• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.4°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 29.2°C
  0 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.0°C / 27.7°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 26.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 22.9°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.1°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  3 BF
  75%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.7°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 28.1°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  2 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 27.2°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  46%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ: το κυβερνητικό Βατερλό

 • A-
 • A+

Κατατέθηκε πριν από έναν μήνα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις». 345 άρθρα και 408 σελίδες, από τα ογκωδέστερα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί ποτέ. Σε επιστολές και διαφημιστικά μηνύματα σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές η κ. Κεραμέως περιέγραψε τους στόχους του. Κινητικότητα, διεθνοποίηση, αυτονομία, απασχόληση, αγορά εργασίας, λέξεις συχνά στον αντίποδα της λογικής του νομοσχεδίου.

Σε περίοδο εξετάσεων και στο κατακαλόκαιρο πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας προσδοκούσαν να ψηφιστεί αβρόχοις ποσί. Αίφνης, άρχισαν οι αντιδράσεις. Πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Η συντριπτική πλειονότητα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας το απέρριψε. Ολες οι κατηγορίες προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικοί) τάχθηκαν ομόφωνα διά των εκπροσώπων τους εναντίον του νομοσχεδίου. Οι σύλλογοι καθηγητών, ΔΕΠ, με πρώτη τη συνομοσπονδία, την ΠΟΣΔΕΠ, με ομόφωνες αποφάσεις τους θεωρούν ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί αποδεκτή βάση συζήτησης. Το ίδιο και πλήθος Τμημάτων διά των Γενικών Συνελεύσεών τους, Κοσμητείες, Σύγκλητοι. Εξίσου απορριπτικοί είναι και πολλοί επιστημονικοί φορείς της χώρας, ανάμεσά τους και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η εφημερίδα «Καθημερινή» επιχείρησε συστηματικά να απαξιώσει τις αντιδράσεις. Τις βάφτισε ελάχιστες και συντεχνιακές - γιατί λέει εστιάζουν στο μοντέλο Διοίκησης. Κυβερνητικοί κύκλοι και φιλοκυβερνητικά μέσα πήγαν ένα βήμα πιο πέρα. Μέσω της κλασικής, κακοφορμισμένης πρακτικής κατευθυνόμενων δημοσκοπήσεων, επιχείρησαν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι το νομοσχέδιο χαίρει της υποστήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας.

Ετσι, κυκλοφόρησαν δημοσκοπήσεις που δεν αγγίζουν την ουσία του νομοσχεδίου και αναφέρονται σε θεσμούς που υπάρχουν εδώ και χρόνια στα πανεπιστήμια: π.χ. «Θέσπιση κέντρου ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης σε κάθε Πανεπιστήμιο για στήριξη φοιτητών και πανεπιστημιακών». Σε άλλη φιλοκυβερνητική εφημερίδα διαβάζουμε ότι τα μέτρα αυτά όπως «η ενίσχυση της πρακτικής άσκησης» υποστηρίζονται από τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο συντάκτης του άρθρου δεν λέει ή αγνοεί ότι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για τους φοιτητές, ότι επαφίεται στην προαίρεση των επιχειρήσεων.

Γιατί δεν έχει καμία υποστήριξη το νομοσχέδιο παρά τη διαφήμιση από το υπουργείο Παιδείας και τις φαντασιακές υποσχέσεις σε φοιτητές και πρωτοβάθμιους καθηγητές; Γιατί ακόμη και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος δεν μπορούν να το υποστηρίξουν; Γιατί πέρα από τις πομπώδεις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων το νομοσχέδιο έχει τέσσερις εμφανείς στόχους: απόσυρση του κράτους από τα πανεπιστήμια, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους, πειθάρχηση φοιτητών και εργαζομένων, συγκέντρωση εξουσίας.

Κανένας κυβερνητικός δεν μπορεί να πει δημόσια αυτό που είναι εμφανές. Το κάνει ένας από τους λίγους υποστηρικτές του, ο Α. Δοξιάδης, στην «Καθημερινή». Ποιο είναι το πρόβλημα; Οτι τα ελληνικά πανεπιστήμια διοικούνται δημοκρατικά. «Το δημοκρατικό μοντέλο δεν αφήνει να ξεπεραστούν αυτά τα στοιχεία, που μας περιορίζουν σε έναν περιφερειακό ρόλο στη σύγχρονη επιστήμη και στην οικονομία της γνώσης. Η αιτία είναι οι λεγόμενοι “παίκτες αρνησικυρίας” (veto players, κατά τον όρο του Γ. Τσεμπελή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν)». Γιατί; «Σε ένα σύστημα πλήρως αντιπροσωπευτικό κανένας δεν μπορεί να αποφασίσει να δώσει ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσό από τους πόρους του ιδρύματος σε ένα εργαστήριο – όλοι απαιτούν μια “δίκαιη κατανομή”. Ετσι αναπαράγονται οι πολλές μικρές ομάδες, με τα θετικά και τα αρνητικά τους».

Η λύση, συνεπώς, είναι ένα σύστημα μη αντιπροσωπευτικό. Ενα σύστημα φωτισμένης δεσποτείας. Οι φωτισμένοι δεσπότες υποτίθεται ότι γνωρίζουν πού πρέπει να δοθούν τα χρήματα. Ετσι, τα ελληνικά πανεπιστήμια θα απογειωθούν. Επιχείρημα νέο; Από το 2019 η κυβέρνηση κάνει ακριβώς αυτό. Στη λογική αυτή εδράζεται η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων βάσει επιδόσεων, το περίφημο 20% της χρηματοδότησης. Μόνο που αυτή η λύση δεν είναι η λύση. Η περίοδος της φωτισμένης δεσποτείας και των φωτισμένων αριστοκρατών παρήλθε. Κατά δεύτερον, η τριετής κυβερνητική εμπειρία απέδειξε ότι οι κυβερνώντες μας δεν έχουν πρόβλημα με τους «παίκτες αρνησικυρίας». Διανέμουν τα δημόσια αγαθά σαν να είναι ιδιωτικά. Από τους ημέτερους παντού ώς τους παχυλόμισθους άνευ προσόντων «αρίστους». Τέλος, το μόνο που δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο και η τύχη του.

 * Πανεπιστήμιο Πατρών, πρ. πρόεδρος της ΑΔΙΠ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πειθαρχική επιβολή στη γνώση
Εχοντας διαμορφώσει συστηματικά την κοινωνική αναπαράσταση των πανεπιστημίων ως «άντρων ανομίας», η κυβέρνηση δεν δυσκολεύτηκε να συνδυάσει «λιγότερο κράτος» με κρατικές αυταρχικές παρεμβάσεις.
Πειθαρχική επιβολή στη γνώση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπουργείο Παιδείας: από το κακό στο χειρότερο και πολύ κοντά στο μαύρο
Εάν το σχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας ψηφιστεί και υλοποιηθεί, το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου προδιαγράφεται ζοφερό, κυρίως λόγω της μακροπρόθεσμης ζημίας που θα προκαλέσουν οι συνέπειες.
Υπουργείο Παιδείας: από το κακό στο χειρότερο και πολύ κοντά στο μαύρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαδικασίες πρωτοφανούς ελέγχου της επιλογής διευθυντών σχολείων
Στόχος, ο απόλυτος έλεγχος των συμβουλίων με σκοπό την επιλογή των αρεστών και «ημετέρων», ενώ διαλύεται έτσι κάθε ψευδαίσθηση για τον ρόλο του διοικητικού μηχανισμού.
Διαδικασίες πρωτοφανούς ελέγχου της επιλογής διευθυντών σχολείων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα προσπάθεια υποβάθμισης των δημόσιων Πανεπιστημίων
Ο προς διαβούλευση εκπαιδευτικός νόμος της κυβέρνησης αντικατοπτρίζει τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία εισαγωγής των κανόνων της αγοράς στο κατ’ εξοχήν δημόσιο αγαθό της παιδείας.
Νέα προσπάθεια υποβάθμισης των δημόσιων Πανεπιστημίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νόμος-πλαίσιο ή νόμος-θηλιά για τα ΑΕΙ;
Θηλιά, και μάλιστα ασφυκτική, απέναντι στη δημοκρατική ομπρέλα (όση έχει απομείνει) που προστατεύει τη λειτουργία και τη διοίκηση των ιδρυμάτων, των διαδικασιών που αναδεικνύουν τα όργανά τους,...
Νόμος-πλαίσιο ή νόμος-θηλιά για τα ΑΕΙ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλος ένας νόμος για τα ΑΕΙ
Οι επιμέρους ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου με συστηματικό τρόπο «εξαφανίζουν» κάθε θεσμό και φορέα που θα μπορούσε να εγγυηθεί μια δικαιοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου και άρα να διασφαλίσει την...
Αλλος ένας νόμος για τα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας