• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.3°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.1°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.1°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 12.7°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η συσσώρευση χρυσού, αποκαλυπτική προθέσεων

 • A-
 • A+

Ο χρυσός αποτελεί το ύστατο καταφύγιο σε δύσκολες καταστάσεις, όπως πόλεμοι, οικονομικές κρίσεις, πανδημίες μεταξύ άλλων δεινών. Οσο και περίεργο να φαίνεται, η τεράστια σημασία του χρυσού στα νομισματικά ζητήματα ήταν άμεσα αντιληπτή τουλάχιστον μέχρι το 1971. Το έτος που κατέρρευσε το σύστημα των σταθερών ισοτιμιών με βάση τον χρυσό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο χρυσός έπαψε να είναι σημείο αναφοράς για την οικονομία. Εσχάτως η Ρωσία υιοθέτησε τον κανόνα χρυσού θέτοντας 5.000 ρούβλια = 1 γρ. χρυσού. Μια κίνηση προσεκτικά σχεδιασμένη (καλύτερα από ό,τι η εισβολή στην Ουκρανία) πολλά χρόνια πριν με στόχο να μειώσει την ισχύ του δολαρίου και να χαράξει μια πορεία ανεξάρτητη.

Οι μεταβολές στα αποθέματα χρυσού μιας χώρας είναι αποκαλυπτικές βαθύτερων προθέσεων. Χώρες που προετοιμάζουν ή προετοιμάζονται για πολέμους και άλλα δεινά μπορούν να εντοπιστούν από τις κινήσεις στα αποθέματα χρυσού τους. Στο Σχήμα παρουσιάζουμε τριμηνιαία στοιχεία αποθεμάτων χρυσού σε τόνους δείγματος χωρών με ιδιαίτερη βαρύτητα στα οικονομικά και πολιτικά δρώμενα, που συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Η λίστα συμπληρώνεται με την Ελλάδα προκειμένου να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των αναγνωστών και να τροφοδοτήσουμε με υλικό προς περαιτέρω σκέψη και συζήτηση.

Στο Σχήμα διαπιστώνουμε στασιμότητα στα αποθέματα χρυσού που φαινομενικά συνάδει με την άποψη όλων όσοι υποστηρίζουν την ορθόδοξη οικονομική θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο χρυσός αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση αντισταθμιστικό περιουσιακό στοιχείο Κεντρικών Τραπεζών ή στη χειρότερη «λείψανο του παρελθόντος». Ετερόδοξοι οικονομολόγοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη μεγάλη σημασία που έχει ο χρυσός στα νομισματικά-οικονομικά και πολιτικά ζητήματα διεθνώς. Το ίδιο ισχύει για τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς φυλάσσουν τον χρυσό τους με διακριτή προσοχή και επιμέλεια, όπως γίνεται αντιληπτό από το Σχήμα.

Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «εκεί έξω υπάρχει» και ένας άλλος υπό δημιουργία κόσμος που σχεδιάζει και δρα εντελώς διαφορετικά, πράγμα που αντανακλάται στα αποθέματα χρυσού που έχει συσσωρεύσει. Το Σχήμα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού της Ρωσίας, η οποία «χτίζει» ένα ισχυρό αποθεματικό νόμισμα βασισμένο ευθέως στον χρυσό, ώστε να προχωρήσει στη δική της νομισματική ολοκλήρωση με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ενδεχομένως με την Κίνα, την Ινδία και το Ιράν.

Δυστυχώς τα ακριβή στοιχεία για το Ιράν σταματούν το 1982, αν και γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα χρυσού της χώρας αυτής εκτινάχτηκαν στα ύψη. Θεωρούμε ότι από το 2014 η ρωσική ηγεσία είχε αφήσει να διαφανούν οι προθέσεις της υπερδιπλασιάζοντας τα αποθέματα χρυσού της. Οι σχεδιασμοί αυτοί δεν φαίνεται να έγιναν αντιληπτοί από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. ή υπήρχαν και σκοπιμότητες που ξεφεύγουν από τον έλεγχο του γράφοντος.

Προς την κατεύθυνση του «χτισίματος» υψηλών αποθεμάτων χρυσού κινούνται, τολμώ να πω, η Κίνα (τα διπλασίασε από το 2014), ενώ η Ινδία δεν απέχει από τον διπλασιασμό τους. Τέλος, η Τουρκία σχεδόν τα έχει τετραπλασιάσει! Η πρόσφατη διεκδικητική ρητορική της ηγεσίας της δείχνει, αν μη τι άλλο, την ακαταμάχητη τάση φυγής από τις παραδοσιακές συμμαχίες της και διεκδίκησης μιας καθόλα ανεξάρτητης πορείας «παίζοντας τη μια χώρα ενάντια άλλης». Στο πλαίσιο αυτό η συμμετοχή σε νομισματικές ενώσεις με ένα νόμισμα «άγκυρα», όπως το ρούβλι, προσδεμένο στον χρυσό φαίνεται να μην είναι αντίθετη με τις φιλοδοξίες της τωρινής τουρκικής ηγεσίας.

Ακριβώς λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης για χρυσό από τις εν λόγω χώρες, αλλά και από άλλες, διαπιστώνουμε αύξηση της τιμής του χρυσού την πρόσφατη δεκαετία. Επομένως το αποτιμημένο σε δολάρια απόθεμα χρυσού των συγκεκριμένων χωρών έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Βέβαια η κίνηση προς τον χρυσό είναι χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων κρίσεων, ιδιαίτερα για χώρες με πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο όπως οι προαναφερθείσες.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, ωστόσο κάθε χώρα κάνει τους σχεδιασμούς της και οι σχεδιασμοί κατά κανόνα, αποτυπώνονται σε διεργασίες που ελάμβαναν χώρα στο παρελθόν. Η συσσώρευση χρυσού εκ μέρους αυτών των χωρών παραπέμπει, κατά πάσα πιθανότητα, σε προσπάθεια δημιουργίας οικονομικής ζώνης. Είναι γεγονός ότι η αυτάρκεια στις ημέρες μας δεν (μπορεί να) έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του μεσοπολέμου.

Σήμερα αναγνωρίζεται περισσότερο από ποτέ η αλληλεξάρτηση και ο περιορισμός της δύναται να επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας οικονομικών ζωνών, πράγμα που προϋποθέτει ένα κοινά αποδεκτό νόμισμα και ο συσσωρευμένος χρυσός είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ. Κληθείς να σχολιάσει αν και κατά πόσο οι ιδέες περί κανόνα χρυσού έρχονται σε αντίθεση με την ορθόδοξη οικονομική θεωρία, ο κ. Πατρούσεφ (επίδοξος διάδοχος του κ. Πούτιν) απάντησε ευθέως και με σαρκαστική διάθεση ότι «δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της οικονομικής επιστήμης, έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα των δυτικών οικονομικών εγχειριδίων».

*καθηγητής Οικονομικών, ΠΑΜΑΚ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επισκεπτόμενος τη Χιροσίμα
Μεγάλη και οικονομικά ακμάζουσα πόλη η Χιροσίμα, με ένα εκατομμύριο πληθυσμό τότε, σε τίποτα δεν θύμιζε την πλήρη καταστροφή της από την πρώτη στην ιστορία χρήση πυρηνικής βόμβας, την οποία οι Αμερικανοί...
Επισκεπτόμενος τη Χιροσίμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η άμβλωση στην Αμερική - Ο αιφνίδιος θάνατος βρεφών στην Ελλάδα
Η εποχή της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην Αμερική συμπίπτει στην Ελλάδα με την αύξηση των αιφνίδιων θανάτων βρεφών, φαινόμενο στο οποίο ελάχιστη προσοχή δόθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες.
Η άμβλωση στην Αμερική - Ο αιφνίδιος θάνατος βρεφών στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μύθος του «καλού» ξένου
Η αφήγηση για τον θετικό ρόλο των ξένων δυνάμεων στην πορεία της Ελλάδας, όπως παρουσιάζεται στην τηλεοπτική σειρά,βασισμένη στο βιβλίο του Στάθη Καλύβα «Καταστροφές και θρίαμβοι», κατασκευάζεται κυρίως μέσα...
Ο μύθος του «καλού» ξένου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκριτική «εικόνα» του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ε.Ε.-27 και τις ΗΠΑ
Κάθε βράδυ πληροφορούμαστε τον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων στη χώρα μας. Σπάνια, όμως, γίνεται αναφορά στα τεστ που έγιναν τη συγκεκριμένη ημέρα ούτε και τη σχέση τους με τον...
Συγκριτική «εικόνα» του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ε.Ε.-27 και τις ΗΠΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Τουρκία κινείται ξεκάθαρα εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε θετικό πρόσημο. Δύσκολο να το αντιληφθούν αυτό όσοι δεν γνωρίζουν τις έννοιες της εθνικής στρατηγικής και συναίνεσης, που είχαν ως επάγγελμα τον «αντιαμερικανισμό» για...
Η Τουρκία κινείται ξεκάθαρα εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας