• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.9°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.6°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.1°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.9°C
  1 BF
  80%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.1°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 15.1°C
  0 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  80%
© (null) (null) | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eλληνο-τουρκο-γερμανικό τρίγωνο του «παραλόγου»

 • A-
 • A+

Οι εντεινόμενες οξύνσεις στο πεδίο των ελληνο-τουρκικών σχέσεων δεν αποτελούν κάτι το ασύνηθες κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Το καινούργιο όμως στα διμερή πράγματα με τους γείτονες, πέραν των κυριαρχικών παραβιάσεων, είναι πλέον τα σενάρια «γενικού πολέμου», τα οποία προβάλλονται από επίσημες όσο και ανεπίσημες τουρκικές θέσεις. Οι δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε προεκλογική τροχιά και ο κλονιζόμενος Τούρκος πρόεδρος κινείται συχνά εκτός ορίων. Εξ αυτού και είναι πιθανό κάποιο θερμό επεισόδιο που θα μπορούσε να προέλθει ακόμη κι από ένα λάθος. Η δεδομένη αμερικανική εποπτεία των εξελίξεων συνιστά μεν θέσει αποτρεπτικό παράγοντα αλλά τούτο δεν εγγυάται μια πλήρη ασφάλεια για την Ελλάδα.

Στη φρούρηση των εθνικών μας συνόρων μετέχει κι η Ε.Ε. μέσω δυνάμεων της Frontex, ως παράγων υπεροχής υπέρ της ελληνικής πλευράς. Βασικό ρόλο διαδραματίζει εδώ η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εταίρος μας στην Ενωση των «27» και από τους ισχυρότερους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Στο τρίγωνο των ελληνο-τουρκο-γερμανικών σχέσεων η Γερμανία υποστηρίζει με την Ελλάδα ανοιχτά, ιδίως σε ζητήματα αμφισβήτησης της εθνικής της κυριαρχίας, τηρώντας δε συνάμα μια στάση διαρκούς –και θετικής– ουδετερότητας απέναντι στην Τουρκία. Κάτι που χρονολογείται ήδη από πολλές δεκαετίες.

Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία ανήκουν, ως γνωστόν, στη Βορειοατλαντική Συμμαχία από καταβολής ΝΑΤΟ. Κάθε μια από αυτές τις χώρες αποτελούσε μια ξεχωριστή γραμμή άμυνας έναντι του Συμφώνου της Βαρσοβίας με ανάλογη διάταξη των ενόπλων της δυνάμεων. Η Τουρκία από τον Καύκασο έως και τον Εύξεινο Πόντο, η Ελλάδα στα Βαλκάνια κι η Γερμανία στην Κεντρική Ευρώπη. Η διάλυση του ανατολικού μπλοκ ανέτρεψε τα γεωπολιτικά δεδομένα σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι τρεις αυτές χώρες συνεχίζουν να θεωρούνται από τους βασικούς πυλώνες της δυτικής συμμαχίας. Παρόλο που η διάταξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων μεταβλήθηκε ολοκληρωτικά, ιδίως όμως εκείνων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η συμμετοχή των τριών αυτών χωρών στα όργανα της δυτικής συμμαχίας, όπως και σε επιχειρησιακά της σχέδια, εκτιμάται ακόμη ως επαρκής, οι μεταξύ τους σχέσεις όμως μόνο σαν συμμαχικές δεν θα μπορούσαν σήμερα να θεωρούνται. Το αντίθετο ασφαλώς. Εν προκειμένω δεν νοούνται μόνο οι διαρκείς εντάσεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς ο ρόλος της Γερμανίας ανάμεσα στους δύο γείτονες επηρεάζει ανέκαθεν και καθοριστικά το κλίμα των διμερών σχέσεων Αθήνας - Αγκυρας. Δεδομένων όμως των συχνών τουρκικών κλιμακώσεων, σε ρητορικό αλλά κι επιχειρησιακό επίπεδο, εντός του ΝΑΤΟ ακόμη, η Γερμανία θα όφειλε να μεταβάλει τη θέση της μέσα στο τρίγωνο Βερολίνου, Αθήνας και Αγκυρας.

Φιλοξενώντας στην επικράτειά της μερικά εκατομμύρια Τούρκους, η Γερμανία δείχνει να παρακολουθεί τις ρηξικέλευθες επιλογές και μεγαλοστομίες του προέδρου Ερντογάν χωρίς την ελάχιστη αντίδραση. Συχνά δε το Βερολίνο εμφανίζει μια εικόνα ομηρίας κάτω από έναν απερίγραπτης ωμότητας τουρκικό εκβιασμό. Αναζητώντας τα αίτια μιας παθητικής αντιμετώπισης εκ μέρους της Γερμανίας, ανατρέχει κανείς σε κομβικούς σταθμούς των σχέσεών της προς την Τουρκία, οι οποίες εμφανίζουν αρκετές σκοτεινές πτυχές και ουδέποτε έχουν αναλυθεί σε βάθος. Τούτο μάλιστα αποφεύγεται ένθεν κι ένθεν…

Οι σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας στο μεταξύ έχουν κλείσει ήδη έναν και πλέον αιώνα σταθερής και σχεδόν αδιατάρακτης συνεργασίας. Κρίσιμη πτυχή τους συνιστά η εκπαίδευση Νεοτούρκων στρατιωτικών από Γερμανούς επιτελικούς αξιωματικούς, οι οποίοι θα εκτελούσαν αργότερα τις γενοκτονίες Αρμενίων, Ποντίων, Ασυρίων, Ελλήνων Μικρασιατών κ.ά.

Ο ρόλος της Γερμανίας σήμερα, όντας από τους κύριους προμηθευτές πολεμικού υλικού τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία, καθίσταται οριακά κρίσιμος, καθώς με όπλα της μπορεί να μεταβληθεί η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Εχοντας εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις στον κεντρώο αφρικανικό χώρο, η Γερμανία αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά 100 και πλέον δισ. ευρώ, πιεζόμενη για πολεμικό υλικό προς την Ουκρανία. Πέραν δε των περιορισμών που τίθενται από το Σύνταγμα της χώρας αναφορικά με την αποστολή όπλων σε εμπόλεμες περιοχές, υπερψηφίστηκε από τα μέλη του Μπούντεσταγκ συνταγματική αλλαγή για έγκριση της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών.

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούσαν αποβατικές ασκήσεις στα αιγιακά παράλια, ενώ η τουρκική ηγεσία συνεχίζει να «απλώνει τραχανά» προς όλα τα σημεία του ορίζοντα (Λιβύη, Συρία, Ιράκ κ.ά.) με κίνδυνο να προκληθούν νέες αναφλέξεις.

Εν όψει τούτων, η γερμανική ηγεσία θα ’πρεπε να μη χρησιμοποιεί αποκλειστικά την Τουρκία για εργολαβίες στην ευρύτερη περιοχή. Ούτε να αντιμετωπίζει την Ελλάδα απλά σαν «πελάτη» της. Μια χώρα που, ως 10ο μέλος της τότε ΕΟΚ, συνιστά έναν σημαίνοντα εταίρο της για την Ενωση των «27».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιλογή ειρήνης από τους δημάρχους
Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, έγινε σημαντικό βήμα ειρήνης και φιλίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς στη Σμύρνη ο εκεί δήμαρχος και οι δικοί μας της Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος και του Βύρωνα Γρηγόρης...
Επιλογή ειρήνης από τους δημάρχους
ΑΠΟΨΕΙΣ
“Turkaegean” γιοκ: το ύστατο επιχείρημα
Η αντίδραση της Κυβέρνησης μέσω της προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέδωσε την άμεση, οργισμένη και σε έντονο ύφος αντίδραση του Αντιπροέδρου της κ. Σχοινά.
“Turkaegean” γιοκ: το ύστατο επιχείρημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένας απλός ορισμός της μπλόφας του casus belli
Η μπλόφα για να είναι εργαλείο πολιτικής δεν πρέπει να είναι μόνο μπλόφα. Τι είδους μπλόφα είναι η μπλόφα για την οποία γνωρίζει ο αντίπαλος ότι είναι μόνο μπλόφα;
Ένας απλός ορισμός της μπλόφας του casus belli
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιθετική απάντηση Τουρκίας στο γερμανικό ΥΠΕΞ για την κριτική που άσκησε
«Είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος να προβαίνει σε αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, κατηγορώντας την Ελλάδα για «παραβιάσεις».
Επιθετική απάντηση Τουρκίας στο γερμανικό ΥΠΕΞ για την κριτική που άσκησε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η απειλή της νέας κλιμάκωσης
Οπως συνέβη και στο παρελθόν, η Ελλάδα και η Κύπρος προσβλέπουν στην αλληλεγγύη των εταίρων, αλλά αυτοί θέλουν τη σύμπραξη με την Τουρκία και όχι την απομάκρυνσή της. Δεν βλέπουν λύσεις στα προβλήματα, παρά...
Η απειλή της νέας κλιμάκωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κουλτούρα του γείτονα και πως επιζητά το μισό Αιγαίο!
Κάθε φορά που δημιουργείται μία ένταση με την Τουρκία ή για να είμαστε πιο ακριβείς, κάθε φορά που δημιουργεί η Τουρκία μια ένταση με την Ελλάδα, ο Τύπος γεμίζει -και καλά κάνει- με αναλύσεις, άρθρα και...
Η κουλτούρα του γείτονα και πως επιζητά το μισό Αιγαίο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας