• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 28.2°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.0°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.0°C / 27.7°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.7°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 26.4°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.0°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  48%
www.ilialive.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζωντανοί δεσμοί με τα χωριά

 • A-
 • A+

Συχνότατα γίνονται αναφορές στα εθνικά εγκλήματα που έχουν τελεστεί σε αυτή τη χώρα, αποσιωπάται όμως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, που προέκυψε μεταπολεμικά, λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, πρόβλημα που επιδείνωσε και ο εμφύλιος πόλεμος. Και αν σήμερα έχουν ζωή και δράση πολλά ορεινά και ημιορεινά χωριά, το οφείλουν σε σημαντικό βαθμό στους τοπικούς συλλόγους που δρουν στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα.

Κυριολεκτικά, με το αίμα της καρδιάς τους, οι συγχωριανοί κρατούν όρθιους και ενεργούς τους εν λόγω συλλόγους που προσφέρουν έργο, κυρίως στον πολιτιστικό τομέα, ενισχύοντας τα ετήσια πανηγύρια, ενώ ενίοτε χρηματοδοτούν και έργα στα χωριά, συντηρώντας παλαιά σχολεία και παλαιές βρύσες. Οι σύλλογοι αυτοί πραγματοποιούν και εκδόσεις σε σχέση με την ιστορία και τις παραδόσεις των χωριών, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις.

Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να κηρύξω την επιστροφή στο χωριό, πολύ περισσότερο που κωμοπόλεις σαν την Ανδρίτσαινα, πρωτεύουσα της πρώην επαρχίας Ολυμπίας του νομού Ηλείας, αποψιλώνονται διαρκώς από κατοίκους. Ωστόσο, προτείνω την αναζωογόνηση της υπαίθρου με γενναία μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, του οποίου η σημασία αυξάνεται στις σημερινές συνθήκες των πολλαπλών κρίσεων, μία εκ των οποίων είναι η επισιτιστική λόγω του πολλαπλά καταστροφικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Τα προαναφερθέντα ήρθαν στη σκέψη μου με την ευκαιρία πρόσφατης συνέλευσης του Συλλόγου Ολυμπίων, ενός πολιτιστικού συλλόγου που συμπληρώνει 135 χρόνια φέτος και έχει ενεργά μέλη από πολλά χωριά της περιοχής που εκτείνεται από τον ποταμό Αλφειό μέχρι τη Νέδα, το μόνο θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας και σύνορο της Ηλείας με τη Μεσσηνία.

Ο σύλλογος αυτός συνυπάρχει αρμονικά, δρώντας παράλληλα, με την Ομοσπονδία Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας, στην οποία ανήκει και ο σύλλογος της γενέτειράς μου, Μίνθης, την οποία προσωπικά προτιμώ να αναφέρω ως Αλβενα που είναι το ιστορικό της όνομα. Με την ευκαιρία, καλώ το υπουργείο Πολιτισμού να προβλέπει στον προϋπολογισμό του και χορηγίες για τις πολιτιστικές δράσεις των τοπικών συλλόγων που αποτελούν ζωντανούς δεσμούς με τα χωριά μας, γενικότερα με την ελληνική ύπαιθρο.

Οφείλουν και οι ΟΤΑ, καθώς και οι αιρετές περιφέρειες να ενδιαφερθούν για το ίδιο ζήτημα. Το επισημαίνω διότι γνωρίζω περιπτώσεις που τοπικοί σύλλογοι ζήτησαν βοήθεια από τις τελευταίες, προκειμένου να εκτυπώσουν βιβλία για την ιστορία των αντίστοιχων χωριών.

Ο εορτασμός των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης θα έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί και από την άποψη αυτή.

* στελέχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είκοσι ένας αιώνες ελληνικού πολιτισμού
Τὸ πρόβλημα τοῦ καθορισμοῦ τῶν πολιτευμάτων εἶναι δυσχερὲς λόγω τῆς πολυπλοκότητός τους. Σύμφωνα πάντως μὲ τοὺς κανόνες τῆς πολιτικῆς ἐπιστήμης ἐλέγχονται τὰ κάτωθι τοῦ συγγραφέως «21 αἰῶνες ὑποταγῆς καὶ...
Είκοσι ένας αιώνες ελληνικού πολιτισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
60 χρόνια Επανάστασης άνοιξαν τους πολιτιστικούς ορίζοντες του κουβανικού λαού
Στόχος της Κουβανικής Επανάστασης του 1959 ήταν εξαρχής η άνοδος του πολιτιστικού επιπέδου του κουβανικού λαού, μέσα από την ολόπλευρη λαϊκή συμμετοχή στο έργο της οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας.
60 χρόνια Επανάστασης άνοιξαν τους πολιτιστικούς ορίζοντες του κουβανικού λαού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κίνα: Πολιτιστική Επανάσταση 50 χρόνια μετά
Τον περασμένο Μάιο συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την έναρξη της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης, μιας ριζοσπαστικής περιόδου που προκάλεσε βαθύ ρήγμα στην κινεζική κοινωνία, από το οποίο η χώρα...
Κίνα: Πολιτιστική Επανάσταση 50 χρόνια μετά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτιστική επανάσταση και τα διδάγματά της
Τα παραπάνω μοιάζουν σαν πρωθύστερη απάντηση όχι μόνο σε ερωτήματα που αφορούν κατοπινές εξελίξεις στην Κίνα, αλλά και σε ερωτήματα που απασχολούν πλέον πλατιές μάζες αγωνιστών της Αριστεράς, μετά τις...
Η πολιτιστική επανάσταση και τα διδάγματά της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα προσαρμοστούμε στην ήττα ή θα παλέψουμε για τη νέα αναμέτρηση;
Το διήμερο στις 5 και 6 Ιούνη, στην ΑΣΟΕΕ στην Αθήνα, που είναι αφιερωμένο στα 50χρονα της ΜΠΠΕ δεν είναι μια αφήγηση του παρελθόντος, μια ανάμνηση που επιδιώκει να συντηρεί «ηττημένες ελπίδες» και «χαμένα...
Θα προσαρμοστούμε στην ήττα ή θα παλέψουμε για τη νέα αναμέτρηση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα
Συμπληρώνονται φέτος πενήντα χρόνια από την έναρξη της Μεγάλης Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα, η οποία συντάραξε την Αριστερά σ’ όλον τον κόσμο και άφησε βαθιά αποτυπώματα στην πολιτική και τον πολιτισμό.
Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας