• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.8°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 37.0°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 37.3°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.4°C / 33.7°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.5°C / 35.5°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 34.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 33.9°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  1 BF
  30%

Οδησσός, Ουκρανία

AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναπάντητες ερωτήσεις και απόκρυφες απαντήσεις για την Ουκρανία

 • A-
 • A+

Πρόκειται για μια βάρβαρη, παράνομη, ανήθικη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας; Ναι. Πρόκειται για μια πράξη που βασίζεται στο δίκαιο της ισχύος με το οποίο οι ισχυροί (κράτη και οικονομικοί ολιγάρχες) αποκτούν νομιμοποίηση για να επιβάλλουν τις επιθυμίες τους; Ναι. Πρόκειται για μια πράξη που εξωραΐζει τέως, δικαιολογεί νυν και ανοίγει την όρεξη σε μελλοντικούς αυταρχικούς ηγέτες και αδίστακτους δικτάτορες; Ναι. Πρόκειται για μια πράξη με την οποία οι κυρίαρχοι (κράτη και ελίτ) γυρνούν τον κόσμο στην εποχή της... χαρτοπετσέτας; Ναι.

Η εισβολή στην Ουκρανία είναι εξίσου βάρβαρη με τον πόλεμο των Γάλλων στην Ινδοκίνα, την επέμβαση των Αμερικανών στο Βιετνάμ, την επέμβαση των Αγγλογάλλων στο Σουέζ, τον πόλεμο των Γάλλων στην Αλγερία, τους ρατσιστικούς πολέμους της Αφρικής, την εισβολή των Κινέζων στο Θιβέτ και των Ρώσων στο Αφγανιστάν; Ναι. Η εισβολή στην Ουκρανία είναι εξίσου φασιστική με τις αμερικανοκίνητες δικτατορίες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής και τη σοβιετική καταστολή των εξεγέρσεων στην Ανατολική Γερμανία, την Ουγγαρία, την Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία; Ναι. Η εισβολή στην Ουκρανία είναι τόσο παράνομη όσο οι επεμβάσεις στην Αφρική, την Ασία, την Εγγύς Ανατολή των Αμερικανών και των Σοβιετικών που προσπαθούσαν άλλοτε να επιβάλουν αρεστούς δικτάτορες και άλλοτε να αποτρέψουν τον αντίπαλο από το να εγκαταστήσει τους δικούς του αχυράνθρωπους δικτάτορες; Ναι.

Επειδή στη βαρβαρότητα, στην ανομία, στην ανηθικότητα και στον φασισμό δεν γίνονται «συμψηφισμοί», γι’ αυτό η εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία ήδη έχει το δικό της κεφάλαιο στη «Μαύρη Βίβλο» του Τρόμου. Αν το καλοσκεφτούμε, η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο χθες με το τώρα ήταν ο... θόρυβος και η διάρκειά του. Στον Ψυχρό Πόλεμο, οι «εισβολές» (απροκάλυπτες ή υποκινούμενες) αντιμετωπίζονταν με «κατανόηση» που έφτανε στα όρια της «συγκατάβασης». Οπου η «μοιρασιά» ήταν αδιαμφισβήτητη, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι αντίπαλοι ήταν να... υπονομεύουν. Οπου η «νομή» παρέμενε αδιευκρίνιστη, η αντιπαράθεση γινόταν δι’ αντιπροσώπων ώστε να μη διαταραχθεί η ισορροπία. Αντίθετα, η αντιπαράθεση που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία είναι θορυβώδης και απροκάλυπτη και της δόθηκαν χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε μάχη του «καλού» με το «κακό». Αγγελοι και δαίμονες. Βολική αντιστοιχία. Διευκολύνει αφορισμούς. Δικαιολογεί... θυσίες. Βοηθά συμψηφισμούς. Θολώνει τον λογισμό και τον περιορίζει στα στενά πλαίσια που καθορίζουν τα ηθικά διλήμματα.

Ομως, όταν αποφασίζουν τα «γεράκια» και τα «περιστέρια» σε Ουάσινγκτον, Μόσχα, Πεκίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο, Τόκιο, η ηθική απουσιάζει. Αυτό που καθορίζει και καθοδηγεί τη σκέψη τους είναι τα... λάφυρα. Αγορές, πρώτες ύλες, φυσικοί πόροι, υποδομές κ.ο.κ. Η διαφορά των «πτηνών» της Ουάσινγκτον, της Μόσχας και του Πεκίνου με τους υπόλοιπους είναι ότι οι μεν επιδιώκουν κυριότητα, ενώ οι δε μερίδιο στη νομή. Και η διαφορετική στόχευση αποκαλύπτεται από την περιγραφή του Μπρεζίνσκι: «Δραστήριοι γεωπολιτικοί παίκτες είναι τα κράτη που έχουν την ικανότητα και τη θέληση να ασκήσουν δύναμη ή επιρροή [...] σε βαθμό που θίγει τα συμφέροντα της Αμερικής...»

Αν προσαρμόσουμε τις σκέψεις αυτές στο τώρα, τότε, για να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία, θα πρέπει στα αρνητικά ηθικά στοιχεία να προσθέσουμε και τη «γεωπολιτική κατάσταση των πραγμάτων». Τι μπορεί να αντιπροσωπεύει η ανατροπή; Ποιοι θέλουν να επανακαθορίσουν όρια; Πού αποσκοπούν; Τι ανταλλάγματα προσφέρονται και ζητούνται; Πώς επηρεάζουν τα «ανταλλάγματα» το μέλλον ενός τόπου σαν τον δικό μας, που είναι απόλυτα εξαρτημένος από αυτούς που συμμετέχουν στη σύγκρουση και εκείνους που με τη συμμετοχή τους προσδοκούν να κερδίσουν έναν νέο αναβαθμισμένο ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα;

Ζωτικά ερωτήματα, θαμμένα κάτω από τον κουρνιαχτό της ηθικολογικής οπτικής, που οι εξουσίες φροντίζουν να τα κρατούν κάτω από την επιφάνεια. Και όμως, είναι από τις λιγοστές φορές στην ανθρώπινη ιστορία που τα ερωτήματα είναι πιο σημαντικά από τις απαντήσεις τους. Και αυτό συμβαίνει, διότι οι ερωτήσεις αναδεικνύουν το «στοίχημα» που ακόμα και σήμερα είναι ανοιχτό και η κοινολόγησή του καθιστά τους πολίτες κοινωνούς, συμμέτοχους και συνυπεύθυνους, όχι μόνο στη λύση αλλά και στη διαδικασία που θα προηγηθεί.

Από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, οι «διευθετήσεις» που σφράγισαν τις τύχες της ανθρωπότητας, γίνονταν με κλειστές πόρτες. Ολα δείχνουν ότι αυτό θα επαναληφθεί. Οι ισχυροί, απολαμβάνοντας την ασυλία από την υποχρέωση της λογοδοσίας που τους εξασφαλίζει η ισχύς, θα... συμφωνήσουν και οι άνθρωποι του μέλλοντος θα μάθουν από τους ιστορικούς ψήγματα της αλήθειας που καθόρισε τη ζωή των προγόνων τους.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μεγάλο παζάρι
Αν επιβεβαιωθούν οι Στόλτενμπεργκ και Τζόνσον που μιλούν για το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία να κρατήσει χρόνια, τότε είναι θέμα χρόνου η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Το μεγάλο παζάρι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
Σε μια περίοδο γεωπολιτικής μετάβασης και, ταυτόχρονα, καπιταλιστικού μετασχηματισμού, τα σενάρια που προδιαγράφονται είναι δραματικά: μείωση παραγωγής, κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ενεργειακός...
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Eνα βήμα πριν από την κλιμάκωση
Είναι σαφές ότι η Δύση βρίσκεται ήδη στην γκρίζα ζώνη μεταξύ υποστήριξης της Ουκρανίας, αλλά και εμπλοκής στο πλευρό της με άγνωστη μεταβλητή το εάν, πότε και πώς θα αντιδράσει η Ρωσία.
Eνα βήμα πριν από την κλιμάκωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
H Αλεξανδρούπολη να γίνει νέα Ρεβυθούσα;
Οι ίδιοι οι κάτοικοι να αποφασίσουν σχετικά με την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στη θαλάσσια περιοχή της, διότι θα επιβαρύνει ποιοτικά τη ζωή τους, όπως και των επόμενων γενεών και θα αλλάξει τον χαρακτήρα...
H Αλεξανδρούπολη να γίνει νέα Ρεβυθούσα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πόλεμος και τα «πολιτισμένα έθνη»
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, δήλωσε προχθές ότι «η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποχωρήσει από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών».
Ο πόλεμος και τα «πολιτισμένα έθνη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας