• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 27.9°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.0°C / 27.7°C
  0 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.1°C
  3 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 25.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 25.1°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 27.1°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.7°C / 25.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική αλλαγή, κομματική ανανέωση

 • A-
 • A+

Το μήνυμα της 15ης Μαΐου, το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής χιλιάδων πολιτών σε κάθε γωνιά της χώρας στην επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ως επικεφαλής της δημοκρατικής παράταξης της χώρας, εκτός από βροντερό, όπως προκύπτει από τη μαζικότητα της συμμετοχής και της εγγραφής νέων μελών, εκτός από ένα ουσιαστικό μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ελπίδας κι εναλλακτικής, είχε και μια ίσως δυσανάγνωστη εντολή προς τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δομές του.

Από τη μια οι γυναίκες και οι άντρες, οι νέες και οι νέοι του τόπου μας, οι καθημερινοί άνθρωποι, ήρθαν με αποφασιστικό βλέμμα και είπαν ένα μεγάλο «δεν πάει άλλο». Ηρθαν αναζητώντας μια κάλπη που θα έβαζε τέρμα στην εφιαλτική κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα οδηγούσε στην ανατολή ξανά του ήλιου της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η δραματική διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η προκλητική ανοχή στην αισχροκέρδεια των μεγάλων εταιριών σε βάρος της καθημερινότητας των μικρομεσαίων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, η επιστροφή σε σκοτεινά διλήμματα αξιοπρέπειας λόγω του ανεξέλεγκτου κύματος ακρίβειας ακόμη και σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, η επένδυση στην καταστολή κι όχι στην ελευθερία των ονείρων της νέας γενιάς που βλέπει, εκτός των άλλων, στα Πανεπιστήμια να εισάγονται περισσότεροι αστυνομικοί από ό,τι φοιτητές, η περιορισμένη και κακής ποιότητας δημοκρατία, συνέπεια της ελεγχόμενης ενημέρωσης και της «δικαιοσύνης του αμετάφραστου», η πατρίδα που μικραίνει στη διεθνή διπλωματική σκηνή, ήταν μεταξύ όσων κινητοποίησαν τους ανθρώπους των γειτονιών μας να έρθουν να πάνε κόντρα στο ρεύμα της εποχής και να εγγραφούν στο κόμμα. Ηρθαν για να στείλουν πρώτα και πάνω όλα ένα μεγάλο, ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής.

Από την άλλη, όμως, αυτή η συγκλονιστική συμμετοχή είχε και ένα μήνυμα προς το ίδιο μας το κόμμα. Το ότι ήρθαν τώρα μετά το κάλεσμα του προέδρου Αλέξη Τσίπρα, αλλά κυρίως μετά την ιστορική του πρωτοβουλία του προέδρου μας να εμπιστευτεί τα μέλη ανοίγοντας το κόμμα σε αυτά, υπερβαίνοντας μηχανισμούς, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και εσωκομματικές φοβίες, ήταν μια απάντηση ότι, όταν τα κόμματα εμπιστεύονται τα μέλη τους και τους πολίτες, τότε και οι πολίτες εμπιστεύονται τα κόμματα.

Ηταν ένα σαφές μήνυμα και σε όλους εμάς να πάμε το κόμμα πέρα από παλιές φόρμες, τις παλιές συνήθειες, τις παλιές οργανωτικές δομές. Να αλλάξουμε τρόπους προσέγγισης και εμπλοκής των μελών, να μετασχηματιστούμε σε ένα κόμμα διαρκούς συμμετοχής αλλά με σύγχρονα μέσα, να τολμήσουμε την ψηφιοποίηση και να μη φοβηθούμε τη συλλογική νοημοσύνη, να μη φοβηθούμε τους ανθρώπους. Ηταν μια εντολή λαού για επιστροφή στον λαό. Είναι, πάνω από όλα, μια εντολή ανανέωσης προσώπων, πρακτικών και οργάνωσης.

Εξάλλου, η αλλαγή που θέλουμε για τη χώρα πρέπει πρώτα να συντελεστεί μέσα στη δική μας κομματική κοινότητα. Η δική μας κομματική ανανέωση, οι δικές μας εσωτερικές υπερβάσεις θα αποτελέσουν και απόδειξη της πολιτικής αλλαγής που οραματιζόμαστε για τον τόπο. Ας τολμήσουμε λοιπόν την κομματική ανανέωση. Ας τολμήσουμε την πολιτική αλλαγή.

* Γραμματέας Ν.Ε. Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξουσία κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ αρχηγικό κόμμα. Το Συνέδριο το επικύρωσε
Μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από τα μέλη του και, στη συνέχεια, την έγκριση της πρότασης αυτής από το Συνέδριο, έχουν...
Η εξουσία κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ αρχηγικό κόμμα. Το Συνέδριο το επικύρωσε
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Στρατευόμαστε όλοι για να αποτραπούν τα χειρότερα»
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ήδη ο Αλέξης Τσίπρας με τον πιο επίσημο τρόπο δήλωσε ότι το κόμμα ενεργοποιεί τα χιλιάδες μέλη του σε όλη τη χώρα προκειμένου να συνδράμουν σε κάθε επικίνδυνη περίσταση, σε...
«Στρατευόμαστε όλοι για να αποτραπούν τα χειρότερα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δύο αντιλήψεις περί πολιτικής
Τούτες τις μέρες, συντελείται ένας ολοκληρωτικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προσλάβει έναν κυρίως θεσμικό χαρακτήρα.
Δύο αντιλήψεις περί πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική της προσομοίωσης
Φαίνεται πως υπήρχε από πριν μια στρατηγική που είχε ως στόχο, η διαδικασία της εκλογής του προέδρου και της Κ.Ε. από τη «βάση» να αποτελούν οπωσδήποτε αδιάσπαστο «πακέτο».
Η πολιτική της προσομοίωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόση δημοκρατία και πόσο σοσιαλισμό μπορεί να φέρει στο επίκεντρο ο ΣΥΡΙΖΑ...
To 3o συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες αποτελεί μία κορυφαία στιγμή με πολιτικές και ευρύτερες κοινωνιολογικές προεκτάσεις, που δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο σχεδόν κανέναν.
Πόση δημοκρατία και πόσο σοσιαλισμό μπορεί να φέρει στο επίκεντρο ο ΣΥΡΙΖΑ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κείμενο Συμβολής για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνέδριο ανοιχτών ερωτημάτων»
Με αφετηρία μπορούμε να ανακτήσουμε την ηγεμονία στις πολιτικές εξελίξεις στο όνομα των υποτελών κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων. Όχι ο πολιτικός τακτικισμός και οι δημοκρατικοφανείς οργανωτικοί νεωτερισμοί....
Κείμενο Συμβολής για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνέδριο ανοιχτών ερωτημάτων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας