• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 28.5°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 28.1°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.9°C
  0 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.2°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.4°C / 27.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 23.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 28.8°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.4°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 28.2°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.8°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  68%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δημοσκοπήσεις και η Ιστορία-τιμωρός

 • A-
 • A+

Τα συνέδρια των κομμάτων τέλειωσαν, οι δημοσκοπήσεις, όμως, μένουν. Σχεδόν καθημερινά εμφανίζονται γραφήματα στην τηλεόραση που απεικονίζουν τις απαντήσεις του κοινού στις ερωτήσεις των δημοσκόπων. Την παρουσίασή τους έχει αναλάβει η ιέρεια - παρουσιάστρια. Κι ύστερα ακολουθούν οι ιεροφάντες - σχολιαστές, για να ερμηνεύσουν τους χρησμούς.

Στα προβλήματα της καθημερινότητας, μας καθησυχάζουν λέγοντας «αυτά που συμβαίνουν και σε άλλες χώρες».

Αφοπλιστικό επιχείρημα!

Το παρασύνθημα: «Μην αντιδράτε».

Ακολουθούν συγκριτικοί πίνακες που βεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Υστερα έρχονται διαβεβαιώσεις ότι έχει σχηματιστεί δημοσιοοικονομικός χώρος που θα διατεθεί για την ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών μας. Κάπως έπρεπε να μας καθησυχάσουν. Και, τέλος, η πρόθεση ψήφου. Συγκρίσεις με τα αποτελέσματα προηγούμενων μηνών, παραλληλισμοί με άλλες εποχές, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όλα έχουν καλώς.

Η πρώτη θέση είναι σταθερή, με ορίζοντα τις επερχόμενες εκλογές. Η λέξη «αυτοδυναμία» έχει εξαφανιστεί και λόγος γίνεται για κυβέρνηση συνεργασίας.

Την παραπάνω πρόβλεψη σχεδόν πάντοτε συνοδεύει η διαπίστωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εισπράττει την όποια δυσαρέσκεια του κοινού απέναντι στην κυβέρνηση. Κι αυτό λέγεται και με μια δόση απορίας, διανθισμένη με λίγη λύπηση γι’ αυτή την… αδυναμία.

Αφού πολλές φορές έχουμε δει δημοσκοπήσεις να διαψεύδονται, υπολογισμοί να ανατρέπονται, γιατί επαναλαμβάνονται με ρυθμό καταιγιστικό.

Οι συνεχείς επαναλήψεις έχουν στόχο να παραλύσουν κάθε διάθεση αντίδρασης σε όσα συμβαίνουν, να μεταδώσουν στους πολίτες μια απογοήτευση από την πολιτική και, τέλος, μια αδράνεια για τα κοινά.

Επιμένουν σ’ αυτόν τον χειρισμό της κοινής γνώμης, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα. Πολλές φορές, απρόοπτα γεγονότα καθορίζουν την πορεία των πραγμάτων κατά τέτοιο τρόπο που ανατρέπουν τον όποιον σχεδιασμό. Αυτά μπορεί να προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας ή να επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες.

Τις περισσότερες φορές, η αλλαγή του πολιτικού κλίματος μιας χώρας οφείλεται στις αδυναμίες και τις αστοχίες μιας κυβέρνησης. Το ανεφάρμοστο ή και η αλλοίωση του προγράμματός της, η παραβίαση των ίδιων της των αρχών και η ηθελημένη αλλαγή πλεύσης κάνουν τους πολίτες να αίρουν την εμπιστοσύνη τους και να επιλέγουν άλλους εκπροσώπους. Η πρόσφατη αλλά και η παλαιότερη ελληνική και ευρωπαїκή πολιτική ιστορία το επιβεβαιώνουν.

Κόμματα με τεράστια εκλογικά ποσοστά, τα οποία θεωρούνταν κάστρα απόρθητα, κατέρρευσαν και κάποια εξαφανίστηκαν. Παρότι σχημάτισαν κυβερνήσεις, η κραυγαλέα αναποτελεσματικότητά τους, οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες των πολιτών και η αλαζονεία απέναντί τους τα οδήγησαν στο περιθώριο και στη λήθη.

Αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι άμοιρα ευθυνών. Αντί να ασκούν μια υπεύθυνη και εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα και αντιπροτάσεις, πολλές φορές εξαντλούνται σε λεκτικούς μύδρους, άσφαιρα πυρά προς το θεαθήναι. Το διαπιστώνει κανείς στα κείμενά τους, τα οποία είναι άνευρα, ανούσια, με φράσεις επαναλαμβανόμενες κατά καιρούς. Λες και τις έχουν έτοιμες στο συρτάρι και τις ανασύρουν την κατάλληλη στιγμή. Είναι φορές που ομφαλοσκοπούν. Παρασύρονται σε μια δίνη εσωστρέφειας, που εγκυμονεί κινδύνους διάσπασης. Τα φαινόμενα αυτά αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία.

Προσωπικές στρατηγικές, ιδιοτέλειες και μικροϋπολογισμοί αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή ανάπτυξη ενός ζωντανού οργανισμού, όπως είναι ένα υγιές κόμμα. Ενα τέτοιο κόμμα δεν μπορεί παρά να εκφράζει ιδέες, να διατυπώνει προτάσεις και να διαμορφώνει οράματα για τους πολίτες, οι οποίοι δεν προσελκύονται από στείρους διαξιφισμούς και τεχνητές εντάσεις. Πείθονται, όμως, με πειστικά επιχειρήματα και προσήλωση στις προσδοκίες τους.

Αλλα πάλι εξαπολύουν φίλια πυρά σε κόμματα -υποτίθεται- του ίδιου χώρου και διαγκωνίζονται για την ιδεολογική καθαρότητα. Η πραγματικότητα κοιτάζει και γελάει. Αντί να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση –όπως είναι, άλλωστε, ο θεσμικός τους ρόλος–, αναλώνονται σε κομματικές εμμονές. Ισως να πιστεύουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν την ιδιοπροσωπία τους. Στον βωμό της θυσιάζουν τις έννοιες της συνεννόησης, της αλληλεγγύης, της διαφορετικότητας, της δημιουργικής ανοχής, στοιχεία απαραίτητα για την παιδαγωγία των πολιτών.

Αγώνες άγονοι! Κομματική εντροπία, με τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ας μην επαναπαύονται στα ποσοστά τής σήμερον. Ουδείς γνωρίζει τι τεύξεται η επιούσα. Και να ’ναι σίγουροι ότι κι αυτούς τους περιμένει η Ιστορία στη γωνία.

*φιλόλογος - συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξι διαπιστώσεις για τον κομματικό ανταγωνισμό σήμερα
Η έρευνα του ΕΝΑ, σε συνεργασία με την Prorata, για τη χαρτογράφηση ιδεολογικού κλίματος, τάσεων και στάσεων στην ελληνική κοινωνία, συντελέστηκε και δημοσιεύεται σε μια διευρυμένη οιονεί προεκλογική περίοδο.
Εξι διαπιστώσεις για τον κομματικό ανταγωνισμό σήμερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι «φωτογραφίες της στιγμής»
Αφήνοντας στην άκρη τις «πειραγμένες», για ευνόητους λόγους, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κατά τεκμήριο ικανοποιητικά τις προτιμήσεις των εκλογέων.
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι «φωτογραφίες της στιγμής»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στα συνέδρια και στις πλατείες
Στην καθημερινότητα, στη συμμετοχή και στη δράση της ημέρας εναπόκειται η αλλαγή που όλοι οι πολιτικοί και κομματικοί χώροι επικαλούνται. Στον αντίποδα των συνεδρίων υπάρχουν οι πλατείες, οι δρόμοι, τ’...
Στα συνέδρια και στις πλατείες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνεδριακές διαδικασίες και πολιτικός μετασχηματισμός
Σε μια περίοδο σαν την παρούσα, ένα συνέδριο δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να καθηλωθεί απλά και μόνο σε μια μηχανιστική, οργανωτική προετοιμασία και διαδικασία. Γιατί, τα «πράγματα» δεν είναι πουθενά τα...
Συνεδριακές διαδικασίες και πολιτικός μετασχηματισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλο ένα έγκλημα εκ προμελέτης εις βάρος της Στατιστικής
Θα σταθούμε στον ισχυρισμό του ότι «Μια πρόσφατη έρευνα της ALCO κατέγραψε ότι το 23% των ψηφοφόρων του Σύριζα είναι αντιεμβολιαστές!». Το σχετικό γράφημα της έρευνας που παραθέτουμε εδώ έχει τίτλο «Τι...
Αλλο ένα έγκλημα εκ προμελέτης εις βάρος της Στατιστικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δημοσκοπικός μύθος
Πώς είναι δυνατόν στα ποιοτικά ερωτήματα ένα 73% να είναι αρνητικό στην κυβερνητική διαχείριση και θετικό στην κυβέρνηση;
Ο δημοσκοπικός μύθος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας