• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 30.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 27.6°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 24.2°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.8°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 28.4°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  42%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητώντας αμόλυντους, αδιάφθορους και ανιδιοτελείς δημοσιογράφους

 • A-
 • A+

Αξιότιμε κ. διευθυντά,

Ασφαλώς ο προβληματισμός και η αναζήτηση του θέματος αφορούν δυστυχώς και πολλές άλλες κατηγορίες και κλάδους επαγγελμάτων και λειτουργημάτων, αλλά λόγω επικαιρότητας θα εστιάσω στο δικό σας λειτούργημα, της δημοσιογραφίας, που λόγω φύσεως όχι μόνο δημιουργεί καταστάσεις, εντυπώσεις και θέσεις, όχι μόνο παρακινεί πλήθη, αλλά διαμορφώνει την κοινή γνώμη σε πολύ μεγάλο βαθμό, με ό,τι αυτό σημαίνει για μια κοινωνία.

Θα σας μεταφέρω απλές σκέψεις και ερωτήματα ενός απλού, κοινού Ελληνα πολίτη. Θυμάμαι εδώ και χρόνια στο ραδιόφωνο, σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε γραφές έναν συνάδελφό σας να ωρύεται, να παλεύει, να ουρλιάζει (πραγματικά), να ανεβάζει πίεση για την αδικία, για τα ψίχουλα αυξήσεων, για τους άνεργους, για τους μη έχοντες, για τους αδύναμους, για το σάπιο σύστημα, για τη διαπλοκή και για ένα σωρό άλλα. Ομως, όπως λέγεται, ταυτόχρονα αγόραζε ράβδους χρυσού και πολυτελέστατες κατοικίες σε εσωτερικό και εξωτερικό, λάμβανε δάνεια τα οποία μάλιστα ορισμένα τού χαρίστηκαν και ένα σωρό άλλα.

Κι αν υποθέσουμε ότι ο Γ. Τράγκας (εύχομαι πραγματικά να τον αναπαύσει ο Θεός) είναι μια μονάδα του συστήματος και του συνόλου και άρα δεν χαρακτηρίζεται το σύνολο, πάλι αυτό δεν είναι αρκετό. Γιατί; Πολύ απλά ο δημοσιογράφος αυτός για να λειτουργήσει όπως λειτούργησε, για να αποκτήσει, για να κατέχει αυτή την τεράστια περιουσία δεν ενήργησε μόνος, πήρε υπογραφές, εγκρίσεις, πέρασε από ελέγχους, παρουσίασε «αποδείξεις» και τεκμήρια σε πρόσωπα και υπηρεσίες.

Ακόμη κι αυτό όμως (δηλαδή να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες) δυστυχώς το κακό έγινε και αμαύρωσε για μια φορά ακόμη το σύστημα πρόληψης και ελέγχου του περίφημου και προβεβλημένου «πόθεν έσχες» (πιο ολοκληρωμένο ακούγεται το «τι έχεις και πόθεν έσχες»).

Ο σφυγμός ενός απλού Ελληνα πολίτη «πιάνεται» όταν λειτουργεί αυτό το (ρημάδι) «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όταν νιώθει ότι μπορεί να εισακούγονται πραγματικά τα δίκια του, οι θεσμικές διεκδικήσεις του και ο πόνος του από άφθαρτους και αμόλυντους λειτουργούς του δημόσιου βίου. Ο δημοσιογράφος είναι ο κοινωνός του, συμμετέχει και μετέχει στα προβλήματά του, τα αναδεικνύει και τα αναδύει στην επιφάνεια. Ο οποιοσδήποτε πολίτης σ' αυτόν τον κόσμο διψάει για δημόσιο λόγο, λαχταρά να κρέμεται από τα χείλη αυτού που τον πιστεύει, πείθεται και υιοθετεί τα λόγια του και μπορεί να ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο...

Με εκτίμηση

*συνταξιούχος στρατιωτικός-χημικός μηχανικός ΕΜΠ


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 27/06/02022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ορμπαν στην Αθήνα;
Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου –σύνδεσμος ανώτατων στελεχών ΜΜΕ και κορυφαίων δημοσιογράφων– αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μέσω της «λίστας Πέτσα» η κυβέρνηση έδωσε αναλογικά περισσότερα χρήματα σε φιλικά προς αυτήν...
Ο Ορμπαν στην Αθήνα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρόεδρος Ντομινίκ Πρανταλιέ
Σοσιαλίστρια, εκπρόσωπος της SNJ, της μιας από τις τέσσερις γαλλικές δημοσιογραφικές Ενώσεις, οι οποίες, προσκείμενες σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα, στους συνδικαλιστικούς αγώνες γίνονται μια γροθιά.
Η πρόεδρος Ντομινίκ Πρανταλιέ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξωστρέφεια και εσωστρέφεια στην πολιτική
Στην πολιτική αντιπαράθεση και το δικαίωμα στην κριτική, η ειδοποιός διαφορά του δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι μοιραία εξωστρεφής. Από αυτό όμως μέχρι την πλήρη απουσία αυτογνωσίας και συνέπειας μεσολαβεί...
Εξωστρέφεια και εσωστρέφεια στην πολιτική
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Ειδήσεις
Ενα αγόρι βρισκόταν αιμόφυρτο χθες στον δρόμο όταν γι’ άλλη μια φορά κάποιος αστυνομικός με σοβαρά θέματα συμπεριφοράς έριξε με ευθεία βολή μια βομβίδα κρότου λάμψης.
Ειδήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαχρονικές αρχές δημοσιογραφίας
Ο κάθε πολίτης, κι όχι μόνο οι δημοσιογράφοι, που χειρίζεται πένα πρέπει να αποκαλεί κάποιους «κυρίους» με το πραγματικό τους όνομα· «ασυνειδήτους, κλέπτας, ληστάς και κακούργους». Ενέχει βέβαια ο κίνδυνος να...
Διαχρονικές αρχές δημοσιογραφίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περίπτωση Ινγκεμποργκ Μπέουχελ
Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ερευνά τα γεγονότα και να ελέγχει την εξουσία. Αλλος θα το κάνει με τρόπο προκλητικό, όπως η Ιγκεμποργκ Μπέουχελ, άλλος πιο διπλωματικά, με γλώσσα που χρησιμοποιεί...
Περίπτωση Ινγκεμποργκ Μπέουχελ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας