• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.8°C / 33.5°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.3°C / 32.1°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 30.0°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.0°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.2°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 33.2°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 29.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  52%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάμε εκλογές! Και μετά τι;

 • A-
 • A+

Σε καιρούς αποφάσεων, ακόμα και αυτός ο πρωθυπουργός θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει. Π.χ., να αποφασίσει για τον χρόνο των εκλογών. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, φαίνεται ότι θα επιλέξει πρόωρες εκλογές μετά το καλοκαίρι. Βέβαια, το καλύτερο θα ήταν να σταματήσει να παριστάνει την αδιαβάθμητη θεότητα της μικρής πλην αγέρωχης χώρας και, κυρίως, να σταματήσει να υπενθυμίζει κάθε στιγμή πόσο αμαρτωλοί και ανεύθυνοι είμαστε όσοι διαφωνούμε με τις πολιτικές του.

Χωρίς πρωτοτυπία, εν μέσω αμφιλεγόμενων, αδιέξοδων πολιτικών για τους Ελληνες, σε σχέση με την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, το δημογραφικό και το ασφαλιστικό, σε σχέση με την πανδημία, την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, τις τιμές των καυσίμων, την άνοδο των τιμών των τροφίμων και τις οσμές σκανδάλων, η κυβέρνηση της ανευθυνότητας, του στρατού των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων, ζητάει υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση – ενώ γνωρίζει ότι η σύγκρουση έχει να κάνει με τις εντάσεις κράτους και αγοράς. Μιλώντας βέβαια για το κράτος, η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται σαν εταιρεία. Και μιλώντας για την αγορά, από την πλευρά της κυβέρνησης, μιλάμε για απορρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, για μειώσεις των κρατικών δαπανών, για χαμηλό εργατικό κόστος και εργοδοτική αυθαιρεσία και για παράξενα περιβαλλοντικά πρότυπα· δηλαδή, για το τριτοκοσμικό πακέτο που θα ικανοποιούσε τους επίδοξους επενδυτές και θα συνέχιζε τη στρεβλότητα του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης.

Ολα αυτά, ώς έναν βαθμό, είναι θεωρητικές κατασκευές. Αλλά κι έτσι, με τη στρέβλωση που προκαλεί ο αυτοθαυμασμός και η θρησκευτική προσκόλληση στη «σωστή πλευρά», ακόμα κι η μονοθεματικότητα του τουρισμού δείχνει τα όριά της. Λ.χ. επανεμφανίζεται το πρόβλημα του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω της αναθέρμανσης της οικονομίας και των αυξημένων εισαγωγών έναντι των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων. Και αυτό το έλλειμμα υπερβαίνει το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών που οφείλεται στην αύξηση των μη κατοίκων ταξιδιωτών και στη βελτίωση του ισοζυγίου των θαλάσσιων μεταφορών. Με άλλα λόγια, η οικονομία –με ναυαρχίδα τον τουρισμό– είναι ανέτοιμη να δεχτεί τα εκατομμύρια των επισκεπτών που είναι πανέτοιμοι να καταναλώσουν τις πατροπαράδοτες ελληνικές γεύσεις, οι οποίες εισάγονται έτοιμες και νόστιμες κατευθείαν από την Κίνα.

Και προφανώς οι επιδοματικές πολιτικές, όπως είχε επισημάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός –πριν γίνει πρωθυπουργός–, δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά τα διαιωνίζουν και τα επιτείνουν. Ωστόσο σήμερα, με δημόσιο χρήμα και για μικροκομματική εκμετάλλευση, η κυβέρνηση ασκεί επιδοματικές πολιτικές, σε φάση παρατεταμένης εκλογολογίας. Ομως, στο βάθος, οι ολιγωρίες δεν μπορούν να καλύψουν τη γύμνια του βασιλιά. Ούτε, φυσικά, να ικανοποιήσουν καθημερινές ετερόκλιτες και ποικίλες μικροεπιθυμίες μεγάλης μερίδας του πληθυσμού που έχει αρχίσει να μπαίνει σε ουρές.

Παρ’ όλα αυτά, σε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης των εξελίξεων, «πάμε για πρόωρες εκλογές». Το δείχνει ο κάματος του κυβερνητικού λιβανίσματος με την καθημερινή μιντιακή απαρίθμηση «επιτυχιών». Το δείχνει και η έκκληση για προετοιμασία και ετοιμότητα της αντιπολίτευσης. Το τραγικότερο όλων, σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι όλοι –κυβέρνηση και αντιπολίτευση– δεν λένε στους ψηφοφόρους το σημαντικό και άκρως κυνικό. Οτι, δηλαδή, με τις εκλογές υπάρχει μεν κάποια πιθανότητα να αλλάξει η κυβέρνηση, δίχως όμως πιθανότητες να αλλάξουν οι πολιτικές. Η εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας έδειξε ότι το πλαίσιο της Ε.Ε. και των «πανοπτικών» διεθνών οργανισμών ήταν ξεκάθαρο ως προς τούτο: «Ψηφίστε όποια κυβέρνηση θέλετε∙ όμως, θα ακολουθήσετε την πολιτική που εμείς θέλουμε!».

Μ’ αυτά και με τούτα, εάν δεν αλλάξουν οι πολιτικές για την Ελλάδα, η χώρα και η κοινωνία θα συνεχίσουν να μαστίζονται από τις επάλληλες εξωγενείς κρίσεις που θα συντονίζονται με την κρούστα των εγχώριων χρόνιων προβλημάτων που δημιουργεί η παλιομοδίτικη και κληρονομική ελληνική πολιτική τάξη. Με σημερινούς όρους, μιλάμε για μια ξιπασμένη, κληρονομική ελίτ, επιτομή της οποίας είναι, μακράν όλων, η «αγία οικογένεια» που θέλει να επανεκλεγεί. Χωρίς να παράγει πολιτική παρά μόνον επικοινωνία, η τάξη αυτή δίχως ίχνος ηθικής και ντροπής σπεύδει να ενοχοποιήσει τους πάντες – πλην του εαυτού της. Οσο κι αν προσπαθεί να αποδείξει τα περί αντιθέτου, είναι η ίδια τάξη νεο-φυλάρχων που παρέδωσε την ανικανότητά της μαζί με τη χώρα στον πρώτο πλειοδότη. Ολοι θυμούνται την τρόικα, τους «θεσμούς» και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Και όλοι θυμούνται τις εκ των υστέρων παραδοχές για λάθη, παραλείψεις και υπερβολές στον χειρισμό της ελληνικής περίπτωσης.

Συνοψίζοντας, η εκλογολογία σήμερα μοιάζει με αυτό που είχε πει ο Μπρεχτ στο «Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια»: «Είναι φυσικά αξεπέραστο να µη σκύβεις στους ισχυρούς, αλλά είναι πολύ κερδοφόρο να εξαπατάς τους αδύναμους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «βόμβα» της μαϊμού-αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα εκλογική ληστεία της Ν.Δ.
Στις εκλογές της 19 Φλεβάρη 1956, η ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή –πρόγονος της Ν.Δ.– ήρθε δεύτερο κόμμα σε ψήφους με 47,38%, αλλά πρώτο σε βουλευτικές έδρες με 165!
Η «βόμβα» της μαϊμού-αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα εκλογική ληστεία της Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνητική επιτυχία: μια επικίνδυνη ιδέα
Η εικόνα του πρωθυπουργού να απευθύνεται στα άδεια έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο είναι θέμα πολλών αναγνώσεων. Επίσης, είναι αρκούντως αποκαλυπτική για την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου στο...
Κυβερνητική επιτυχία: μια επικίνδυνη ιδέα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περισσότερο μισούν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015
Η ελληνική κοινή γνώμη μάλλον θα πρέπει να το συνηθίσει. Κάθε Ιούνιο η Δεξιά θα εξαπολύει μια επιχείρηση προπαγάνδας απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Περισσότερο μισούν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Χριστός και ο… λοχίας
Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι δεν είναι λίγοι οι πολίτες που δυσπιστούν όχι γενικά και αόριστα στη δημοκρατία, αλλά σε κάθε απλό πολίτη συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων. Προτιμούν να αναθέτουν την εξουσία σε...
O Χριστός και ο… λοχίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τους ψήφισαν, τους επέτρεψαν, είναι καιρός να αντιδράσουν!
Εδώ και λίγες μέρες με τις ψήφους μόνο της Ν.Δ. αποτελεί νόμο του κράτους το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ή καλύτερα η ταφόπλακα των δικαιωμάτων και των κεκτημένων των εργαζομένων.
Τους ψήφισαν, τους επέτρεψαν, είναι καιρός να αντιδράσουν!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας