξεων. Τι άλλο είναι, άλλωστε, το Διεθνές Δίκαιο παρά η καταγραφή μεταβολών κάτω από το βάρος απαιτήσεων και επιβολής μιας ισχυρής θέλησης, όταν κάμπτεται η αντίδραση του άλλου μέρους. Στην περίπτωση μάλιστα των πόρων των δύο ποταμών, φαίνεται πως ο διεθνής παράγοντας ευνοεί την Τουρκία. Οταν κρατεί σε συνεχείς πολεμικές εμπλοκές τις γειτονικές της χώρες, αδύναμες να αντιτάξουν διεκδικήσεις για τα δίκαιά τους, ακόμη και ως συμπτώσεις οι πολιτικές αυτές έχουν μονοσήμαντες συνέπειες.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που θα μπορούσε αξιόπιστα να επισημάνει τους απαράδεκτους όρους διαχείρισης των διεθνών αυτών πόρων, εξαιτίας των πολιτιστικών της καταβολών, του μνημειακού πλούτου που καταστρέφεται με τα έργα και των δικαιωμάτων μειονοτικών πληθυσμών που συχνά στο παρελθόν όπως και τώρα αντιμετωπίζουν υπαρξιακό κίνδυνο. Αλλά όχι μόνο καλύπτει τον τουρκικό επεκτατισμό σιωπηρά: Οι εκκλησιαστικές μας αρχές έχουν συχνά ευλογήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που προελαύνουν κατά χριστιανικών ομάδων στο Ιράκ και στη βόρεια Συρία.

Ποιος αγνοεί ότι η απόκρουση από την Ελλάδα των δυνάμεων του Αξονα και η αντίσταση στην Κατοχή θα είχαν διαφορετική εξέλιξη αν δεν υπήρχε το στρατηγικό βάθος που τότε είχε στην Εγγύς Ανατολή. Η πολιτική μας ηγεσία εκτιμά πως προκαλεί εκνευρισμό στον προστάτη κάθε αξίωση να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες στήριξης των συμφερόντων μας. Θα έχει δίκιο. Η καθιερωμένη, όμως, αντίθετη πρακτική εξελίσσεται σε μια σταδιακή συρρίκνωση της Ελλάδας. Ηδη στην Εγγύς Ανατολή εγκαταλείφθηκαν δεσμοί και συμφέροντα που ούτε η ισλαμική προέλαση ή οι Σταυροφόροι, ούτε η οθωμανική υποδούλωση μπόρεσαν να θίξουν. Η έλλειψη κάθε προσπάθειας μελέτης και εξυπηρέτησης των ιστορικών μας δεσμών δεν είναι τρόπος προστασίας των συμφερόντων, αλλά εγκατάλειψής τους και έκθεσης της χώρας στους μεγαλύτερους από ποτέ κινδύνους.

* Αρχιτέκτονας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικο-στρατιωτικός εκφοβισμός
Σήμερα, 17 χρόνια μετά την τελευταία ενεργό εμπλοκή μου με τις ελληνοτουρκικές διενέξεις και παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις τηλεοπτικές ειδήσεις και εκπομπές, αισθάνομαι ότι παίζεται το ίδιο και...
Πολιτικο-στρατιωτικός εκφοβισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη Σουηδία στη Βορειοανατολική Συρία
Ο Ερντογάν ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να αποδεχτούν ότι οι ένοπλες κουρδικές οργανώσεις είναι τρομοκράτες. Τι αλλάζει η παραπάνω εξέλιξη στο κουρδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία;
Από τη Σουηδία στη Βορειοανατολική Συρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
“Turkaegean” γιοκ: το ύστατο επιχείρημα
Η αντίδραση της Κυβέρνησης μέσω της προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέδωσε την άμεση, οργισμένη και σε έντονο ύφος αντίδραση του Αντιπροέδρου της κ. Σχοινά.
“Turkaegean” γιοκ: το ύστατο επιχείρημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σύμμαχος ή ουδέτερη «επιτήδεια» Τουρκία;
Η χρησιμοποίηση του χαρακτηρισμού από τα ελληνικά ΜΜΕ για την απαξίωση της πολιτικής της σημερινής Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό ζήτημα είναι ανακριβής.
Σύμμαχος ή ουδέτερη «επιτήδεια» Τουρκία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένας απλός ορισμός της μπλόφας του casus belli
Η μπλόφα για να είναι εργαλείο πολιτικής δεν πρέπει να είναι μόνο μπλόφα. Τι είδους μπλόφα είναι η μπλόφα για την οποία γνωρίζει ο αντίπαλος ότι είναι μόνο μπλόφα;
Ένας απλός ορισμός της μπλόφας του casus belli
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η υποκριτική ρητορική για τη «Γαλάζια Πατρίδα»
Πρέπει να απορριφθεί η στάση της συστημικής ηγεσίας της χώρας μας να παραπέμπει στο συρτάρι του προστάτη για αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις, αντί της διαμόρφωσης ενός σοβαρού εθνικού σχεδίου.
Η υποκριτική ρητορική για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας