• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.3°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.8°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνητική ύβρις απέναντι στους συνταξιούχους για τα αναδρομικά πρόστιμα της ΑΑΔΕ

 • A-
 • A+

• Η ΑΑΔΕ, τέλος Δεκεμβρίου του 2019, επέβαλε πρόστιμα σε 71.000 συνταξιούχους για αναδρομικά των ετών 2010, 2011 και 2012 που εισέπραξαν καθυστερημένα το 2013 και έπρεπε να τα δηλώσουν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014. Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) είχε απευθυνθεί έγκαιρα στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ και είχε ζητήσει την κατάργηση των προστίμων, γιατί οι συνταξιούχοι τιμωρήθηκαν για τις συντάξεις που έλαβαν με καθυστέρηση 2-3 ετών, ενώ τους είχε παρακρατηθεί ο προβλεπόμενος φόρος.

Την ευθύνη είχε αποκλειστικά η πολιτεία, γιατί τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν είχαν αποστείλει αναλυτικά ενημερωτικά σημειώματα για τα αναδρομικά που είχαν λάβει. Η ΠΕΣΕΚ είχε, μάλιστα, καταγγείλει την παράλειψη αυτή των Ταμείων και εισέπραξε την απάντηση από τις τότε διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να επωμιστούν τα ταχυδρομικά έξοδα(!).

● Το Δ.Σ. της ΠΕΣΕΚ είχε επίσης καταγγείλει την ΑΑΔΕ γιατί έδωσε εντολή να καταλογίσουν οι εφορίες τα πρόστιμα με ημερομηνία μέχρι 30.12.2019, για να μην επέλθει παραγραφή λόγω παρέλευσης 5ετίας, ενώ ήταν γνωστό ότι «η κοινοποίηση φύλλου ελέγχου δεν μπορεί να γίνει μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης». Γι’ αυτό είχαμε καλέσει τους συναδέλφους να καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή, γιατί οι βεβαιώσεις των προστίμων είχαν ταχυδρομηθεί στις αρχές του 2020, δηλ. μετά την παρέλευση της 5ετίας, και να μην πληρώσουν τα πρόστιμα μέχρι να κριθεί η υπόθεση από τα δικαστήρια και να δοθεί απάντηση από την ΑΑΔΕ για τις ενδικοφανείς προσφυγές. Η ΑΑΔΕ υποστήριζε ότι δεν υφίστατο θέμα παραγραφής, αφού σημασία έχει ο χρόνος καταλογισμού των προστίμων και όχι της κοινοποίησής τους.

● Επειδή τα Διοικητικά Εφετεία είχαν διαγράψει πρόστιμα λόγω παρέλευσης 5ετίας, γιατί ελάμβαναν υπόψη την ημερομηνία κοινοποίησης των προστίμων και όχι την ημερομηνία καταλογισμού τους, η ΑΑΔΕ προσέφυγε στο ΣτΕ, αλλά το ΣτΕ με τις αποφάσεις 616, 617 και 618/2021 έκρινε ότι «η προβλεπόμενη προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα που διακόπτεται με την έκδοση των οικείων σχετικών καταλογιστικών πράξεων είναι ανίσχυρη ως αντίθετη «στις αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου». Και κατά συνέπεια, η σχετική διάταξη είναι «μη εφαρμοστέα».

● Μετά την εξέλιξη αυτή το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έπρεπε να είχαν δώσει εντολή να διαγραφούν τα πρόστιμα σε όλους τους συνταξιούχους, να επιστραφούν τα πρόστιμα σε όσους τυχόν τα είχαν καταβάλει και να σταματήσει έτσι η 30μηνη ταλαιπωρία τους.

● Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με όσους είχαν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις τον Ιούλιο του 2020 με βάση την απόφαση Α1169/20.7.2020 του υπουργείου Οικονομικών. Οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβλήθηκαν ενώ είχε παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου (ΑΑΔΕ) για τη φορολόγησή τους, γιατί είχε παρέλθει 5ετία και οφείλει η ΑΑΔΕ να ακυρώσει τις δηλώσεις αυτές και να επιστρέψει τα πρόστιμα τα οποία μάλιστα είναι προσαυξημένα κατά 20%. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις η ΑΑΔΕ επιμένει για την είσπραξη των προστίμων και συνεχίζει να επιβάλλει τόκους, ενώ οι τροποποιητικές δηλώσεις είναι άκυρες.

● Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις των αρμόδιων υπουργών ότι σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις, η ΑΑΔΕ έκανε δεκτές ελάχιστες ενδικοφανείς προσφυγές και διέγραψε τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί, αλλά άφησε δεκάδες χιλιάδες πρόστιμα, αγνοώντας την απόφαση του ΣτΕ στο οποίο η ίδια είχε προσφύγει.

● Οι συνταξιούχοι είναι αγανακτισμένοι με τη στάση του υπουργείου Οικονομικών και του διοικητή της ΑΑΔΕ. Επί 30 μήνες τους εμπαίζουν. Επισημαίνουμε ότι η πολιτεία φέρει ακέραιη την ευθύνη για την εκμετάλλευση που υφίστανται οι συνταξιούχοι από τα δικηγορικά γραφεία: καλούν τώρα τους συνταξιούχους να καταφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια για να υποχρεωθούν οι εφορίες να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του ΣτΕ!

● Αν η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει την οργή των συνταξιούχων, θα την εισπράξει, όπως την εισέπραξε και η προηγούμενη κυβέρνηση για τον ν. Κατρούγκαλου.

● Αν θέλει να δοθεί λύση, πρέπει να δοθεί συνολική λύση με πολιτική απόφαση που να περιλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους, είτε είχαν καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή είτε όχι.

● Η πολιτεία φέρει ακέραιη την ευθύνη. Οταν χορηγεί συντάξεις με καθυστέρηση 2-3 χρόνων, παρακρατεί τον φόρο, δεν ενημερώνει τους συνταξιούχους για να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και μετά τους επιβάλλει πρόστιμα, αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε τριτοκοσμική χώρα.

* Πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προτάσεις για μια αναπτυξιακή φορολογία
Σίγουρα με το παρόν δεν δίνουμε λύσεις, όμως θέτουμε κάποιες προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν, ώστε ο ρόλος της φορολογίας να μην είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου.
Προτάσεις για μια αναπτυξιακή φορολογία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνταξιοδοτικό μοντέλο και Χιλή
Μεταξύ των θαυμαστών του συγκαταλέγονταν από το ΔΝΤ μέχρι την Παγκόσμια Τράπεζα και από τους «εκσυγχρονιστές» σοσιαλδημοκράτες μέχρι τους νεοφιλελεύθερους.
Συνταξιοδοτικό μοντέλο και Χιλή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αφεση... επιστρεπτέας από το ΥΠΟΙΚ
Στα «μαλακά» πέφτουν οι επιχειρήσεις που παραβίασαν οριακά τη ρήτρα απασχόλησης που προέβλεπε ο νόμος για την επιστρεπτέα προκαταβολή, καλούμενες να επιστρέψουν στο ακέραιο τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν...
Αφεση... επιστρεπτέας από το ΥΠΟΙΚ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή επιστολή
Παίρνουν την μπουκιά απ’ το στόμα των φτωχών ανθρώπων για να στομώνουν τους βολεμένους μικροαστούς και τους ανάλγητους χρυσοκάνθαρους;
Ανοιχτή επιστολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιστορία συνταξιοδοτικής τρέλας
«Ονομάζομαι Δημήτρης Μ., είμαι 70 ετών... Τον Νοέμβριο του έτους 2019 αιτήθηκα συνταξιοδότησης...Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει ούτε το έναντι 75%. Σε πλήρη σύγχυση και απελπισία περιμένω. Περιμένω έως ότου...
Ιστορία συνταξιοδοτικής τρέλας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας