• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 29.0°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.4°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 21.1°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.3°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 27.7°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 25.6°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η υποκριτική ρητορική για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

 • A-
 • A+

Το κείμενο αυτό δεν υπηρετεί την επιθετική ρητορική που δηλητηριάζει τις σχέσεις δύο λαών, ταγμένων εδώ και χίλια χρόνια να γειτονεύουν. Ακόμη και αν η Τουρκία επιδιώκει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από την έκνομη καθημερινή αποστέρηση ζωτικών πόρων της Μεσοποταμίας, που έχει μετατρέψει σε έρημο την άλλοτε κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού, πρέπει να σταματήσει.

Είναι δε γνωστό ότι η αναφορά της Τουρκίας σε «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί πυροτέχνημα δίχως πραγματική βάση, που δεν εξυπηρετεί έναν εποικοδομητικό διάλογο. Αν η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας επιμένει ότι της στέρησαν νησιά του Αιγαίου, εκτός του Κεμάλ πρέπει να αναθεματίσει όλους τους σουλτάνους και συνολικά το τούρκικο μιλέτι, ενώ και η συστημική ηγεσία της χώρας μας πρέπει να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για ξεκαθάρισμα του τοπίου.

Παρά τις κατηγορίες για υποτιθέμενη εύνοια προς την Ελλάδα, ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το νησιωτικό Αιγαίο δεν ήταν συνωμοσία τρίτων, ούτε ολιγωρία στις διεθνείς συμφωνίες. Ηταν απόρροια αναγνώρισης της πραγματικότητας για το ποιοι κατοικούν τα νησιά. Εξίσου ισχυρό στοιχείο ήταν η αδιαφορία των γειτόνων να έχουν σε νησιά τις εστίες τους. Αν παρουσιάζεται τώρα σχετικό ζήτημα δεν οφείλεται στο ότι άλλαξαν ποτέ οι όροι κατοίκησης του νησιωτικού Αιγαίου. Αλλά διότι κυριεύθηκαν οι γείτονες από το σύνδρομο του Αλί Μπαμπά: μυρίστηκαν ασημικά που θεωρούν ότι προσφέρονται για αρπαγή. Η πρόθεση είναι πρόδηλη, όχι όμως και δικαιολογημένη.

Η Συμφωνία του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ή C.N.236/1984, τεκμηριώνει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ νησιών ή νησιωτικών ομάδων, όπως αρχιπελάγη που εξασφαλίζουν τη σταθερή τους επιβίωση στο θαλάσσιο περιβάλλον ένταξής τους.

Προϋπόθεση να έχουν εφαρμογή οι πρόνοιες της Συμφωνίας είναι η αντικειμενική ύπαρξη ανθρώπινης κοινότητας, ενώ από τη διαπίστωση αυτή απορρέουν όλα τα δικαιώματα, με τους όρους που έχουν κάθε φορά εφαρμογή. Η παράνομη κατάληψη μεμονωμένων βραχονησίδων ή και νησιών ακόμη δεν στερεί από τις κοινότητες μιας επικράτειας τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό δεν χρειάζεται να έχει σπουδάσει κανείς Διεθνές Δίκαιο ή, όπως ο γράφων, να είχε προσωπική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Διεθνούς Διάσκεψης του 1982, αείμνηστο Γενς Εβενσεν, προκειμένου να αναρωτηθεί πού στοχεύουν η τουρκική ρητορική και οι προκλήσεις.

Τρόποι ζωής

Ηδη από την προϊστορία είναι γνωστό στην υφήλιο πως το Αιγαίο γαλούχησε δύο μεγάλους πολιτισμούς, τον Κυκλαδικό και τον Μινωικό. Στους ελληνιστικούς χρόνους συγκροτούσαν μια ενιαία κοινότητα. Από τον 8ο-12ο αι. αποτελούσαν ναυτικό θέμα του Βυζαντίου με έδρα τη Σάμο. Από τους πρώτους περιηγητές, όλοι όσοι επισκέπτονταν την ανατολική Μεσόγειο μιλούσαν για αρχιπέλαγος (Μπουοντελμόντι, Insulae Archipelagi). Μόνο στους οθωμανικούς χρόνους είχαν αφεθεί στη μοίρα τους. Οχι μόνο στα μικρότερα νησιά, αλλά και στην Κρήτη και στην Κύπρο οι σουλτάνοι πάσχιζαν με κόπο να κρατούν φρουρές. Σουλτανικό φιρμάνι της 4/3/1654, ένα από τα πολλά του είδους, επιτάσσει «μη επιτρέψετε την αναχώρησιν εις την αντίπεραν ακτήν εις ουδένα εκ των ενταύθα τιμαριούχων στρατιωτών μου» (μετάφραση αρ. 149 Νικ. Σταυρινίδη.)

Την οθωμανική παρουσία στην Κύπρο και την Κρήτη εξασφάλιζαν κυρίως εξωμότες και γενίτσαροι. Καμιά τουρκική οικογένεια δεν μακροημέρευσε σε νησί. Οι μεγάλες ομάδες στήριξης της αυτοκρατορίας ήταν κυρίως φτωχοί δερβίσηδες, Καντιρήδες και άλλων ταγμάτων από τα βάθη της Ανατολής. Στο δε κενό εξουσίας του Αιγαίου και σε έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον ανδρώθηκε το ελληνικό ναυτικό, που αποτέλεσε στυλοβάτη του απελευθερωτικού μας αγώνα.

Οπως για τους Ελληνες η διαμονή σε νησιωτικά περιβάλλοντα υπήρξε για χιλιετίες τρόπος ζωής, έτσι για τους Τούρκους ήταν προοπτική προς αποφυγή. Αλλωστε, ποιος ποτέ εμπόδισε Οθωμανό κατακτητή για 500 κοντά χρόνια να κατοικήσει σε Προικονήσι, που ήταν για τους Ελληνες όνειρο ζωής; Οχι βέβαια η περιβόητη τουρκική λαιμαργία για κάθε ξένη ιδιοκτησία.

Στο πλαίσιο αυτά γνωστών στάσεων ζωής των δύο λαών υπάρχουν θέματα που περιμένουν τη λύση τους. Κύριο ανάμεσά τους ο προσδιορισμός της επίρροιας που δικαιούται μια σημαντική δύναμη της ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία, με μακρά ακτογραμμή στο Αιγαίο. Πρόκειται για ένα σημαντικό και δύσκολο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό και επιστημονικό κόσμο των δύο χωρών για μια βιώσιμη και σταθερή λύση, που θα αποβλέπει στην εδραίωση σταθερής ειρηνικής συμβίωσης.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία μελετά εδώ και δεκαετίες να ξεπεράσει τις δυσκολίες που προκαλεί η ορθή εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας. Είναι απαράδεκτο, όμως, ότι μακροχρόνιες μελέτες και διαβουλεύσεις της με ειδικούς της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας έχουν καταλήξει σε εξαμβλώματα, όπως η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο νησιωτικό σύμπλεγμα και το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Ανάλογα πρέπει να απορριφθεί και η στάση της συστημικής ηγεσίας της χώρας μας να παραπέμπει στο συρτάρι του προστάτη για αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις, αντί της διαμόρφωσης ενός σοβαρού εθνικού σχεδίου. Σε τελική ανάλυση δεν υπήρξαν στη χώρα μας αντιδράσεις για τις παραχωρήσεις που έγιναν στην Ιταλία ή την Αίγυπτο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στα θαλάσσια όριά μας. Με την τακτική τους, αντί να προλαβαίνουν εχθρικές επιβουλές γίνονται πρόξενοι διεκδικήσεων. Διότι στο κενό δημόσιων και θωρακισμένων στο Δίκαιο και την ιστορία θέσεων, καλλιεργούν ορέξεις για ευρύτερα παζάρια, ασύνδετα και ασύμβατα με τα ουσιαστικά ελληνικά συμφέροντα.

*Αρχιτέκτονας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Kι όμως, θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει
Η γεωφυσική ιδιομορφία του Αιγαίου δεν προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ. Εάν όμως πραγματικά επιθυμούμε να λύσουμε τις διαφορές μας χωρίς να κοροϊδευόμαστε, τότε πρέπει να αποδεχτούμε...
Kι όμως, θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διερευνητικές επαφές - με ή χωρίς πυξίδα;
Επειτα από πολλές συζητήσεις, οι 61ες διερευνητικές συνομιλίες επιτέλους αρχίζουν. Ομως αυτό που εκπέμπει καθημερινά η κυβέρνηση είναι διγλωσσία ή, κατά το διπλωματικότερο, μια «εποικοδομητική ασάφεια».
Διερευνητικές επαφές - με ή χωρίς πυξίδα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μερική επέκταση στα 12 μίλια;
Θα επικεντρωθώ στο Αιγαίο γιατί από την επέκταση εκεί ή όχι κρίνονται όλες οι διαφορές του Αιγαίου και το κατά πόσο θα υπάρξει ένοπλη σύγκρουση με ανυπολόγιστη ζημία και για τις δύο πλευρές.
Μερική επέκταση στα 12 μίλια;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρειαζόμαστε μια άδολη σύγχρονη πατριωτική εθνική στρατηγική
Είναι προφανές πως δεν πρέπει να αδυνατίσει η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, διολισθαίνοντας σε οποιουδήποτε τύπου συνομιλίες με την Αγκυρα. Για να γίνει πράξη ένας ουσιαστικός διάλογος, πρέπει...
Χρειαζόμαστε μια άδολη σύγχρονη πατριωτική εθνική στρατηγική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σταυρόλεξο της αποκλιμάκωσης
Το 1987 και το 1996 η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο ήταν μια παραφωνία σε ένα σχετικά σταθεροποιημένο γεωπολιτικό τοπίο. Σήμερα η ένταση είναι μία από τις πτυχές ενός περιφερειακού αναθεωρητισμού της...
Το σταυρόλεξο της αποκλιμάκωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας