• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  11°C 9.8°C / 13.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.7°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 13.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.1°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν το αδιανόητο συνέβη: τρεις μέρες στη Νέα Υόρκη

 • A-
 • A+
Περνώντας τους δρόμους μέσα στην πορεία, βλέπεις στα πεζοδρόμια και τα εστιατόρια άτομα να σηκώνονται και να υψώνουν τις γροθιές ή να χειροκροτούν, μια νεαρή γυναίκα κρατάει το χέρι του συντρόφου της πολύ σφιχτά και κλαίει, μια ηλικιωμένη μάς φωνάζει ενθαρρυντικά από το μπαλκόνι της, αυτοκίνητα κορνάρουν σε υποστήριξη ενώ τους κλείνουμε τον δρόμο. Fuck the SCOTUS (Supreme Court Of The United States/Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ), Our bodies-our rights, No justice no peace.

Παρασκευή 24.6, πρωί

Δεν περιμένεις ησυχία στη Νέα Υόρκη, αλλά κάποια στιγμή είναι ένας θόρυβος που επιμένει, που σου τραβά την προσοχή. Για εμάς είναι ένα ελικόπτερο, που μένει σταθερά στο ίδιο σημείο. Ισως από τις πολλές ταινίες, η πρώτη σκέψη είναι ότι κάποιον κυνηγάνε. Συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για τη μέρα, χωρίς άλλο προβληματισμό. Μπροστά μας έχουμε ένα τριήμερο πορειών για το Σαββατοκύριακο του Pride με πρώτη το drag march το απόγευμα. Λίγο μετά, ένα σχεδόν αφηρημένο τσεκάρισμα στο κινητό. Και η είδηση στους New York Times: «Supreme Court Overturns Roe v. Wade». Ανοίγουμε CNN και το ελικόπτερο αποκτά άλλο νόημα: ήδη κόσμος μαζεύεται έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον και σε κεντρικές πλατείες της Νέας Υόρκης - πορείες αναμένονται παντού.

Προγραμματίζεται συγκέντρωση για το απόγευμα στη Ν. Υόρκη, 18.30 στην πλατεία Ουάσινγκτον, κοντά σε σπίτια φίλων. Κοινή, αυτόματη απόφαση, να μην πάμε στο drag march όπως είχαμε κανονίσει, αλλά στη συγκέντρωση για το δικαίωμα στην άμβλωση. Το CNN έχει συνεχόμενη ζωντανή ροή για την απόφαση, ρεπόρτερ, παρουσιαστές, συζητήτριες - όσο κι αν το περίμεναν, είναι όλοι σε σοκ. Μιλούν άλλοτε με επιχειρήματα, άλλοτε με θυμό, άλλοτε προβλέποντας τι ακολουθεί. Ο ένας από τους ακραία συντηρητικούς δικαστές προοικονόμησε ότι ακολουθούν αντίστοιχες αποφάσεις και για άλλα πυρηνικά δικαιώματα που έχουν προστατευθεί από εμβληματικές αποφάσεις: η αντισύλληψη και η ισότητα στον γάμο για τα γκέι ζευγάρια. Μπορεί όντως να φτάσουμε εκεί; Η ίδια ερώτηση σε λούπα ξανά και ξανά. Σε εναλλαγή με επιχειρήματα για το τι σημαίνει η απαγόρευση της έκτρωσης σε διαφορετικές Πολιτείες: πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό γυναίκες από χαμηλές τάξεις, μαύρες, ανήλικες ή νεαρές ενήλικες. Ολες όσες δεν μπορούν εύκολα (ή καθόλου) να ταξιδέψουν σε άλλη Πολιτεία για ασφαλή πρόσβαση στο αυτονόητο δικαίωμά τους. Απευθείας συνδέσεις από συντηρητικές Πολιτείες, έξω από κλινικές αμβλώσεων. Κάποιες ακύρωσαν ήδη τα αμέσως επόμενα ραντεβού τους, κάποιες έχουν ανοίξει την πίσω πόρτα για να μπαίνουν γυναίκες που έχουν προγραμματισμένη επέμβαση - στην μπροστινή πόρτα συγκεντρώνονται ομάδες συντηρητικών σε ξέφρενη χαρά για την απόφαση του δικαστηρίου, αποτρέποντας άτομα από το να μπουν μέσα.

Μεσημέρι, λίγο πριν από τη συγκέντρωση, μέσα σε εξαντλητική ζέστη, τρώμε στα γρήγορα κάπου στο Ιστ Βίλατζ. Στο διπλανό τραπέζι δύο λευκά αγόρια γύρω στα 20 συζητούν για την απόφαση μεταξύ τους, αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν για να ανατραπεί. Τους μιλάμε, ο ένας από τους δύο λέει: «Εχω τρεις αδερφές, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν αν ζούσαν στην Αλαμπάμα ή αλλού. Είμαι εξοργισμένος, δεν μπορώ να το πιστέψω, η σημερινή απόφαση πρέπει να αλλάξει».

18.30

Φτάνουμε στην πλ. Ουάσινγκτον, έχει ήδη κόσμο, όχι τον συνηθισμένο, αλλά πολύ περισσότερο. Ακούγονται συνθήματα, γράφονται πλακάτ. Γύρω μας, όλων των ειδών οι φάτσες και τα φύλα. Οι πικέτες έχουν συνθήματα κάθε είδους, στο πλήθος λευκά και μη άτομα, μαύρες τρανς γυναίκες, κουίρ άτομα, σις και στρέιτ, άτομα κάθε ηλικίας, άτομα με μαντίλες και χωρίς. Το ζωντανό πλήθος της Νέας Υόρκης. Η πλατεία γεμίζει, σταδιακά ξεχειλίζει, οι δρόμοι που τη συναντούν κλείνουν σε σημεία. Ξεκινά αυθόρμητη πορεία για το δικαστικό μέγαρο της πόλης.

Περνώντας τους δρόμους μέσα στην πορεία, βλέπεις στα πεζοδρόμια και τα εστιατόρια άτομα να σηκώνονται και να υψώνουν τις γροθιές ή να χειροκροτούν, μια νεαρή γυναίκα κρατάει το χέρι του συντρόφου της πολύ σφιχτά και κλαίει, μια ηλικιωμένη μάς φωνάζει ενθαρρυντικά από το μπαλκόνι της, αυτοκίνητα κορνάρουν σε υποστήριξη ενώ τους κλείνουμε τον δρόμο. Fuck the SCOTUS (Supreme Court Of The United States/Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ), Our bodies-our rights, No justice no peace. Ακούγεται κάποιος μόνος να φωνάζει «είστε οι εχθροί της Αμερικής!», το πλήθος παραμένει ψύχραιμο, απομακρύνεται μόνος του. Σταθερά στο ίδιο σημείο με το πρωί ένα ελικόπτερο.

Σάββατο 25.6, μεσημέρι

Περπατάμε για κάποιες δουλειές στην πόλη, παντού έχει αυτοσχέδιες πορείες, συγκεντρώσεις, μικροφωνικές. Ενώ πάμε να πάρουμε φαγητό, μια παρέα δέκα γυναικών και κουίρ ατόμων σε νεαρές ηλικίες περπατά φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πικέτες. Μια νεαρή γυναίκα έχει βγάλει την μπλούζα της και δείχνει το στήθος της περπατώντας. Στην πικέτα που κρατά γράφει: «ΤΩΡΑ θα μου δώσετε σημασία; Η έκτρωση είναι δικαίωμά ΜΟΥ».

Ετοιμαζόμαστε για το dyke march, την πιο γνωστή και μακρόχρονη πορεία λεσβιών (και όχι μόνο) που γίνεται κάθε χρόνο μία ημέρα πριν από το Pride. Τα συνθήματα -προφορικά και γραπτά, σε πικέτες και σώματα- γυρνούν όλα γύρω από την απόφαση.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+, κουίρ και φεμινιστικά δικαιώματα είναι φανερό με κάθε τρόπο ότι πάνε μαζί, όπως και συνθήματα διαθεματικά, για την τάξη και τη φυλή. «Δικαίωμα στα σώματά μας, δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», «οι ζωές των μαύρων γυναικών μετράνε», «η άμβλωση αφορά όλα τα φύλα», «είχα την ελπίδα ότι θα διαδήλωνα μόνο για ένα θεμελιώδες δικαίωμά μου αυτό το Σαββατοκύριακο».

Αργότερα το απόγευμα στη Union Square γυναίκες με μικρόφωνο συγκεντρώνονται και μοιράζονται δημόσια τις ιστορίες τους. «Χρειάστηκα έκτρωση έπειτα από βιασμό», «Δεν είχα λεφτά να μεγαλώσω παιδί», «Ηθελα να σπουδάσω, όχι να γίνω μάνα», «Απλά δεν θέλω παιδιά».

H Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ (μέλος του Κογκρέσου) εμφανίζεται και ενώ μόλις τη βλέπουν ακούγονται φωνές και χειροκροτήματα, όταν παίρνει το μικρόφωνο πέφτει σιωπή: «Με βίασαν όταν ήμουν 22. Ενώ περίμενα το αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης, μέσα σε μια δημόσια τουαλέτα, ήταν ανακουφιστικό να ξέρω ότι είχα την επιλογή της έκτρωσης αν αυτό έβγαινε θετικό». Κλείνουμε τη μέρα περιμένοντας σε μια ουρά για παγωτό στο χέρι. Η ουρά γεμάτη από νέα άτομα, πιτσιρίκια, οικογένειες. Δεν υπάρχει μέρος να στεκόμαστε για πάνω από δέκα λεπτά και να μην ακούσουμε μια συζήτηση για την απόφαση.

Κυριακή 26.6, πρωί

Ξεκινά η τεράστια παρέλαση του NYC Pride και μπροστά μπροστά αποφασίστηκε να μπει το πανό για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Κάπου βλέπουμε μια πικέτα «Δειλοί, (βγάλατε) απόφαση Παρασκευή νομίζοντας ότι δεν θα αντιδράσουμε;». Μετακινούμαστε προς την πλατεία μπροστά στο δικαστικό μέγαρο για την πορεία του Queer Liberation March, της αυτοοργανωμένης πορείας χωρίς χορηγούς. Το φετινό σύνθημα πριν από την απόφαση, σαν να την περίμενε, ήταν «Queer Liberation March for Trans and BIPOC Lives, Reproductive Justice and Bodily Autonomy».

Εκτός από πανό για το δικαίωμα στην άμβλωση, σε κεντρικό σημείο είναι και το πανό για την οπλοκατοχή. Φωτογραφίες ή ονόματα θυμάτων από επιθέσεις με όπλα και τα μέλη της οργάνωσης Gays Against Guns ντυμένα στα λευκά. «Tα όπλα έχουν περισσότερα δικαιώματα από τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα», γράφει κάποια πικέτα. Η μέρα κλείνει με τις γειτονιές γύρω από εκεί όπου πέρασαν οι πορείες του Pride να είναι κλειστές από πλήθη κόσμου, πάρτι στους δρόμους, σωρούς με σκουπίδια, μουσικές.

Το πρωί της Δευτέρας είναι η επόμενη ημέρα, αλλά τίποτα δεν είναι όπως πριν. Το χάσμα ανάμεσα στις δημοκρατικές και τις πιο ακραίες, συντηρητικές πλευρές της είναι πια φανερό, απεικονίζεται εύκολα σε όλα τα γραφικά για το πού επιτρέπονται οι αμβλώσεις. Οι συζητήσεις δεν έχουν κοπάσει, μετά το πρώτο σοκ έρχεται η συνειδητοποίηση. Οι εκφράσεις οργής ενάντια στο Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι συνηθισμένες. Μέχρι τη διακυβέρνηση Τραμπ, οι θεσμοί και τα άτομα που τους εκπροσωπούσαν αντιμετωπίζονταν με σεβασμό, τουλάχιστον από τα λευκά προνομιούχα άτομα των οποίων τα δικαιώματα δεν ετίθετο υπό αμφισβήτηση. Αυτός ο σεβασμός έχει πια δώσει τη θέση του σε μια πρωτόγνωρη -για Αμερική- μαζική απαξίωση. Το Ανώτατο Δικαστήριο γίνεται πια αντιληπτό ως ένα σώμα προκατειλημμένο, που ασκεί πολιτική χωρίς συναίνεση, που εκπροσωπεί μια εκλογικά ηττημένη μειοψηφία.

Η Νέα Υόρκη παραμένει μια προνομιούχα Πολιτεία, στην οποία πολλά άτομα που θα χρειαστούν άμβλωση θα ήθελαν να μπορούν να φτάσουν, αλλά δεν θα μπορούν. Τα πολύχρωμα πλήθη της, η φασαρία, τα φημισμένα πανεπιστήμιά της, ο φοιτητόκοσμος, η κουίρ πλευρά της, όλα αυτά την καθιστούν μαχητική. Η κυβερνήτης δεσμεύτηκε ήδη ότι το δικαίωμα στην άμβλωση παραμένει αδιαπραγμάτευτο και προσβάσιμο, για κατοίκους Νέας Υόρκης και μη. Τα έξοδα όμως μετακίνησης προς αυτήν, το κόστος διαμονής, το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, όλα είναι απαγορευτικά για τα περισσότερα άτομα που, εγκλωβισμένα σε «κόκκινες», συντηρητικές Πολιτείες, θα εξαναγκάζονται να βρίσκουν τρόπους να ταξιδεύουν για την πρόσβαση στο -μέχρι πρότινος- αυτονόητο δικαίωμά τους: αυτό της αυτοδιάθεσης των σωμάτων τους.

Αντί για κλείσιμο, μια υπενθύμιση: Πολλές κυρίαρχες φωνές υποτιμούν όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, μιλούν για επιστροφή στον Μεσαίωνα ή για το πώς ευθύνονται για τη συντηρητικοποίηση η πολιτική ορθότητα, οι πολιτικές για το φύλο και ο αγώνας για συμπερίληψη των τρανς ατόμων (σημειώνουμε εδώ ότι το δικαίωμα στην έκτρωση αφορά πολλαπλά και τα τρανς άτομα). Η κριτική αφ’ υψηλού και χωρίς επαφή με τις ομάδες που πρώτα και περισσότερο πλήττονται είναι εύκολη, αλλά η πραγματικότητα παραμένει. Αυτή η ακραία συντηρητική στροφή δεν έγινε επειδή δίνονται οι λάθος αγώνες, αλλά για ακριβώς το αντίθετο: επειδή οι αγώνες αυτοί είναι οι πιο απειλητικοί για τη συντήρηση και την πατριαρχία.

Ταυτόχρονα, όσα γίνονται στις ΗΠΑ μάς αφορούν και μας επηρεάζουν. Ο συντηρητισμός και ο τραμπισμός της δεν είναι ασύνδετοι με τη δική μας πολιτική σκηνή και κάποιοι από τους πιο γνωστούς δεξιούς εκπροσώπους της έχουν ταυτιστεί με αυτά.

Συντηρητικά αντανακλαστικά βλέπουμε σε πρωτοσέλιδα και συνθήματα με αφορμή συνέδρια γονιμότητας, το κίνημα «αφήστε με να ζήσω», το λόμπι της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας. Ακόμα περισσότερα μπορούμε να σκεφτούμε γύρω από την alt-right στην Ευρώπη, τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τη στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, τα εύσημα από το Βατικανό, για να αναφέρουμε μόνο λίγα. Πενήντα χρόνια μετά, στις ΗΠΑ έγινε αυτό που κάποτε θεωρούνταν αδιανόητο. Δεν έγινε σε μια μέρα - το πάλευαν για δεκαετίες. Τίποτα δεν είναι αδιανόητο. Κανένα δικαίωμα, πουθενά, δεν είναι δεδομένο.

 * επιστημονικά συνυπεύθυνες Orlando LGBT+

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί αμβλώσεων
Με την απόφαση Roe v. Wade αναγνωρίστηκε το 1973 το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Στις 24 Ιουνίου 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει τα δεδομένα.
Περί αμβλώσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η άμβλωση στην Αμερική - Ο αιφνίδιος θάνατος βρεφών στην Ελλάδα
Η εποχή της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην Αμερική συμπίπτει στην Ελλάδα με την αύξηση των αιφνίδιων θανάτων βρεφών, φαινόμενο στο οποίο ελάχιστη προσοχή δόθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες.
Η άμβλωση στην Αμερική - Ο αιφνίδιος θάνατος βρεφών στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πέρα από τον Τραμπ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τραμπ παίζει με τη φωτιά, όταν απειλεί να κλιμακώσει την καταστολή της εξεγερσιακής διαμαρτυρίας που ξεκίνησε στη Μινεάπολη.
Πέρα από τον Τραμπ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ΗΠΑ φλέγονται. Γιατί;
Καμιά κοινωνία ανισοτήτων, όπου ο φτωχός θεωρείται «αποτυχημένος», ο άνεργος «σκουπίδι» και ο μαύρος «εγκληματίας», δεν μπορεί να ορθοποδεί για πάντα.
Οι ΗΠΑ φλέγονται. Γιατί;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ξεχασμένο μα διαρκώς παρόν 1968…
Η ουσιαστικά βίαιη ενηλικίωση μιας ολόκληρης κοινωνίας -παλίμψηστου των πολιτισμών όλου του πλανήτη- «μέσα από τη συνειδητοποίηση της βρομιάς του πολέμου και της υποκρισίας της λευκής μεσοαστικής οικογένειας»...
Το ξεχασμένο μα διαρκώς παρόν 1968…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιστορική η δίκη, ορατά τα αποτελέσματα
Η δίκη της Χ.Α. προχωράει: δεκάδες μάρτυρες, πολλά στοιχεία, πλούσια δικογραφία. Σημαντική η κατάθεση του πρώην χρυσαυγίτη Σταύρου, σπουδαίοι οι μάρτυρες κατηγορίας που ακολουθούν, κρίσιμα τα αναγνωστέα που θα...
Ιστορική η δίκη, ορατά τα αποτελέσματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας