• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.2°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.0°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.0°C / 27.7°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.7°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.4°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 26.4°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.8°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.2°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.1°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 21.7°C / 26.4°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  49%
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μύγες και μυγοπαγίδες

 • A-
 • A+

Καθώς, εν μέσω καλοκαιριού, το σχήμα φαίνεται απλό και γνώριμο, ως μεταφορά στην πραγματική ζωή είναι αρκετά ρευστό και συνθετότερο. Ποιος είναι η μύγα και ποιος η μυγοπαγίδα; Προφανώς, η απάντηση συνδέεται με τη θεωρητική προσέγγιση του καθενός. Σχετίζεται, όμως, και με δράσεις και χρόνιες συνειδητές επιλογές που δημιουργούν αποτελέσματα που –κατά κακή τύχη– ξεφεύγουν από τις δηλωμένες προθέσεις των υπευθύνων για τη συλλογή πεταλούδων.

Σχετίζεται και με παγκόσμιες μεταβολές που, ενώ είναι εξόφθαλμες και θα έπρεπε να είναι ανησυχητικές, αντιμετωπίζονται με νωθρότητα, στην καλύτερη περίπτωση, και σαν οχλούσες μύγες, στη χειρότερη. Κάπως έτσι, αντί να επιλέγουμε αναγκαίο αναστοχασμό και λίγα λόγια, οδηγούμαστε στον επικοινωνιακό θόρυβο: στην υπομονή και σε ΕΔΕ, σύμφωνα με το «ευαγγέλιο Αδωνη», στην υπαλληλική αβλεψία, σύμφωνα με το «ευαγγέλιο Βορίδη», και σε χρησμούς-ομπρέλα, σύμφωνα με τις προφητείες του πρωθυπουργού. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να μη χρειαστεί να ξανακάνουμε ό,τι χρειαστεί». Με αυτά τα «θα», ήμουνα νιος και γέρασα. Και όλα τα εύφλεκτα υλικά για να υποδεχθούμε την επόμενη επιδρομή –την επόμενη καταστροφή ή την επόμενη «κατάρα του θεού»– είναι έτοιμα.

Στη γεωπολιτική σφαίρα, ποιος είναι σήμερα η μύγα και ποιος η μυγοπαγίδα; Η Αμερική ή η Κίνα; 'Η μήπως οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι μυγοπαγίδες και όλοι οι υπόλοιποι είναι οι μύγες; Η μεταπολεμική τάξη –πριν καν λήξει ο πόλεμος– οργανώθηκε, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος, κυρίως οι πόλεμοι. Παραδόξως πως, οι πόλεμοι είναι εδώ, είτε ως εμπορικοί είτε ως ψηφιακοί είτε ως κλασικοί-ένοπλοι. Από τη μεταπολεμική τάξη του Μπρέτον Γουντς απουσίαζαν λ.χ. η Γερμανία και η Ιαπωνία ως εχθροί. Και η σταλινική τότε ΕΣΣΔ με τους δορυφόρους της διαφώνησε, αποχώρησε και έφτιαξε τους δικούς της θεσμούς. Αλλά απουσίαζαν και όλοι οι «κατώτεροι» (The Rest) του κόσμου τούτου ως μη υπάρχοντες ή ως μύγες-κουβαλητές των αναγκαίων πλουτοπαραγωγικών πόρων που γέμιζαν το ταμείο της μυγοπαγίδας.

Η κεκτημένη ορμή της αποικιοκρατίας, του μερκαντιλισμού και της πολιτικής των κανονιοφόρων από τον 19ο αιώνα είχε μεταφερθεί αυτούσια στον αιματηρό 20ό και εκτονώθηκε –υποτίθεται– μέσω της φιλελεύθερης οικογένειας του Μπρέτον Γουντς (του ΔΝΤ, του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) στον 21ο αιώνα. Ομως, πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Και οι ανημπόριες της Κοινωνίας των Εθνών για την ειρήνη, την ασφάλεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ανάπτυξη μεταφορτώθηκαν αυτούσιες στον σημερινό Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ είναι οργανισμός που, θεωρητικά και στην πράξη, διευκολύνει την ειρήνη και τη συνεργασία των κρατών-μελών του σε διάφορες σφαίρες.

Το ΝΑΤΟ είναι μια συγκεκριμένη στρατιωτική συμμαχία που χρίζει «εχθρούς» και «συμμάχους». Ο αριθμός των χωρών-μελών του ΟΗΕ δεν έχει μεταβληθεί θεαματικά, αλλά ο αριθμός των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, από τις 12 ιδρυτικές χώρες του 1949, αυξήθηκε σήμερα στις 30 χώρες και αύριο θα φτάσει στις 32. Γιατί όχι και στις 33, ανάλογα με το ποιος κάθε φορά θα πάρει την ταμπέλα του «εχθρού» και του «συμμάχου»; Εν τω μεταξύ, θεωρείται αυτονόητο ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας με δυνατότητα αρνησικυρίας τα 5 μόνιμα κράτη-μέλη (Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) είναι καταστατικοί εταίροι και εγνωσμένοι εχθροί στην πράξη.

Η Ενωμένη Ευρώπη είναι μύγα ή μυγοπαγίδα; Για την απάντηση, εδώ τα ερωτήματα θα έπρεπε να είναι διαφορετικά από αυτά στις συναντήσεις κορυφής, όπως στη σύνοδο του ΝΑΤΟ της Μαδρίτης. Για πόσο η Ευρώπη θα είναι ακόμη καμαριέρα των ΗΠΑ; Είναι μια κοινωνικοπολιτική συσπείρωση ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών με διαφορετικά συμφέροντα και στόχους; Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορεί επ’ αόριστον να βαφτίζει ως «επιτυχία» και ως «αξίες μας» τα υπο-ηθικά προϊόντα των «ταμείων έκτακτης ανάγκης» που πηγαίνουν αυτούσια σε αυτούς που δεν τα έχουν ανάγκη· ούτε τις απότοκες συνέπειες των κυρώσεων εντός έδρας, που παγιδεύουν τους λαούς της (τις Ευρωπαίες μύγες) στην παγκόσμια γεωπολιτική μυγοπαγίδα.

Η συγγνωστή πραγματικότητα, οι δουλείες του παρελθόντος και, κυρίως, τα διαφορετικά συμφέροντα των διαφορετικών εταίρων θέτουν όρια στο τάνυσμα της τρέχουσας κοινωνικής πραγματικότητας. Αν η Αμερική πουλάει δολάριο στον κόσμο πακέτο με αξίες που δεν έχει, κατηγορώντας τους εχθρούς της, την Κίνα ή τη Ρωσία, η Ευρώπη κάνει κάτι χειρότερο. Υπηρετώντας τυφλά τη νεοφιλελεύθερη τάξη, παρακολουθεί την αποδημοκρατικοποίηση των δημοκρατιών της, στα βήματα της Αμερικής. Κι όλοι καμώνονται τη μυγοπαγίδα. Οι έμποροι μοσχοπουλάνε και μύγες εξοπλίζονται για να σωθούν από τις μυγοπαγίδες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης
Η εκπαίδευση βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και δικαίως καθώς διαδραματίζει ζωτικό ρόλο για να παραμείνει η οικονομία μας ανταγωνιστική.
Για την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
CETA: τέλος εποχής για την περιβαλλοντική προστασία στην Ευρώπη;
Από τη δεκαετία του 1970 μέχρι και τη δεκαετία του 1990, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ δημιούργησαν ένα χωρίς προηγούμενο νομικό σύστημα για την προστασία του περιβάλλοντος. Το νομικό σύστημα έφερε φόρους, τέλη,...
CETA: τέλος εποχής για την περιβαλλοντική προστασία στην Ευρώπη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλαστικό χρήμα
Με το πλαστικό χρήμα ανεπιφύλακτα μπορούμε να πούμε ότι πλησιάζουμε το δημοκρατικό πολίτευμα, ανεξαρτήτως οικονομικού συστήματος.
Πλαστικό χρήμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη γερνά, η Ελλάδα συρρικνώνεται
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού και τους δημογραφικούς δείκτες παγκοσμίως, ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2022 αριθμεί 10,3 εκατομμύρια, με προβλεπόμενη ετήσια μείωση 0,3%,...
Η Ευρώπη γερνά, η Ελλάδα συρρικνώνεται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς απαντούν οι ηγεσίες στον πόλεμο;
Γιατί δεν τελειώνει ο πόλεμος; Δεν τελειώνει γιατί υπάρχει πολύ ισχυρό κίνητρο να ανθίζει ο κλάδος και να δουλεύουν με υπερωρίες τα εργοστάσια όπλων.
Πώς απαντούν οι ηγεσίες στον πόλεμο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το φάντασμα της αστάθειας πλανιέται…
Η «τύφλωση» επικρατεί στις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών. Νομίζουν ότι με τα επικοινωνιακά κόλπα θα ξεπεράσουν τα προβλήματα ανώδυνα. Δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, την τωρινή και τη μελλοντική. Η φύση...
Το φάντασμα της αστάθειας πλανιέται…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας