Την 21.5.22, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, κάνοντας απολογισμό της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση, στον ιστότοπο iefimerida, ανάμεσα στα άλλα, δήλωσε τα εξής:
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν αρνητικό παράδειγμα αποτυχημένης διαχείρισης του Covid. Η πανδημία θα μπορούσε να έχει ρημάξει τη χώρα μας και τον πληθυσμό μας. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Δεν το λέει η κυβέρνηση, το πιστοποιούν τα επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών, αποστομώνοντας όσους -είτε συνειδητά είτε από άγνοια των δεδομένων- διακινούν μια πλαστή εικόνα της πραγματικότητας. Ας δούμε ποια είναι η πραγματικότητα.
Στις 5 Μαΐου 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα κατατάχθηκε στις 12 χώρες μεταξύ των 27 της Ε.Ε. που είχαν τη χαμηλότερη συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα, κατά τα δυο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας. Απέναντι σε έναν θανατηφόρο ιό που προκάλεσε πολύ πόνο και, δυστυχώς, εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, η χώρα μας περιόρισε τις απώλειες σε μεγαλύτερο βαθμό από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».
Στις δηλώσεις αυτές, ο υπουργός, από τη μια μεριά, δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία ούτε και έδωσε τον αριθμό των θανάτων που αντιστοιχούν στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα και, από την άλλη, δεν ανέφερε (στοιχείο κρίσιμο για την αξιολόγηση της πολιτικής της κυβέρνησης) ποιες ήταν οι χώρες οι οποίες είχαν μεγαλύτερη πλεονάζουσα θνησιμότητα από τη χώρα μας.
Πριν προχωρήσουμε, όμως, πρέπει να θυμίσουμε τι ακριβώς είναι ο δείκτης (προτιμώ τον όρο πλεονάζουσας αντί υπερβάλλουσας) θνησιμότητας (excess mortality), στον οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τη Eurostat, πλεονάζουσα θνησιμότητα, κάθε μήνα, για κάθε κράτος - μέλος της Ε.Ε., είναι το ποσοστό, κατά το οποίο το σύνολο των θανάτων, τον συγκεκριμένο μήνα, υπερβαίνει τον μέσο όρο των θανάτων, τον συγκεκριμένο μήνα, τα τέσσερα πριν από την πανδημία χρόνια (2016 - 2019). Π.χ., με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο μέσος όρος των θανάτων, τον μήνα Ιανουάριο, των ετών 2016 - 2019, στη χώρα μας, ήταν 10.076 και η πλεονάζουσα θνησιμότητα τον Ιανουάριο του 2022 ήταν 19,7% ή 1.985 πλεονάζοντες θάνατοι.
Με βάση τα στοιχεία της Εurostat, στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του πίνακα, δίνουμε τους πλεονάζοντες θανάτους στη χώρα μας τη διετία 2020-2021, στη 2η το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022 και στην 3η τον 27μηνο της περιόδου 1.1.2020-31.3.22. Στις αντίστοιχες στήλες του δεύτερου μέρους του πίνακα, δίνεται η πλεονάζουσα θνησιμότητα τις περιόδους αυτές και στην 3η η θέση της χώρας με βάση το ύψος της πλεονάζουσας θνησιμότητας ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι θέσεις αυτές προκύπτουν από τον σχετικό πίνακα που περιλαμβάνει όλα τα κράτη, ο οποίος όμως, λόγω χώρου, δεν μπορεί να περιληφθεί στο άρθρο αυτό.
Από τον πίνακα αυτόν φαίνεται ότι, ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε., η Ελλάδα:
● Τη διετία, κατείχε τη 13η θέση, δηλαδή κατά μία θέση καλύτερη από εκείνη του ΠΟΥ. Τα κράτη που είχαν μεγαλύτερη πλεονάζουσα θνησιμότητα από εκείνη της χώρας μας ήταν κατά σειρά: Βουλγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβενία, Κύπρος, Κροατία, Λιθουανία, Μάλτα, Ισπανία και Ουγγαρία, δηλαδή τα 9 από 10 νέα κράτη - μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ισπανία.
● Το πρώτο τρίμηνο του 2022, κατείχε την 3η θέση. Μόνο η Βουλγαρία και η Κύπρος είχαν μεγαλύτερη πλεονάζουσα θνησιμότητα.
● Την 27μηνη περίοδο από την αρχή της πανδημίας (1.1.2020-31.3.22), κατείχε την 9η θέση. Μεγαλύτερη θνησιμότητα είχαν τα κράτη: Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία, Κύπρος, Σλοβενία και Κροατία.
Από την ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό προκύπτει ότι, από την αρχή της πανδημίας μέχρι την 31.3.22, τα μόνα κράτη που είχαν μεγαλύτερη από τη χώρα μας πλεονάζουσα θνησιμότητα ήταν 7 κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος. Επιπλέον, στο ίδιο διάστημα, σημειώθηκαν 37.634 περισσότεροι θάνατοι σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2016-2019.
Είναι προφανές ότι η χώρα μας κάθε άλλο παρά, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, «περιόρισε τις απώλειες σε μεγαλύτερο βαθμό από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες». Αντίθετα, 18 κράτη –ανάμεσα στα οποία και τα 14 πρώτα μέλη της Ε.Ε.– είχαν μικρότερη από τη χώρα μας πλεονάζουσα θνησιμότητα από την αρχή της πανδημίας μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.
* πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας