• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 28.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.3°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.6°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 25.8°C
  0 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.5°C / 31.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 29.3°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι φωτιές των άλλων

 • A-
 • A+

Η απόσταση είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα λέξη. Και στον ενικό και στον πληθυντικό. Τα παράγωγά της επίσης. Τώρα στην πανδημία, λ.χ., καλούμασταν να τηρούμε αποστάσεις. Αλλοι που προσπαθούν να βλέπουν τα πράγματα ψύχραιμα, προσπαθούν να τα δουν από απόσταση, να αποστασιοποιηθούν.

Γίνεται όμως άραγε αυτό; Είμαστε σε μια εποχή που όλα έρχονται πιο κοντά. Υπάρχει η πραγματική απόσταση, η γεωγραφική, και υπάρχει και η συναισθηματική εμπλοκή που την περιορίζει, όσα χιλιόμετρα μακριά και αν βρίσκεται αυτό το κάτι που μας απασχολεί. Στην πραγματικότητα, κάθε απόσταση καταργείται είτε όταν κάτι που γίνεται μακριά μάς επηρεάζει άμεσα, είτε αν τα μέσα ενημέρωσης βάζουν τα γεγονότα μέσα στο σπίτι μας μέσω της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Μπορεί για παράδειγμα να μη μαθαίνουμε τίποτα για μια αφρικανική χώρα, κι ας γίνονται συγκλονιστικά πράγματα κι εκεί, αν όμως υπάρξει επισιτιστική κρίση σε αυτή τη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία οπωσδήποτε θα το μάθουμε. Οπως θα μάθουμε γι’ αυτήν αν τυχόν υπάρξει εκεί κανένα Survivor με ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία ήρθε κι αυτή πιο κοντά. Αν στόχος του Πούτιν ήταν να τον ακούσουν με κάθε τίμημα, να βγάλει δηλαδή η Δύση τη χώρα του από την πληροφοριακή κατάψυξη (για να βγει από την κανονική κατάψυξη φροντίζει πάλι η Δύση, αλλά όχι μόνον αυτή, μέσω της κλιματικής αλλαγής), αυτό σίγουρα το πέτυχε. Αύριο-μεθαύριο θα αναγκαστούμε σίγουρα να μαθαίνουμε για την Κίνα και δεν θα μας απασχολεί μόνο ένας μακελάρης στο Τέξας ή οι ανεμοστρόβιλοι στη Λουιζιάνα, αλλά και σημαντικά γεγονότα στην Τιεντζίν με την οποία σήμερα δεν ασχολείται κανένας αλλά είναι πόλη 16 εκατομμυρίων.

Την απόσταση επομένως δεν την καθορίζει τόσο το πόσο μακριά είναι κάτι, όσο το τι ξέρουμε γι’ αυτό. Ούτως ή άλλως η απόσταση καταργείται όλο και περισσότερο από την ταχύτητα και από την αλληλεξάρτηση. Καταργείται η απόσταση και αντικαθίσταται από τη συνεχή διάνυση αποστάσεων. Ολοι τρέχουν και αυτοί που ταξιδεύουν πολύ, επιβραβεύονται από τις αεροπορικές εταιρείες με μίλια για να τρέξουν ακόμη περισσότερο. Οσο οι ταχύτητες μεγαλώνουν και οι αποστάσεις μικραίνουν, το άγχος διευρύνεται κι αυτό. Νιώθεις να σε βαραίνει όλη η ανθρωπότητα. Καταργούνται οι αποστάσεις και δεν υπάρχει μέρος να ξαποστάσεις.

Κάποτε είχε δοθεί ως θέμα έκθεσης στις εισαγωγικές εξετάσεις το απόφθεγμα του Σαμαράκη για τις στέγες που είναι πολύ κοντά και τις καρδιές των ανθρώπων που είναι πολύ μακριά. Σήμερα δεν έχει καν σημασία πού είναι οι στέγες. Οι φωτιές των άλλων είναι όλες στην πόρτα μας. Και οι καρδιές, είτε είναι κοντά είτε μακριά, χτυπάνε στον ρυθμό του άγχους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παγκοσμιοποίηση μετά την πανδημία και την εισβολή στην Ουκρανία
Μπορεί οι ηγέτες της Δύσης να προσπαθούν να εμφανίσουν τον πληθωρισμό και την οικονομική δυσπραγία ως «θυσία για τη δημοκρατία» και ο Πούτιν να τα παρουσιάζει ως τίμημα για τη «Μεγάλη Ρωσία», αλλά οι άνθρωποι...
Η παγκοσμιοποίηση μετά την πανδημία και την εισβολή στην Ουκρανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοπικό και υπερτοπικό
Ζητούμενο είναι η σύνδεση τοπικού και υπερτοπικού, ώστε να κατανοήσουμε τους κόσμους που ζούμε και στον βαθμό που χρειάζεται να τους συνδιαμορφώσουμε.
Τοπικό και υπερτοπικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψευδοδιλήμματα και ο πόλεμος στους νέους
Το μόνο όμως για το οποίο φαίνεται να ενδιαφέρεται η σημερινή κυβέρνηση είναι η επιβολή ενός άλλου μοντέλου ανώτατης εκπαίδευσης, που ανταποκρίνεται στο συντηρητικό επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο.
Ψευδοδιλήμματα και ο πόλεμος στους νέους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επιστροφή στον... ελεύθερο κόσμο
Για κάθε λογικό άνθρωπο η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από παράνομη πράξη ακραίας βαρβαρότητας που οι αρχές δικαίου παραβιάζονται με τη χρήση της ισχύος.
Η επιστροφή στον... ελεύθερο κόσμο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν τα σοβαρά γίνονται κρίσιμα...
Στην επαχθή ελληνική πραγματικότητα υπάρχουν πολλά θέματα που «τσουρουφλίζουν» και για τα οποία δεν βλέπουμε και πολλά «πρόθυμα χέρια, για να πιάσουν τους κουβάδες με το νερό»... 
Όταν τα σοβαρά γίνονται κρίσιμα...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη και οι πόλεμοι από το 1643
Θυμάμαι ότι αυτό που έλεγε στους λαούς της Ευρώπης η ΕΟΚ και μετά η Ε.Ε., ότι η ενοποίηση δεν θα ξαναφέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνο διαφημιστικό εύρημα, και μάλιστα εντελώς...
Η Ευρώπη και οι πόλεμοι από το 1643

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας