Συχνότατα γίνονται αναφορές στα εθνικά εγκλήματα που έχουν τελεστεί σε αυτή τη χώρα, αποσιωπάται όμως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, που προέκυψε μεταπολεμικά, λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, πρόβλημα που επιδείνωσε και ο εμφύλιος πόλεμος. Και αν σήμερα έχουν ζωή και δράση πολλά ορεινά και ημιορεινά χωριά, το οφείλουν σε σημαντικό βαθμό στους τοπικούς συλλόγους που δρουν στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα.
Κυριολεκτικά, με το αίμα της καρδιάς τους, οι συγχωριανοί κρατούν όρθιους και ενεργούς τους εν λόγω συλλόγους που προσφέρουν έργο, κυρίως στον πολιτιστικό τομέα, ενισχύοντας τα ετήσια πανηγύρια, ενώ ενίοτε χρηματοδοτούν και έργα στα χωριά, συντηρώντας παλαιά σχολεία και παλαιές βρύσες. Οι σύλλογοι αυτοί πραγματοποιούν και εκδόσεις σε σχέση με την ιστορία και τις παραδόσεις των χωριών, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις.
Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να κηρύξω την επιστροφή στο χωριό, πολύ περισσότερο που κωμοπόλεις σαν την Ανδρίτσαινα, πρωτεύουσα της πρώην επαρχίας Ολυμπίας του νομού Ηλείας, αποψιλώνονται διαρκώς από κατοίκους. Ωστόσο, προτείνω την αναζωογόνηση της υπαίθρου με γενναία μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, του οποίου η σημασία αυξάνεται στις σημερινές συνθήκες των πολλαπλών κρίσεων, μία εκ των οποίων είναι η επισιτιστική λόγω του πολλαπλά καταστροφικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Τα προαναφερθέντα ήρθαν στη σκέψη μου με την ευκαιρία πρόσφατης συνέλευσης του Συλλόγου Ολυμπίων, ενός πολιτιστικού συλλόγου που συμπληρώνει 135 χρόνια φέτος και έχει ενεργά μέλη από πολλά χωριά της περιοχής που εκτείνεται από τον ποταμό Αλφειό μέχρι τη Νέδα, το μόνο θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας και σύνορο της Ηλείας με τη Μεσσηνία.
Ο σύλλογος αυτός συνυπάρχει αρμονικά, δρώντας παράλληλα, με την Ομοσπονδία Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας, στην οποία ανήκει και ο σύλλογος της γενέτειράς μου, Μίνθης, την οποία προσωπικά προτιμώ να αναφέρω ως Αλβενα που είναι το ιστορικό της όνομα. Με την ευκαιρία, καλώ το υπουργείο Πολιτισμού να προβλέπει στον προϋπολογισμό του και χορηγίες για τις πολιτιστικές δράσεις των τοπικών συλλόγων που αποτελούν ζωντανούς δεσμούς με τα χωριά μας, γενικότερα με την ελληνική ύπαιθρο.
Οφείλουν και οι ΟΤΑ, καθώς και οι αιρετές περιφέρειες να ενδιαφερθούν για το ίδιο ζήτημα. Το επισημαίνω διότι γνωρίζω περιπτώσεις που τοπικοί σύλλογοι ζήτησαν βοήθεια από τις τελευταίες, προκειμένου να εκτυπώσουν βιβλία για την ιστορία των αντίστοιχων χωριών.
Ο εορτασμός των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης θα έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί και από την άποψη αυτή.
* στελέχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας