• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 24.0°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 23.4°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 22.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 17.3°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 24.2°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 22.8°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  83%

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου

«Οχι σε όλα» ισοδυναμεί με όχι σε κυβέρνηση Αριστεράς

 • A-
 • A+

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε όσο καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση στις πολιτικές λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Επί πέντε μήνες ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι απαιτείται αλλαγή πολιτικής προκειμένου η Ευρώπη να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Κατέβαλε κάθε προσπάθεια να πείσει τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι έχουν επιβάλει την πολιτική και ιδεολογική τους θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη, ότι αυτή η πολιτική μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η κρίση χρέους δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό.

Οι εναλλακτικές πολιτικές θέσεις της ελληνικής Αριστεράς ακούστηκαν δυνατά, έστειλαν ηχηρά μηνύματα σε ολόκληρο τον κόσμο και προκάλεσαν αναταραχή στην καθεστηκυία πολιτική τάξη της Ευρώπης.

Παρ' όλα αυτά, το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο επιμένει στην ίδια συνταγή, όχι γιατί δεν αναγνωρίζει το πολιτικό αδιέξοδο, αλλά γιατί δεν επιθυμεί την ενδυνάμωση μιας αριστερής εναλλακτικής πολιτικής στη γηραιά ήπειρο.

Η εμμονή αυτή προκάλεσε την οικονομική ασφυξία στη χώρα μας και τον εκβιασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συνθηκολογήσει, αντιλαμβανόμενη ότι σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα εξελίσσονταν χειρότερα για τον ελληνικό λαό.

Σίγουρα έγιναν λάθη στους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Οταν καλούσαμε τους εταίρους να «προσχωρήσουν στον ρεαλισμό», δεν διανοούμασταν ότι θα χρειαστεί να προσχωρήσουμε εμείς στον δικό τους, σκληρό ρεαλισμό. Αυτό όμως το λάθος δεν σημαίνει ότι πρέπει να το διορθώσεις με ένα άλλο λάθος.

Η ρήξη με τους εταίρους, στην παρούσα συγκυρία, θα ήταν μοιραία επιλογή. Αλλωστε, η ρήξη με την Ευρώπη δεν αποτελεί προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε επιλογή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν έχει δώσει εντολή εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να ψηφίζει νόμους οι οποίοι αντιτίθενται στις αρχές και τις αξίες του. Ταυτόχρονα όμως κανείς δεν έχει δικαίωμα να παραιτείται, να περιχαρακώνεται στα πιστεύω του αψηφώντας την κρισιμότητα της κατάστασης και αγνοώντας την ευθύνη που τον βαρύνει ως μέλος της κυβέρνησης ή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Ψηφίζοντας «όχι» σε όλα, δεν αναλαμβάνεις καμία ευθύνη, ουσιαστικά ωθείς στην έξοδο την κυβέρνηση της Αριστεράς και οδηγείς τη χώρα σε παρατεταμένη αβεβαιότητα. Η υπερψήφιση των νομοσχεδίων δεν συνεπάγεται αποδοχή των πολιτικών λιτότητας. Αποτελεί έναν επώδυνο συμβιβασμό, ο οποίος όμως είναι αναγκαίος για να μπορέσεις να προσπαθήσεις στη συνέχεια. Δώσαμε χώρο για να κερδίσουμε χρόνο.

Θεωρώ ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναγνωρίζει την ειλικρινή και σκληρή προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Διαπίστωσε με καθαρό τρόπο το έλλειμμα δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την αγωνία των κέντρων εξουσίας, εντός και εκτός συνόρων, να αποτρέψουν την έκφραση του ελληνικού λαού μέσω του δημοψηφίσματος. Αναγνώρισε τη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχική δημοκρατία. Την ίδια ώρα όμως κατάλαβε και τα όρια που έχει η χώρα για να αλλάξει την Ευρώπη.

Γι' αυτούς τους λόγους λοιπόν οι Ελληνες πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη που μπορεί να διαχειριστεί τη νέα σκληρή συμφωνία και να την κάνει ελαφρύτερη για αυτούς που μονίμως πληρώνουν το τίμημα των επιλογών που έκανε το παλαιοκομματικό σύστημα επί δεκαετίες.

Εμείς μπορούμε να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ένα καλύτερο κράτος, χωρίς πελατειακό σύστημα, δίχως διαπλοκή και διαφθορά. Προσωπικά παραμένω και στηρίζω την κυβέρνηση, με την πεποίθηση ότι, παρ’όλο που χάθηκε μια μάχη, μπορούμε ακόμα να κερδίσουμε τον πόλεμο.

*αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρίτο Μνημόνιο: η πρόβα τζενεράλε για την TTIP
Δεν γνωρίζω αν είναι τυχαία σύμπτωση ή σκόπιμη επιλογή των ημερομηνιών, όμως οι δύο ημερομηνίες έχουν τη δική τους σημασία: στις 8 Ιουλίου, την ώρα που οι λαοί της Ευρώπης είχαν τα μάτια και τα αυτιά τους...
Τρίτο Μνημόνιο: η πρόβα τζενεράλε για την TTIP
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οχι άλλα ρεφορμιστικά αδιέξοδα
Σε αντίθεση με όσους κατακρίνουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία, υποστηρίζω ότι με αριστερούς πολιτικούς όρους η συμφωνία για το τρίτο αντιλαϊκό Μνημόνιο ήταν η νομοτελειακή κατάληξη της ακολουθούμενης με...
Οχι άλλα ρεφορμιστικά αδιέξοδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
H ιστορική ευκαιρία της κυβέρνησης
Σαφώς θετικό το πρόσημο της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης, όμως ο δρόμος μοιάζει ανηφορικός και δύσβατος, φαίνεται να ελλοχεύει ο κίνδυνος των εκ των έσω διαφωνιών. Είναι τώρα η ώρα η αριστερά να...
H ιστορική ευκαιρία της κυβέρνησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στη ριζοσπαστική Αριστερά
Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ισπανία θέτουν ξανά επί τάπητος ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποια πρέπει να είναι η στάση του κρατούντος συστήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην άνοδο της...
Η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στη ριζοσπαστική Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει όλους να αλλάξουν
Στις 25 Ιανουαρίου δεν ψηφίζετε μόνο για την Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι από τις εκλογές αυτές εξαρτώνται πάρα πολλά πράγματα που αφορούν όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ίδια η ύπαρξη της οποίας, πλέον,...
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει όλους να αλλάξουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συμπόρευση της Αριστεράς
Η πολυδιάστατη κρίση στη χώρα μας ήρθε ως η μετάδοση της οικονομικής κρίσης από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για να προστεθεί στη δομική κρίση του πολιτικού μας συστήματος την άνιση ανάπτυξη των χωρών της...
Η συμπόρευση της Αριστεράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας