• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 27.4°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 25.9°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 27.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 28.8°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.5°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.1°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  51%
AP PHOTO / BURHAN OZBILICI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ερντογάν εναντίον πάντων»;

 • A-
 • A+

Ο ενθουσιασμός -στα όρια του αυτοθαυμασμού- που επικράτησε μέσω των περισσότερων ελληνικών ΜΜΕ για τον «εκνευρισμό» του προέδρου Ερντογάν που προκλήθηκε εξαιτίας της θέρμης με την οποία υποδέχθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο στον από μέρους μας τρόπο αντιμετώπισης της γείτονος, άλλο ένα, δηλαδή, επεισόδιο μιας σκηνικής παράστασης, ενός θεατρικού έργου προορισμένου μόνο για το ελληνικό κοινό.

Εννοείται ότι τίποτε κακό δεν θα υπήρχε στον αποκλειστικά και μόνο ελληνικό χαρακτήρα αυτών των παραστάσεων, αν δεν απαιτούσαμε την ίδια στιγμή από τον υπόλοιπο κόσμο να τις αποδεχθεί ως οικουμενικές και με καθολικό νόημα.

Εξηγούμαι: Υπάρχει ένα έντονο μεταφυσικό στοιχείο στην επικέντρωσή μας (αναφέρομαι βεβαίως στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται συνήθως αυτά τα θέματα στα ελληνικά ΜΜΕ) στον «εκνευρισμό» του Ερντογάν (όπως προσωποποιείται η αντίδραση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας) ή των Τούρκων.

Υπάρχει επίσης κάτι έντονα και ζωηρά παιδιάστικο. Λες και ο εκνευρισμός του αντιπάλου αποτελεί, από μόνος του, απόδειξη δικής μας επικράτησης ή προαναγγέλλει, άνευ άλλου τινός, την αδυναμία του. Το μεταφυσικό στοιχείο συνδέεται με την υπερπροβολή των δικών μας προσδοκιών σε σημείο που η πραγματικότητα να θολώνει, να γίνεται ασαφής και αυτά που πιστεύουμε εμείς να καθίστανται η μόνη, πλήρης και καθολικώς ισχύουσα αλήθεια.

Αυτό που συνήθως αγνοούμε ή όταν το γνωρίζουμε απλώς δεν το λαμβάνουμε υπόψη μας, είναι ότι το συγκεκριμένο αφήγημα (το αφήγημα δηλαδή της «πλήρους», υποτίθεται, απομόνωσης του Ερντογάν), πέραν του ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα (και δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερα να επεκταθώ επ’ αυτού), ταιριάζει απολύτως στις επιδιώξεις της τουρκικής κυβέρνησης και εξυπηρετεί πλήρως τους στόχους της.

Και αυτό για τους ακόλουθους λόγους που έχουν –σε πρώτη φάση– να κάνουν με την εσωτερική πολιτική σκηνή:

 • Α) το «εναντίον των πάντων» ταυτίζεται στο τουρκικό υποσυνείδητο με το αφήγημα του «μόνοι μας και όλοι σας» και καλύπτει με έναν ψευδοηρωικό μανδύα τα ελλείμματα της τουρκικής κυβέρνησης, ειδικά στον οικονομικό τομέα
 • Β) «εξηγεί» στους Τούρκους αυτά ακριβώς τα οικονομικά προβλήματα, αφαιρώντας ευθύνες από τον Ερντογάν και το οικονομικό του επιτελείο
 • Γ) το «εναντίον των πάντων» σημαίνει, ερχόμενο από εμάς, εναντίον της Δύσης. Αυτό όμως δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό ούτε για την τουρκική κυβέρνηση ούτε για την Τουρκία.

Το σύστημα ΑΚΡ, εδώ και χρόνια, χρησιμοποιεί την αντιιμπεριαλιστική ιδιόλεκτο της ευρασιατικής σχολής (όπως εκφράζεται από πολιτικούς σαν τον Περιντζέκ): το «εναντίον της Δύσης», αυτό είναι δεδομένο, θα προβληθεί από τα τουρκικά ΜΜΕ ως σημαίνον «υπέρ της ελευθερίας» των λαών, του Τρίτου Κόσμου, των μουσουλμάνων κ.λπ. και θα χρησιμοποιηθεί για να συντηρήσει την εικόνα της ηρωικής Τουρκίας που παλεύει εναντίον του αμερικανικού και διεθνούς κατεστημένου, το οποίο υποστηρίζει τους κακομαθημένους Ελληνες.

Αυτά για την εσωτερική πολιτική σκηνή (αλλά και για κατανάλωση και στο εξωτερικό, μέσω φιλικών διαύλων επικοινωνίας στη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, την Κεντρική Ασία και όχι μόνο).

Συγχρόνως, το αφήγημα της γενναίας, αντιιμπεριαλιστικής στάσης της Τουρκίας εναρμονίζεται τόσο με την καταδίκη (την προηγούμενη εβδομάδα) τής από μέρους των ΗΠΑ αφαίρεσης των υπό κουρδικό έλεγχο εδαφών της Συρίας από την απόφαση για κυρώσεις κατά της Συρίας και το βέτο της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όσο και με κάποιες άλλες κινήσεις άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, που δείχνουν να αψηφούν ή, εν πάση περιπτώσει, να χρησιμοποιούν τις δυτικές στρατηγικές προτεραιότητες για τους δικούς τους σχεδιασμούς (αναφέρομαι, ιδίως, στην απροθυμία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αυξήσουν την πετρελαϊκή παραγωγή τους).

Είναι προφανές ότι το τουρκικό βέτο (αν και συνοδεύεται από «επαρκείς» δικαιολογίες που εντάσσονται στο ανωτέρω τουρκικό αφήγημα και που σχετίζονται με την από μέρους της Σουηδίας υποστήριξη προς το ΡΚΚ) αποτελεί έναυσμα και προοίμιο διαπραγματεύσεων στις οποίες θα έχουν θέση τα πάντα: από την αναγνώριση της μοναδικής θέσης της Τουρκίας ως πιθανού μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στο Ουκρανικό ώς την ανάκληση της προηγούμενης αμερικανικής απόφασης της σχετικής με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-35 (εννοείται ότι δεν αποκλείονται και άλλα πολλά).

Τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζονται συνήθως στην Ελλάδα με τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό «τούρκικα παζάρια». Η έκφραση αυτή που δίνει έμφαση στον, υποτίθεται, ξεκάθαρο, σαφή και ειλικρινή τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η ελληνική εξωτερική πολιτική, σε αντίθεση με τον τουρκικό, είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας μιας κοινωνίας που οδεύει από θριάμβους σε απογοητεύσεις με ένα μπρίο και μια ανεμελιά σχεδόν αξιοθαύμαστα – και απολύτως παιδικά.

* καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σουχόι μέσω F16;
Ο Ερντογάν μοιάζει να διαμηνύει στον Μπάιντεν ότι, αν δεν υπάρξει θετική απάντηση των ΗΠΑ για τα F16, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τότε η προμήθεια ρωσικών Σουχόι καθίσταται υποχρεωτικός μονόδρομος.
Σουχόι μέσω F16;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μεγάλο παζάρι
Αν επιβεβαιωθούν οι Στόλτενμπεργκ και Τζόνσον που μιλούν για το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία να κρατήσει χρόνια, τότε είναι θέμα χρόνου η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Το μεγάλο παζάρι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλη αναταραχή…
Διαμεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Ερντογάν κλείνει τα Στενά στα πολεμικά πλοία και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα ρωσικά μαχητικά που κατευθύνονται προς τη Συρία.
Μεγάλη αναταραχή…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ημερομηνία λήξης;
Ο ρόλος που φαίνεται να έχει κατοχυρώσει η Τουρκία είναι χρήσιμος, καθώς δίνει τη δυνατότητα, αν παραστεί ανάγκη, στην Ουάσινγκτον, στη Μόσχα και στο Κίεβο να πιστωθούν καλή θέληση αναζήτησης συμβιβαστικής...
Ημερομηνία λήξης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος έχασε τις ΗΠΑ;
Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά στην τελική πράξη ενός ψυχοδράματος που άρχισε την άνοιξη του 2003, όταν τότε η Βουλή της Τουρκίας απαγόρευσε τη διέλευση από το έδαφος της χώρας αμερικανικών στρατιωτικών...
Ποιος έχασε τις ΗΠΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ο αδελφός μου Μπασάρ»
Μια εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Συρία θα έθετε το θέμα της αποχώρησης των αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων.
«Ο αδελφός μου Μπασάρ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας