• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 26.3°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 24.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.2°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.2°C / 14.4°C
  0 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.5°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 20.7°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 23.3°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 26.5°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  89%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε εκείνους που σηκώνουν το βάρος…

 • A-
 • A+

Είναι σαφές και προκύπτει από όλες τις μελέτες πως η γενιά από το 2007 και μέχρι σήμερα έχει ζήσει μόνο δύσκολα. Ξεκίνησε ως η «γενιά των 700 ή 400 ευρώ» και σήμερα καταγράφεται ως απλά μια ηλικιακή ομάδα ανθρώπων, που είναι μπροστάρηδες στη «μεγάλη παραίτηση» εγκαταλείποντας δουλειές εξαιρετικά αμφιβόλου χρησιμότητος και αξίας. Πνευματικά, επαγγελματικά και προσωπικά. Δουλειές που προσέφεραν άπειρες ώρες κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης (σε πολλές περιπτώσεις) εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή καλούνται για παράδειγμα να αναθρέψουν παιδιά χωρίς καμιά αρωγή. Υπογεννητικότητα είπατε;

Συνηθίζεται μέχρι και τώρα η δημόσια συζήτηση να «αποθεώνει» εκείνους που επέλεξαν τη φυγή από μια τέτοια πραγματικότητα, δοκιμάζοντας την τύχη τους στο εξωτερικό, αναζητώντας πιο ανθρώπινες εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες. Μακριά από τη μιζέρια και τη μοιρολατρία μιας επώδυνης καθημερινής διαχείρισης. Και δεν είχαν εν πολλοίς άδικο. Πλείστοι εξ αυτών πέτυχαν, στήνοντας τις ζωές τους σε κοινωνικές οντότητες τις οποίες κοσμούν και βοηθούν στην πρόοδο και την προκοπή τους. Ατομικά και συλλογικά. Χωρίς να «ζαλίζονται» από τις συνεχείς ανατιμήσεις των καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών.

Ουδείς όμως μέχρι σήμερα (γιατί άραγε;) δεν μιλάει και δεν τοποθετείται για εκείνη την κοινωνική τάξη ανθρώπων που συνειδητά προτίμησαν να παραμείνουν «εντός των τειχών». Να παραμείνουν, υπομένοντας. Τη συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, τις παλινωδίες της εξουσίας, την υποκρισία και τη φαυλότητα ενός συστήματος που παλεύει να διασώσει κεκτημένα και όχι να δημιουργήσει. Να αναδιανείμει την πίτα, όχι να τη μεγαλώσει. Και όλα αυτά μέσα σε ένα πνεύμα συλλογικής κατάθλιψης, που τους ζητάει όλο και περισσότερα, τη στιγμή που τους προσφέρει όλο και λιγότερα.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η πανδημία και το γενικότερα κακό οικονομικό κλίμα είναι σαφές πως κρατάνε υγιείς δυνάμεις καθηλωμένες σε «χαμηλές πτήσεις». Ο πόλεμος, από την άλλη, διευρύνει τις ανασφάλειές τους, βάζοντας «στον πάγο» τα όνειρά τους. Κάνοντάς τους να μετανιώνουν που προτίμησαν να παραμείνουν στη χώρα τους για να κάνουν οικογένεια και να προσφέρουν σε ένα ούτως ή άλλως «ερημικό» πεδίο οικονομικών δραστηριοτήτων. Ομως, αυτές είναι οι δυνάμεις που μέσα από τη μοναχική τους πορεία οφείλουν να εξανθρωπίσουν ένα σύστημα, το οποίο άλλωστε με καθαρά δικές τους δυνάμεις στέκεται όρθιο. Εχουν ευθύνη και χρέος να σηκώσουν το μπαϊράκι μιας γόνιμης και δημιουργικής αμφισβήτησης. Θέτοντας δικούς τους κανόνες στο παιχνίδι. Εξάλλου δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς πως μια αλλαγή στα πράγματα θα ωφελήσει κυρίως τους ίδιους. Εξομαλύνοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους, δημιουργώντας ευνοϊκό περιβάλλον για εκείνους και τα παιδιά τους. Ο τραυματικός μονόδρομος της ήττας, για εκείνους που επωμίστηκαν αποκλειστικά κόστη, αρχίζει πια να μη φαντάζει και τόσο υποχρεωτικός.

Μακριά από τις πρακτικές μιας γενιάς που αναζητεί εναγωνίως να βρει ρόλο σε εξελίξεις που δυσκολεύεται να κατανοήσει. Και που αδυνατεί να αντιληφθεί πως η σοφία και η χρηστή καθοδήγηση έχουν πολλαπλάσια αξία, όταν κάποιος έχει καταλάβει πως έχει έρθει η ώρα να περάσει στο πεδίο της τιμητικής αποστρατείας. Ο νεποτισμός και τα κλειστά συστήματα έχουν προσπεραστεί από την εποχή της διάχυσης της γνώσης και της πληροφορίας. Της ευφυΐας και της καινοτομίας. Και όλα αυτά χωρίς ίχνος αγνωμοσύνης και αναίδειας. Αλλά με άσβεστο πάθος για ομαλότητα και πρόοδο.

Η ανανέωση σε όλους τους τομείς αποτελεί για τους καιρούς μας πια πανανθρώπινο αίτημα.

 * ιστορικός, εργαζόμενος στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξεγερτική παιδεία
Οι νέοι μέσα από τον καταιγισμό της οικονομικής και πανδημικής κρίσης έχουν πρόδηλη και έκδηλη αγωνία για το μέλλον, κυριαρχούνται από την απόγνωση, αισθάνονται κούραση και βρίσκονται μπροστά στην αφόρητη...
Εξεγερτική παιδεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η νέα γενιά θα μας σώσει»
Τελευταία, ακούω ξανά και ξανά να επαναλαμβάνεται αυτιστικά η φράση: «Η νέα γενιά θα μας σώσει». Η μαγική γενιά των 500 ευρώ, που θα τα κάνει όλα κομμάτια και θα τα ξαναχτίσει από το μηδέν. Κάπως έτσι την...
«Η νέα γενιά θα μας σώσει»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παιδιά του Δεκέμβρη (Η δική μου γενιά)
Στην Ελλάδα έχει να ξημερώσει από το βράδυ που κάηκε το «δέντρο της πλατείας». Ηταν Δεκέμβρης του ’08. Οι καπνοί της μύτης τους επιβεβαιώνουν πως η φλόγα της πλατείας καίει ακόμα στα πνευμόνια τους.
Τα παιδιά του Δεκέμβρη (Η δική μου γενιά)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συλλέκτες παρ-αισθήσεων…
«Φεύγω», μου λέει, «το πήρα απόφαση». Φεύγει για τη μακρινή Σουηδία. Τα μέτρησε από δω, τα ζύγισε από κει και κατέληξε πως δεν βλέπει φως εδώ. Εγιναν έτσι τα πράγματα πια, είμαστε πολίτες ενός κόσμου δίχως μια...
Συλλέκτες παρ-αισθήσεων…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κτηνωδία του παρόντος
Τα ρεπορτάζ για τους νέους καθημερινά και συνεχή, το ένα καλύτερο από το άλλο, τεκμηριωμένα, με συνεντεύξεις και στατιστικά στοιχεία: η ανεργία των νέων, τα μεροκάματά τους, η αλλαγή των στόχων τους, η...
Η κτηνωδία του παρόντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δικαίωμα στην «ουτοπία»
Τα λόγια των νέων που εννοούν να ενημερώνονται, να διαβάζουν και να διαμορφώνουν άποψη έχουν πάντα ενδιαφέρον. Είναι λόγια που έρχονται από το μέλλον. Σαν αυτά ενός νέου τις προάλλες:
Το δικαίωμα στην «ουτοπία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας