• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  0 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 14.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.2°C / 14.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.8°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  86%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πραγματικότητα και ρητορική της συνεργασίας

 • A-
 • A+

Ενώ η πραγματικότητα, στις πιο σημαντικές της διαστάσεις, δείχνει αρκετά πιο σύνθετη για όποιον προσπαθεί να δώσει πολιτικές απαντήσεις, στις κομματικές διακηρύξεις τα πάντα απλοποιούνται. Μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που θα νόμιζε κάποιος ότι συντελούνται θαύματα. Τα ελληνικά ακροατήρια είναι αρκετά εκπαιδευμένα σε αυλές των θαυμάτων και μαγικά ραβδιά. Ή, καλύτερα, οι περισσότεροι είναι εκπαιδευμένοι μόνον στα θαύματα, όπως αυτά προκύπτουν από τον καθημερινό κομματικό αυτοπροσδιορισμό και τις επίζηλες στρατεύσεις. Και, φυσικά, όλα μένουν στα συνθήματα, στους αφορισμούς και στα αναθέματα. Τα παραπάνω δεν ανοίγουν προοπτική διακυβέρνησης της χώρας, προς όφελος της χώρας και των κατοίκων της.

Αν σταθεί κάποιος στα μείζονα θέματα που «θεωρητικά» είναι τακτοποιημένα θα εκπλαγεί… δυσάρεστα. Η μεγαλύτερη έκπληξη –αν μπορεί να χαρακτηριστεί έκπληξη– προκύπτει όταν διαπιστώνει ότι τα ίδια καλώς «τακτοποιημένα θέματα» αποτελούν αφορμές διαρκούς αντιπαράθεσης. Ως προς το τελευταίο, κάθε μέρα, ένα ολόκληρο πολιτικό, μιντιακό και οικονομικό κεφάλαιο είναι ταγμένο στην ανάδειξη της αντιπαράθεσης. Θα μπορούσε, άραγε, να ειπωθεί το ίδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων;

Η πιθανολογούμενη ισχυρή ανάκαμψη μετά το πιθανολογούμενο τέλος της πανδημίας δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι συνεχής και βιώσιμη. Τα πολλά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας θα θέσουν ξανά τα όριά τους. Το θέμα του χρέους θα επανεμφανιστεί, όταν οι δανειστές κηρύξουν το τέλος της περιόδου της δημοσιονομικής χαλαρότητας. Το ίδιο θα γίνει με το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας. Είναι προετοιμασμένη η χώρα και οι πολίτες για αυτό το ενδεχόμενο; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί τα επαναλαμβάνουν συνεχώς. Η ενεργειακή κρίση, επίσης, έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η χώρα μας ήταν τελείως απροετοίμαστη και, άρα, ευάλωτη· και θα συνεχίσει να είναι για τα επόμενα χρόνια.

Στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το πρόβλημα του φθίνοντος και γηράσκοντος πληθυσμού θα παρουσιαστεί με τη μορφή μιας πρόσθετης δημογραφικής κρίσης. Και, με τη σειρά της, αυτή η κρίση θα έχει άμεσες συνέπειες στις εισφορές, στα ασφαλιστικά ταμεία, στο ίδιο το εργατικό δυναμικό της χώρας, στις μελλοντικές συντάξεις, στο σύστημα υγείας κ.ο.κ. Είναι προετοιμασμένη η χώρα και οι πολίτες της για αυτό το ενδεχόμενο; Μήπως θα κληθεί η Εκκλησία να ευλογήσει την προγαμιαία συνουσία ή μήπως η πολιτεία θα κηρύξει παράνομα τα προφυλακτικά για να αυξηθεί ο πληθυσμός;

Το περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο αναγκαστικά συνδέεται με το ενεργειακό, είναι ανοιχτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Συνθήκη του Παρισιού του 2015 την οποία έχει συνυπογράψει και η Ελλάδα, δίνει περιθώρια για εθελούσιες δράσεις προς όφελος μιας αειφόρας μαγείας που, διαρκώς, αυτοϋπονομεύεται από τους ίδιους τους μετέχοντες. Και η ελαύνουσα κλιματική αλλαγή θα προσθέσει και άλλους –τους κλιματικούς– μετανάστες στους ήδη υπάρχοντες πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες. Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει το μέλλον της μεταναστευτικής της πολιτικής; Η απάντηση είναι «όχι».

Αυτό που είχε περιγράψει ο Ούρλιχ Μπεκ σαν «κοινωνία της διακινδύνευσης», υπονοώντας τους νεοφυείς κινδύνους που κατασκευάζει η ίδια η σύγχρονη, προηγμένη κοινωνία για τον εαυτό της, βρίσκει την επιτομή του στην περίπτωση της Ελλάδας. Ενώ η πραγματικότητα είναι τόσο σύνθετη –μάλιστα, σε ορισμένα σημεία απειλητική και ζοφερή–, οι πολιτικές δυνάμεις δείχνουν να την αγνοούν. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να αποκωδικοποιηθεί ως εκ των προτέρων πολιτική αποτυχία. Και ενώ στο σημείο αυτό όλοι αντιλαμβάνονται ότι καλό θα ήταν να άνοιγε μια προοπτική συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων για τα επόμενα δύσκολα χρόνια, οι πολιτικές δυνάμεις εργαλειοποιούν και υποβιβάζουν μια τέτοια προοπτική. Ετσι, ακόμα και η «κουλτούρα συνεργασίας» γίνεται, εκτός από ένα πρόσθετο σύνθημα ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ένας ασκός που εσωκλείει όλες τις δυναμικές που ροκανίζουν και υπονομεύουν κάθε προοπτική συνεργασίας ή γίνονται κάτι σαν άπιαστο όνειρο.

Δεν είναι δεδομένο ότι θα επαναληφθούν παρελθοντικά λάθη και κανείς δεν είπε ότι η συνεργασία θα είναι ένα επιπλέον θαύμα ή μαγικό ραβδί. Ωστόσο, τα στοιχεία κατά των λεγόμενων «ισχυρών εντολών» και μονοκομματικών κυβερνήσεων, βοούν από απανωτές αποτυχίες. Σήμερα, από τις δυνάμεις που βρίσκονται στο τραπέζι καμία –από μόνη της– δεν θα μπορούσε να δώσει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και, κυρίως, μακροπρόθεσμες λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Οι μονομέρειες, οι δογματισμοί, το προσωπικό, ακόμα και οι ιδεολογικές σκευές των πολιτικών δυνάμεων είναι στοιχεία που βάζουν όρια. Και τα όρια γεννούν ματαιώσεις. Οι πολίτες τα τελευταία χρόνια βιώνουν απανωτές ματαιώσεις. Μια καλή αρχή θα ήταν να αλλάξει η ατζέντα της πιθανολογούμενης συνεργασίας. Θα μπορούσε να γίνει πιο ουσιαστική, πιο υπεύθυνη, πιο ειλικρινής και διαφανής, κυρίως, πιο τελεσφόρα. Το χρειάζεται η χώρα και οι πολίτες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί ξέσπασαν τόσες κρίσεις στην εποχή μας;
Η σύγχρονη μορφή ζωής, περικυκλώνεται από τις απανωτές κοινωνικές κρίσεις, επειδή αυτός ο κόσμος δεν έλυσε τις διαφορές του με την προηγούμενη ιστορικώς κατάσταση
Γιατί ξέσπασαν τόσες κρίσεις στην εποχή μας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και… Μαύρο Μηδέν!
Η μόνιμη δημοσιονομική περιοριστική πολιτική είναι από το 2009 διάταξη του Συντάγματος στην Γερμανία μια σκληρή πραγματικότητα που δείχνει να μην επηρεάζεται ούτε από την πανδημία.
Πανδημία και… Μαύρο Μηδέν!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί δεν αντιδρούμε;
Ο τρόπος διαχείρισης των κρίσεων, με την επίκληση του εχθρού αφενός και της πανδημίας αφετέρου, αποδεικνύει ότι ο φόβος αξιοποιείται από την κυβέρνηση ως πολιτική κατευνασμού της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
Γιατί δεν αντιδρούμε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023: Ευχάριστες εκτιμήσεις και ψευδείς προβλέψεις φέρνουν φτώχεια και νέα μνημόνια
Η χώρα με βάση τα πραγματικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 είχε μικρότερο εισόδημα και πολύ μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με το 2019.
Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023: Ευχάριστες εκτιμήσεις και ψευδείς προβλέψεις φέρνουν φτώχεια και νέα μνημόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας