• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.3°C
  4 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.0°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.8°C
  0 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 24.0°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.9°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.5°C / 26.0°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 26.0°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  63%
© Mtkang | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξωστρέφεια και εσωστρέφεια στην πολιτική

 • A-
 • A+

Κατά καιρούς έχει τύχει να διαβάσω επικριτικά σχόλια για το πώς οι φίλα διακείμενοι απέναντι στη Νέα Δημοκρατία δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση. Δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος να δώσω λεπτομέρειες ή συγκεκριμένα παραδείγματα. Γενικεύοντας όμως, ομολογώ ότι βρήκα τα σχόλιά τους εύστοχα, τεκμηριωμένα και ακαταμάχητα.

Ναι, οι λεγόμενοι «φιλοκυβερνητικοί», όταν μιλούν για κάποιο επίμαχο ζήτημα, φροντίζουν να εστιάσουν την προσοχή στα σημεία που ευνοούν τη Νέα Δημοκρατία και να υποβαθμίσουν εκείνα που δεν την συμφέρουν. Ναι, όταν πρόκειται για συνεντεύξεις των δικών τους αποφεύγουν να θέσουν δύσκολες ερωτήσεις και όταν οι απαντήσεις είναι ανεπαρκείς ή λανθασμένες, αντί να τους στριμώξουν, κάνουν πως δεν άκουσαν. Ναι, όταν η κυβέρνηση ελέγχεται για κάποια στραβοτιμονιά δεν το ψάχνουν αλλά το προσπερνούν στα γρήγορα, όταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σκοντάψει, η τρίχα γίνεται τριχιά, και πάει λέγοντας.

Ολα αυτά είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Υπάρχει όμως ένα προβληματάκι: οι σχολιαστές που εντοπίζουν με τόση ακρίβεια τη μεροληψία των κομματικών τους αντιπάλων και τους καταδικάζουν στο όνομα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ευθύνονται για το ίδιο ακριβώς αμάρτημα! Αναφέρω ενδεικτικά: το σημαντικό είναι πάντα ό,τι δεν συμφέρει ή φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία εξ ορισμού αποκλείεται να κάνει κάτι καλό. Στις συνεντεύξεις των ομοϊδεατών τους, ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι να τους δώσουν την ευκαιρία να ανέβουν στον άμβωνα και να κηρύξουν το δικό τους κομματικό ευαγγέλιο, χωρίς δύσκολες ερωτήσεις. Και κάτι που παίζει πολύ τελευταία: αυτοί που συστηματικά λοιδορούν την προσωπολατρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ενοχλήθηκαν ή ξεχνούν τι έλεγαν οι ίδιοι πριν από μερικά χρόνια, όταν «άπαιχτο» ανέβαζαν τον Αλέξη Τσίπρα και «άχαστο» τον κατέβαζαν, επειδή «τον έχει τον Κούλη!» Πώς εξηγείται μια τόσο κατάφωρη ανακολουθία;

Πριν κατηγορηθώ για αφέλεια, δεν ισχυρίζομαι ότι υπάρχει μια αντικειμενικά ορθή ανάγνωση των πραγμάτων που όλοι οφείλουμε να αποδεχθούμε. Κατανοώ επίσης ότι η πολιτική αντιπαράθεση και το δικαίωμα στην κριτική, η ειδοποιός διαφορά του δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι μοιραία εξωστρεφής. Από αυτό όμως μέχρι την πλήρη απουσία αυτογνωσίας και συνέπειας μεσολαβεί μεγάλη απόσταση. Ειλικρινά, δεν μπορώ να συλλάβω πώς γίνεται κάποιοι άνθρωποι να αφρίζουν στο στόμα όταν καταγγέλλουν τη μεροληψία αντιπάλων τους και μετά να κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Αν το ψάξουμε, θα διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι αυστηρά προσωπικό. Το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τη ρίζα που το αναπαράγει συνεχώς. Και η ρίζα αυτή έχει να κάνει με τη φύση της δημοκρατίας. Για να μιλήσουμε λιγότερο αφηρημένα, η δημοκρατία προϋποθέτει δύο αντίρροπες τάσεις μεταξύ των οποίων ταλαντεύεται: από τη μια την εξωστρεφή αγωνιστικότητα και από την άλλη την εσωστρεφή αυτογνωσία. Το κακό και το δύσκολο είναι ότι δεν μπορούμε να διαλέξουμε ούτε τη μία ούτε την άλλη. Η πρώτη οδηγεί στο κυνήγι της εξουσίας με κάθε μέσο. Και η δεύτερη στην απόλυτη απραξία. Αρα, το ζητούμενο είναι η επισφαλής μεταξύ τους ισορροπία. Πράγμα εξ ορισμού σχεδόν αδύνατο, το οποίο πλησιάζουμε περισσότερο ή λιγότερο.

Για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα, η πολιτική στην Ελλάδα, για χίλιους δυο λόγους που δεν είναι της παρούσης, τείνει προς την εξωστρεφή αγωνιστικότητα. Δηλαδή στο «επάνω τους και τους φάγαμε!». Η οποία εξουσιοδοτεί την εθελοτυφλία εκείνων που καταδικάζουν μια πρακτική και ταυτόχρονα την υιοθετούν. Φυσικά δεν πρόκειται να αλλάξουμε από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτά είναι πράγματα που πάνε πολύ βαθιά. Μπορούμε όμως, με λίγη ψυχραιμία, να ξαναδούμε κάποιες καταστάσεις και γεγονότα χωρίς να φοράμε τα κομματικά μας γυαλιά.

Δύο συγκεκριμένα παραδείγματα: ό,τι και να πιστεύει ο καθένας μας για τον ΣΥΡΙΖΑ, η λύση που έδωσε στο Μακεδονικό, αυτή τη γάγγραινα που επί δεκαετίες μόλυνε την πολιτική μας ζωή, αποτελεί επίτευγμα χωρίς αστερίσκους και διάφορες προφάσεις εν αμαρτίαις που επικαλέστηκε τότε η Νέα Δημοκρατία για να το εισπράξει στις κάλπες. Δεν ξέρω πώς θα κρίνει συνολικά η Ιστορία τον Αλέξη Τσίπρα. Είμαι σίγουρος όμως πως θα αναγνωρίσει ότι κατάφερε να μας απαλλάξει από αυτόν τον εφιάλτη.

Επίσης, ό,τι και να πιστεύει ο καθένας μας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα που μέχρι πριν από τρία χρόνια ήταν κυριολεκτικά αδιανόητα: ο Covid, οι ανατιμήσεις που οφείλονται στην αναθέρμανση της διεθνούς οικονομίας και οι κυρώσεις λόγω της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία. Το να λες ότι για όλα φταίει ο Μητσοτάκης και ότι εμείς έχουμε λύσεις που είναι εύκολες θυμίζει Βουλή των Εφήβων και πλησιάζει επικίνδυνα το όριο του γελοίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σεμνά και ταπεινά;
Οταν οι πολιτικοί λένε κάτι, δύο τινά ενδέχεται να συμβαίνουν: πρώτον, να το πιστεύουν και, δεύτερον, να μην το πιστεύουν αλλά να πιστεύουν ότι τους συμφέρει να το πουν.
Σεμνά και ταπεινά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο σκεπτικισμός για το κλίμα την εποχή των fake news
Η διάδοση του σκεπτικισμού σχετικά με τα ανθρωπογενή αίτια της κλιματικής αλλαγής, μια επιχείρηση που κρατάει χρόνια κινητοποιώντας πάμπολλα think tanks και στρατιές επιστημόνων και δημοσιογράφων, αποτέλεσε...
Ο σκεπτικισμός για το κλίμα την εποχή των fake news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναζητώντας αμόλυντους, αδιάφθορους και ανιδιοτελείς δημοσιογράφους
Ο δημοσιογράφος είναι ο κοινωνός του πολίτη στον δημόσιο βίο, συμμετέχει και μετέχει στα προβλήματά του, τα αναδεικνύει και τα αναδύει στην επιφάνεια.
Αναζητώντας αμόλυντους, αδιάφθορους και ανιδιοτελείς δημοσιογράφους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική «μετάφραση» μιας life style συζήτησης
O πολιτικός μπορεί να συμμετέχει σε life style δημοσιογραφικές εκδοχές ταυτόχρονα όμως να αποφαίνεται για όλα όσα έχει πράξει με τους δικούς του όρους του πολιτικού αυτοπροσδιορισμού του.
Η πολιτική «μετάφραση» μιας life style συζήτησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απεγκλωβισμός και κουλτούρα συνεργασίας
Η συνεργασία είναι πλέον το ευρωπαϊκό μοντέλο διακυβέρνησης. Φυσικά υπάρχουν πάντα τα ενδεχόμενα να δελεαστεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από μια συνεργασία με τη Ν.Δ., ο δε ΣΥΡΙΖΑ με πειραματισμούς στα αριστερότερα ή με μια...
Απεγκλωβισμός και κουλτούρα συνεργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ωραιοποιήσεις και πολιτικοί καθρέφτες
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά δεν θέλει να δώσει απαντήσεις στα σημαντικά ζητήματα.Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι κάποιοι θέτουν ζήτημα αλλαγής της κυβέρνησης για χίλιους λόγους.
Ωραιοποιήσεις και πολιτικοί καθρέφτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας