• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.4°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.0°C
  0 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.5°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.1°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.9°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.5°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  43%

Η δυσοσμία της κληρονομιάς του Φράγκα

 • A-
 • A+

Ακούμε συχνά τους πολιτικούς να αναφέρονται στους στόχους, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενώνουν όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς παρά τις πολιτισμικές τους διαφορές.

Και αν ανατρέξεις στον μακρύ κατάλογο των κοινών στόχων, αρχών και αξιών (Κράτος δικαίου, Ανθρώπινη αξιοπρέπεια για παράδειγμα), εκ των πραγμάτων προχωράς σε συγκρίσεις για το τι συμβαίνει εδώ και τι στις κοινωνίες με τις οποίες υποτίθεται πως συμπορευόμαστε για την επίτευξη των κοινών προσδοκιών.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα στην οποία να αιωρείται τόσο έντονη αίσθηση δυσοσμίας αντίστοιχη με αυτή που προκάλεσε το άνοιγμα της διαθήκης στην γενέτειρα της Δημοκρατίας. Και συνέβη το πρωτάκουστο:

«Με παραγγελία της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεσμεύτηκε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών τού εκλιπόντος δημοσιογράφου και εκδότη Γιώργου Τράγκα.

Φέρεται ότι αποτελεί προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας και δεν μπορεί από τους κληρονόμους να γίνει αποδοχή κληρονομίας».

Αυτή ήταν η πανομοιότυπη κατακλείδα όλων των δημοσιευμάτων για τον άνθρωπο που στην πιάτσα τη δημοσιογραφική είχε το ψευδώνυμο Φράγκας…

Κι όσοι δεν συμπεριλαμβανόμαστε στους δυστυχείς κληρονόμους του εκλιπόντος οχετογράφου, αναρωτηθήκαμε, έτσι απλά και με περισσή ίσως αφέλεια:

Μα καλά, όλα αυτά τα χρόνια που ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;

Οι δημοσιογράφοι υποχρεούνται στην υποβολή "πόθεν έσχες". Και κάθε χρόνο τα μέλη της ΕΣΗΕΑ πρέπει να δηλώσουν τις καταθέσεις τους. Προφανώς, ο εκλιπών δεν ελέγχθηκε ποτέ.

Οι φορολογικές αρχές της χώρας δεν έκαναν την δουλειά τους συνεπικουρούμενες από την απροθυμία της πολιτικής και κοινωνικής ελίτ να πατάξει τέτοια φαινόμενα.

Και η επόμενη διαπίστωση και απορία συνάμα των αφελών είναι:

Οι χορηγοί του Φράγκα να ‘ναι καλά. Θα μείνουν ανέγγιχτοι όσοι τον "χρύσωσαν";

Η έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες γίνεται για μια περιουσία που αποκτήθηκε από μια ανέλεγκτη καριέρα δεκαετιών και για να αποδώσει καρπούς- έστω εκ των υστέρων-χρειάζεται θάρρος και συνειδητή επιλογή από την πλευρά της εισαγγελικής έρευνας- καθώς το πόρισμα της Αρχής έχει ήδη διαβιβασθεί στον Οικονομικό Εισαγγελέα πως καμμιά πολιτική εξουσία ή παραεξουσία δεν θα παρεμβληθεί για να «εξαϋλωθούν» τα ευρήματα που θα προκύψουν.

Υλικό μπόλικο υπάρχει:

Ενδεικτικά και μόνο ως εκδότης της εφημερίδας «Χώρα» εισέπραττε το 6% της κρατικής διαφήμισης (άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ) ενώ εκπροσωπούσε μόνο το 0,3% της κυκλοφορίας του ημερησίου Τύπου.

Τον Οκτώβριο του 2012, το όνομα του περιλαμβανόταν στη λίστα Λαγκάρντ και στη συνέχεια παραδέχθηκε και ο ίδιος πως είχε βγάλει χρήματα στο εξωτερικό

Το 2016 βρέθηκαν υπεράκτιες εταιρίες στο όνομά του σύμφωνα με δημοσιεύματα για τη πολύκροτη υπόθεση των Εγγράφων του Παναμά.

Μια πολυετής διαδρομή που «πατούσε» πάνω το μοτίβο «Ή μου δίνεις τόση διαφήμιση ή αλλιώς...». Ένας πακτωλός χρημάτων, μέσω κρατικής διαφήμισης ήταν ο τρόπος για να εξασφαλισθεί η εύνοιά του. Οι διαφημίσεις ήταν η απαίτηση για να μην ξεκινήσει τον πόλεμο με την εκτελεστική εξουσία της εποχής. Έτσι εξαγόραζε η κυβέρνηση την σιωπή του ή την εύνοιά του ανάλογα με τις περιστάσεις. Αυτή η διαπλοκή εξηγεί πως βρέθηκε ιδιοκτήτης εκπαιδευτικού ιδρύματος με χρηματοδότηση εκατομμυρίων δραχμών τότε, από το πακέτο Ντελόρ, αλλά και να αναπτύξει και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Και η επόμενη λογική απορία των αφελών είναι:

Υπάρχει Κυβέρνηση που θα αφήσει τον εισαγγελικό λειτουργό να κάνει τη δουλειά του αλλά και ενδεχομένως να τον προστατεύσει από οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση;

Η "λίστα Πέτσα" προϊδεάζει για την κυβερνητική απροθυμία περί αυτού και το περιεχόμενό της εξηγεί πως το δημόσιο ταμείο, όχι απλώς μπορεί να στηρίξει, αλλά μπορεί και να γιγαντώσει οικονομικά έναν ιδιώτη-ιδιοκτήτη ΜΜΕ.

Κάπως έτσι τόσα χρόνια τώρα δεν έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που να εγγυάται, θεσμικά, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, αποτρέποντας αθέμιτες συναλλαγές και αμαρτωλούς δεσμούς.

Και η επόμενη λογική απορία των αφελών ιθαγενών είναι:

Πριν προλάβει να αναδειχθεί με την πάροδο των ετών ο επόμενος Φράγκας- να ΄ναι καλά οι διαχρονικές «λίστες Πέτσα»- υπάρχει πολιτική δυναμική εκ μέρους της Αξιωματικής αλλά και της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης να κρατήσει στην επικαιρότητα και να προστατεύσει την αδιάβλητη διεξαγωγή της εισαγγελικής έρευνας;

Η αποκάλυψη της τεράστιας περιουσίας του προκαλεί σοκ στους αφελείς ιθαγενείς και αν ληφθούν υπόψη τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, πέρα από την χλεύη, την οργή και τον σαρκασμό που εκπέμπουν, εκφράζουν την απαίτηση για την σύντομη εξιχνίαση της διαδρομής του βρώμικου χρήματος πριν πάει στα αζήτητα.

Η δήμευση της κληρονομιάς και η έναρξη της εισαγγελικής έρευνας, αποτελούν μια καλή ευκαιρία για την Αξιωματική Αντιπολίτευση να αναδείξει εμφαντικά την θεσμική πλευρά του θέματος και να θέσει επί τάπητος την ανάγκη δημιουργίας κανόνων που να εγγυώνται τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στην διανομή των χρημάτων των φορολογουμένων προς όφελος των εκδοτών παντός τύπου.

Επί του παρόντος πάντως παρατηρείται μια αντιπολιτευτική αφωνία από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που ίσως να τηρεί στάση αναμονής ακολουθώντας τις εξελίξεις αλλά σίγουρα όχι προστατεύοντάς τες. Αντίστοιχη αφωνία επιδεικνύει και η Ελάσσων Αντιπολίτευση. Στην αφωνία αυτή θα πρέπει να προστεθεί η αμηχανία καθώς και ατολμία για το στέλεχός της που «χάθηκε στην μετάφραση» της Νοβάρτις.

Αν τα παραπάνω ισχύουν, δεν αποτελούν καλό οιωνό για την εξέλιξη της διερεύνησης της θλιβερής κληρονομιάς.

Η δυσοσμία από την κληρονομιά του Φράγκα είναι πολύ πνιγερή και για τους ταπεινούς φορολογούμενους- από τα χρήματα των οποίων άλλωστε χρηματοδοτήθηκε- και για την ποιότητα της γενέτειρας της Δημοκρατίας.

 

*Μιχάλης Κονιόρδος, καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ούτε λογοκρισία ούτε ασυδοσία
Είναι δυνατόν ο συνταξιούχος και ο χαμηλοαμειβόμενος εργαζόμενος να χρηματοδοτούν ανυπόληπτα, χυδαία, ακόμη και ανύπαρκτα έντυπα και ιστοσελίδες; Αυτό έκανε η Λίστα Πέτσα. Ενα μνημείο αδιαφάνειας και...
Ούτε λογοκρισία ούτε ασυδοσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι προσόν αυτό τώρα;
Γενικά για τις πομπές τους (τις «λευκές» υποκλοπές τους) όλο κάποιος άλλος φταίει. Φταιν οι δημοσιογράφοι, που ’ναι όλοι συριζαίοι. Φταίνε κι οι αρχισυντάκτες, που ’χουν ψεύτες για συντάκτες.
Είναι προσόν αυτό τώρα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοσιογραφία κι ο κάλαθος
Ζούμε σε περίοδο πτώσης της δημοσιογραφίας και της στάθμης των δημοσιογράφων. Ας θυμηθούμε την έμμεση εξαγορά του Τύπου, με την ονομαζόμενη «λίστα Πέτσα»
Η δημοσιογραφία κι ο κάλαθος
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ευχαριστώ…» που ξεχωρίζουν;
Μια ζωή, από τις μαθητικές εκθέσεις του Γιώργου Σταματόπουλου μέχρι σήμερα, με τα χιλιάδες δημοσιεύματά του και τα βιβλία του, μας πρόσφερε μια ζωή ποιοτική – τόσο ανθρώπινη.
«Ευχαριστώ…» που ξεχωρίζουν;
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κληρονομιές και... κληρονόμοι
Βεβαίως, όπως είναι φυσικό, αυτό που σκέφτομαι πάνω απ’ όλα και ραγίζει η ψυχή μου είναι αυτή την κακομοίρα τη χήρα του Τράγκα. Μου θυμίζει την παλιά σοφή ρήση «χωρίς κέρδος κέρατα»...
Κληρονομιές και... κληρονόμοι
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Θαλασσοδάνεια
Κατά πάσα πιθανότητα οι περιουσίες και των τριακοσίων μαζί δεν αθροίζουν το «έχειν» του Τράγκα, του οποίου το πόθεν παραμένει αδιευκρίνιστο, θολό, άδηλο και πρωτίστως ύποπτο.
Θαλασσοδάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας