• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 27.9°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.7°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 22.9°C / 27.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.1°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 27.8°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  51%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η χώρα της ασφυξίας

 • A-
 • A+

Τα καλά νέα είναι ότι όλα πηγαίνουν καλά με βάση το κυβερνητικό αφήγημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται καλύτερες μέρες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος στις επιλογές της και δεν θα εκφράζεται κανένα μίζερο παράπονο για τα αποτελέσματα των όποιων επιλογών της. Το περιθώριο του δημοκρατικού ελέγχου και των κοινωνικών αντανακλαστικών συρρικνώνεται ως μικρότερο αναγκαίο κακό που θα αντισταθμιστεί από τα μεγαλύτερα οφέλη τα οποία θα προκύψουν από τη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα κακά νέα που βρίσκονται πίσω από όλη την παραπάνω ενάρετη ιστορία είναι ότι δεν υπάρχει παρόν. Μάλλον το παρόν είναι κάτι σαν απαγορευμένος καρπός· κάτι που δημιουργεί χώρο για να κρυφτούν τα κουσούρια· κάτι που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να καταδικάσει ένα φαύλο παρελθόν που μας οδήγησε εδώ και να περιγράψει με καθαρά σωτηριολογικούς όρους ένα μέλλον που πιθανόν δεν θα έρθει ποτέ. Γιατί, όπως ξέρουν ακόμα και τα παιδιά, οι καλές μέρες χτίζουν στέρεη βάση για ακόμα καλύτερες.

Αλλά σε πείσμα του παραπάνω δηλητηρίου -δηλαδή, ότι δύσκολα θα έρθουν καλύτερες μέρες- και στον βαθμό που, λίγο-πολύ, έχουν ολοκληρωθεί οι εσωκομματικές ανακατατάξεις των βασικότερων πολιτικών δυνάμεων που θα διεκδικήσουν την κυβέρνηση της χώρας, τότε, ακόμα και με βάση τις πιο καλοβαλμένες αντιπολιτευτικές ιδέες, δεν θα έχουμε κάτι άλλο να πούμε, παρά να περιμένουμε ολοένα και καλύτερες μέρες.

Περιμένοντας, λοιπόν, τις καλύτερες μέρες, το παρόν εξοβελίζεται από τον χώρο της πραγματικής ζωής στον χώρο του πουθενά, όπου εντούτοις εμπεδώνεται η εξωφρενική απουσία του χρόνου. Η κατάσταση γίνεται κάτι σαν το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ, όπου στην εξέλιξη -και σε πείσμα όλων των κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών δεδομένων αλλά και των συμπερασμάτων όλων των σχολών σκέψης- δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη. Για να μείνουμε στον 21ο αιώνα, στην Ελλάδα, λόγου χάρη, όσα έγιναν πριν από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό αλλά και κατά τη διάρκεια της κατανόησης και της θεραπευτικής του εκτροχιασμού, σήμερα επαναλαμβάνονται με άλλους όρους, σε διαφοροποιημένες συνθήκες, με άλλες αιτίες και σε άλλο χρόνο – σημειώστε, όμως, με τα ίδια περίπου πολιτικά πρόσωπα και με τις ίδιες αδέξιες απαντήσεις.

Βέβαια, για το ότι τα ελληνικά νοικοκυριά ασφυκτιούν με τους λογαριασμούς του ρεύματος, δεν έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση έχει άλλοθι ότι πήρε μέτρα που, αν δούμε την υλοποίησή τους, θα τα αισθανθούμε -αν τα αισθανθούμε- από τον Σεπτέμβριο. Αντ’ αυτού, έχουμε πολλά στοιχεία που συγκρίνουν τις διακοπές ρεύματος την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. με την παρούσα περίοδο, έχουμε ανακοινώσεις ότι η Ελλάδα έχει την πιο φτηνή τιμή ρεύματος, και πολλές ανακοινώσεις για τις αιτίες ανόδου της τιμής, και ακόμα περισσότερες ανακοινώσεις ότι για την κόλασή μας φταίει… το προπατορικό αμάρτημα. Εν τω μεταξύ υπάρχει και ο περίεργος πολλαπλασιασμός των εισπρακτικών εταιρειών που καλούν στα τηλέφωνά τους τους καταναλωτές να εξοφλούν εγκαίρως τους υπέρογκους λογαριασμούς τους «επί ποινή άμεσης διακοπής του ρεύματος».

Επισήμως, όπως και με την περίπτωση του χρέους, όπως και με την περίπτωση της πανδημικής κρίσης, έτσι και εδώ, έχουμε την ίδια σύγχυση η οποία ανάγεται στη σφαίρα της ηθικής. Και όλο αυτό γίνεται με την ίδια ευκολία που φοράμε τις κάλτσες μας, παράλληλα με την εξαφάνιση του παρόντος από την κλίμακα των χρονικοτήτων. Για την κόλασή μας φταίει κάποιος άλλος – με τους όρους του Ζαν Πολ Σαρτρ στο «Κεκλεισμένων των θυρών». Και εφόσον κάποιος στο τέλος θα πρέπει να πληρώνει τον λογαριασμό, και εφόσον «ο τζάμπας μάς τελείωσε», ο υπεύθυνος είναι ο χρήστης της ενέργειας: ο πάλαι ποτέ παντοδύναμος και θεοποιημένος καταναλωτής.

Προφανώς, η χώρα τη ασφυξίας είναι εδώ, με όλα τα προβλήματα της απελπισίας, της φτώχειας που λοιδορείται, της αύξησης των ανισοτήτων, της απουσίας νοήματος ή στόχων, μαζί με όλα τα προβλήματα της διαφθοράς, της αναποτελεσματικότητας, της αναξιοκρατίας, της ευνοιοκρατίας και του νεποτισμού. Η χώρα της ασφυξίας έχει μια πρωτοτυπία ανάμεσα σε όλες τις άλλες πρωτιές (από το τέλος). Πνίγει κάθε καλό και στέλνει τους καλύτερους οπουδήποτε αλλού. Αδιαφορεί για την υγεία, την παιδεία και τη μόρφωση και τον πολιτισμό της και ενδιαφέρεται μόνον για μια καλύτερη τουριστική σεζόν. Είναι η χώρα της οποίας ο πρωθυπουργός ψάχνει την κατάλληλη στιγμή για να κάνει εκλογές. Είναι μια χώρα όπου, όλα και όλοι, καλά και στραβά, πατρίκιοι και πληβείοι, έχουν την «πατροπαράδοτη» συνήθεια να συμβιώνουν στον ίδιο χώρο, χωρίς τον παρόντα χρόνο και χωρίς αυτονόητες δυνατότητες διαφυγής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένα μεγάλο δημοψήφισμα κοινωνικής αναδημιουργίας
Kάποια στιγμή θα πρέπει να παλέψουμε για ένα διαρκή σοσιαλιστικό μετασχηματισμό που θα περιφρουρούν με το πιο μεγάλο σθένος και οι πολιτικοί φορείς και η κοινωνική-λαϊκή πλειοψηφία.
Ένα μεγάλο δημοψήφισμα κοινωνικής αναδημιουργίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα υπερκέρδη ρεύματος, οι λιγνίτες και οι τραγελαφικές επιλογές της ΔΕΗ
Ενώ η ΔΕΗ είχε διαθέσιμη παραγωγή δική της, από τις λιγνιτικές μονάδες με κόστος κάτω των 180 €/MWh, που μπορούσε να μειωθεί κοντά στα 145 €/MWh με τη λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων, δεν τις...
Τα υπερκέρδη ρεύματος, οι λιγνίτες και οι τραγελαφικές επιλογές της ΔΕΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χαρτζιλίκι βενζίνης
Εάν ήθελε το κράτος να δώσει μια ενίσχυση θα έπρεπε να δοθεί σε μια μορφή voucher, όπως το περσινό freedom pass των 150 ευρώ στους κάτω των 25, είτε για χρήση σε καύσιμα είτε για άλλες καθημερινές ανάγκες...
Χαρτζιλίκι βενζίνης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζήσε μαύρε μου το Μάη…
Οπου βέβαια –να λέμε και του στραβού το δίκιο– οι 25 από τους 27 (μαζί και ο Ελληνας πρωθυπουργός) πιστοποίησαν από κοινού το ακριβές της ελληνικής παροιμίας: Ζήσε μαύρε μου το Μάη να φας τριφύλλι… ενεργειακό.
Ζήσε μαύρε μου το Μάη…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εσωτερική υποτίμηση, οικονομικές κυρώσεις και εκλογές
Στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στο αφήγημά της. Αν θέλει να εγκαταλείψει τις νεοφιλελεύθερες αρχές της εφαρμόζοντας πολιτικές που απαιτούν δημόσιο έλεγχο της οικονομίας,...
Εσωτερική υποτίμηση, οικονομικές κυρώσεις και εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ενεργειακή φτώχεια απειλεί την ελληνική οικονομία και κοινωνία
Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι εμπαιγμός. Αντί να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα προμνημονιακά επίπεδα, μας εμπαίζει με 40 ευρώ το επόμενο τρίμηνο.
Η ενεργειακή φτώχεια απειλεί την ελληνική οικονομία και κοινωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας