Μακρινό απώτατο παρελθόν θυμίζει η εποχή όπου οι εκλογικές αναμετρήσεις στο Ισραήλ συνδέονταν με προσδοκίες και ελπίδες για τη συνολική επίλυση της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης.
Έτσι, η κατάρρευση του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, που είχε ως κοινό παρονομαστή τον τερματισμό της υπερδεκαετούς παραμονής του Νετανιάχου στην εξουσία, ούτε προκαλεί έκπληξη, ούτε αφήνει χώρο για θετικές προσδοκίες.
Για το ορατό μέλλον, στην καλύτερη περίπτωση, δε φαίνεται πουθενά η προοπτική συγκρότησης μιας κυβέρνησης που θα επένδυε σε μια συνολική επίλυση του Παλαιστινιακού.
Έτσι, υπάρχουν δύο εναλλακτικές προοπτικές εξελίξεων:
- Πρώτον, μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα που θα διαμηνύσει ότι η παράταση του σημερινού στάτους κβο θα έχει απαγορευτικό κόστος.
- Δεύτερον, μια αποφασιστική πίεση από τις ΗΠΑ, που είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να πιέσει το Ισραήλ.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν σήμερα οι ΗΠΑ μπορούν και θέλουν να ασκήσουν αποφασιστική πίεση στο Τελ Αβίβ.
Την άνοιξη του 1992, οι ΗΠΑ αποδοκίμασαν δημόσια την κυβέρνηση Σαμίρ στο Ισραήλ, για την παρελκυστική της πολιτική στο Μεσανατολικό και προκάλεσαν πρόωρες εκλογές στις οποίες νίκησαν οι Εργατικοί του Ράμπιν.
Τότε, την επαύριον της «Καταιγίδας της Ερήμου», την άνοιξη του 1991, και την Ειρηνευτική Διάσκεψη της Μαδρίτης στα τέλη της ίδιας χρονιάς, οι ΗΠΑ προχωρούσαν με αποφασιστικές κινήσεις στη διαμόρφωση μιας συνολικής Pax Americana και δεν μπορούσαν να ανεχθούν την αδυναμία προσαρμογής της κυβέρνησης Σαμίρ.
Σήμερα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαμορφώσουν την ευρύτατη δυνατή συσπείρωση κατά της Κίνας και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουν της εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για να ενισχύσουν τον ηγεμονικό-επιδιαιτητικό τους ρόλο στη Γηραιά Ήπειρο.
Μετά την άτακτη φυγή από το Αφγανιστάν και την αποχώρηση από το Ιράκ, οι ΗΠΑ δίνουν την αίσθηση μιας δύναμης σε αποδρομή από την Ευρύτερη Μέση Ανατολή, που δεν είναι μόνο απρόθυμη για νέες επεμβάσεις, αλλά και για σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Έτσι, η περιοδεία Μπάιντεν στην ευρύτερη περιοχή, που ξεκινά στα μέσα Ιουλίου, από το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, δεν επηρεάζεται από την πτώση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, καθώς οι προσδοκίες ήταν ούτως ή άλλως από χαμηλές έως ανύπαρκτες.
Τέλος, τίποτε δεν εγγυάται ότι στις πρόωρες εκλογές θα γίνει κάποιο βήμα σταθεροποίησης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας