• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 26.3°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 24.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.2°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.2°C / 14.4°C
  0 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.5°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 20.7°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 23.3°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 26.5°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  89%

Ποιοι ωφελούνται από την πρώτη νίκη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

 • A-
 • A+
Η Δικαιοσύνη απαγόρευσε τη διακοπή ηλεκτροδότησης. Ο δικαστικός αγώνας μόλις ξεκίνησε. 

Όπως είναι γνωστό, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επιβάλλει από τον Αύγουστο 2021 την περιβόητη «Ρήτρα Αναπροσαρμογής» και έτσι έχουν μετακυλήσει στους καταναλωτές τις αυξημένες τιμές της χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκτοξεύοντας τη σχετική δαπάνη των καταναλωτών, σε μία περίοδο που ο ετήσιος πληθωρισμός κινείται ήδη στο επίπεδο του 10,2%, τουλάχιστον.

Η επιβολή της ρήτρας μονομερώς, χωρίς προενημέρωση και συμφωνία των καταναλωτών, οικιακών και επιχειρηματικών, αντισυμβατικά, με περιεχόμενο καταχρηστικό και συνεπώς παράνομο, είναι άκυρη.

Για το λόγο αυτό οι καταναλωτικές ενώσεις (ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ) άσκησαν αμέσως συλλογικές αγωγές κατά του βασικού προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ), κατά το αρ.10 του ν.2251/1994.

Όμως οι ενώσεις δεν έμειναν μόνες. Αμέσως κινήθηκαν σε υποστήριξη τους με πρόσθετες παρεμβάσεις ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΔΣΑ), η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΓΣΕΒΕΕ), η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (ΠΟΕΣΕ), η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΕΣΑΜΕΑ) και άλλοι φορείς.

Σκοπός των οργανώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι να αναγνωρισθεί η ακυρότητα της ρήτρας και στις συμβάσεις που αυτοί έχουν συνάψει.
Οι δίκες είχαν προσδιορισθεί για την 1 Ιουνίου, πλην όμως η ΔΕΗ προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, με σκοπό να μη διεξαχθούν οι δίκες, οπότε την 14 Ιουνίου τριμελής επιτροπή του Αρείου Πάγου, με επικεφαλής την Πρόεδρο του, θα εξετάσει το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη στην Ολομέλεια του. Έτσι, οι δίκες και οι πρόσθετες παρεμβάσεις της 1 Ιουνίου αναβλήθηκαν για την 6η Ιουλίου.

Εν τούτοις, οι παραστάντες δικηγόροι δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Καταναλωτικές ενώσεις και προσθέτως παρεμβαίνοντες ζητήσαμε και πετύχαμε την μη διακοπή έως την 6η Ιουλίου του ηλεκτρικού ρεύματος στους «Ευάλωτους Πελάτες» με τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν, που δεν πληρώνουν στη ΔΕΗ τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, με τη ΔΕΗ βεβαίως να αρνείται να συναινέσει.

Η Δικαιοσύνη όμως προστάτευσε τον αδύναμο πολίτη.
Είναι μια δικαστικά προσωρινή - μικρή αλλά ταυτόχρονα κοινωνικά πολύ μεγάλη πρώτη νίκη, αφού καμία άλλη προστασία δεν υπάρχει, αν ληφθεί υπόψη ότι ο πρόσφατος κλιματικός νόμος ν.4936/2022 αρ.36 για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των καταναλωτών δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί.

Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο (αρ.52 ν.4001/2011) οι «Ευάλωτοι Πελάτες» που προστατεύονται πλέον είναι.

⇒ (α) Οι οικονομικά ασθενείς Οικιακοί Πελάτες που πλήττονται από την Ενεργειακή Πενία. (Βλ. συνημμένο Πίνακα)

⇒ (β) Οι Πελάτες που, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων αυτοί έχουν την επιμέλεια σύμφωνα με το νόμο και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτη παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ενδεικτικά, συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης και κάθε παρόμοιας φύσης συσκευή.

⇒ (γ) Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο, το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας.

⇒ (δ) Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική τους σχέση με τον Προμηθευτή.

⇒ (ε) Οι Πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφάνεια των συμβατικών όρων και προϋποθέσεων με τους άλλους Πελάτες.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ
• Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ
• Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος με ετήσιο εισόδημα 13.500 ευρώ
• Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη με ετήσιο εισόδημα 15.750 ευρώ
• Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ
• Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη με ετήσιο εισόδημα 24.750 ευρώ.
• Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη με ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ.

Η προσπάθεια συνεχίζεται.

*Δικηγόρος, ΙΜΕ.ΓΣΕΒΕΕ, ΠΟΕΣΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάμε όπως «Hellas Power» και «Energa»;
Οι σοβαρές καταγγελίες του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ και την τεχνητή έλλειψη ενέργειας που φέρεται να δημιούργησε, ζημιώνοντας τη ΔΕΗ και προφανώς σε δεύτερο χρόνο τους καταναλωτές, ήρθαν να...
Πάμε όπως «Hellas Power» και «Energa»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεγάλη ληστεία του ρεύματος
Πυρετωδώς εργάζονται τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης προκειμένου να πείσουν τους πολίτες πως πυρετωδώς εργάζεται και ο πρωθυπουργός, αφού διαπίστωσε άξαφνα πως πράγματι υπάρχει ακρίβεια στην ενέργεια.
Η μεγάλη ληστεία του ρεύματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας
Η ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων της αποτελεί εξοφλούμενο γραμμάτιο των προσπαθειών που κατέβαλαν επιχειρηματικοί όμιλοι για να αναρριχηθούν στην κυβέρνηση.
Για μια νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα, η νέα ενεργειακή αποθήκη της Ευρώπης;
Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική εξόρυξης και βαριάς εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της χώρας προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών, ελληνικών και ξένων, εις βάρος όλων των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων της...
Ελλάδα, η νέα ενεργειακή αποθήκη της Ευρώπης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Με διαρροές δεν πληρώνονται λογαριασμοί»
Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει επιλέξει να εξυπηρετεί συμφέροντα που αισχροκερδούν και ότι αδυνατεί να σχεδιάσει ενεργειακή στρατηγική, την ώρα που η Ε.Ε. βάζει πλάτη στο «πρασίνισμα» της πυρηνικής...
«Με διαρροές δεν πληρώνονται λογαριασμοί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας