• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.9°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 29.4°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.9°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.5°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 31.0°C
  1 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  52%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τη «βίαιη ωρίμανση» στη συνειδητή αναβάθμιση;

 • A-
 • A+

Με την απόφαση του συνεδρίου του για «άνοιγμα» της διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε μια πρωτότυπη, για την παράδοση και την κουλτούρα της Αριστεράς, διεργασία. Εν τέλει, η προσέλευση των παλαιών και νέων μελών αιφνιδίασε άπαντες, ξεπερνώντας τόσο τις εσωκομματικές προσδοκίες όσο και το «μέτρο επιτυχίας» που έθεταν οι αντίπαλοι, σηκώνοντας τον πήχη ψηλότερα από το σημείο που ανέμεναν ότι θα μπορούσε να φτάσει ο «κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ».

Με καθαρά ποσοτικούς όρους, η 15η Μάη δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί επιτυχημένη. Η κομματική βάση υπερδιπλασιάστηκε, με την εγγραφή περίπου 110.000 νέων μελών. Στοιχείο αξιοσημείωτο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τη διαπιστωμένα περιορισμένη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ενεργήσει ως μηχανισμός κινητοποίησης.

Παράλληλα, πέρα από την αριθμητική διάσταση του πράγματος, η 15η Μάη αναδείχτηκε και σε ένα ευρύτερο πολιτικό γεγονός. Ετσι, από τη μία επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ένας εκ των δύο βασικών πόλων αναφοράς στο κομματικό σύστημα σήμερα. Από την άλλη, η σημαντική προσέλευση σε μια, σε τελευταία ανάλυση, εσωτερική διαδικασία κατέδειξε ότι πλέον υφίσταται μια διακριτή και συγκροτημένη «ΣΥΡΙΖΑϊκή ταυτότητα» με όρους κομματικής ταύτισης και εκλογικής στοίχισης.

Η «ανοιχτή» διαδικασία εκλογής και οι τεχνικές παράμετροί της προκάλεσαν έντονη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ, με όρους ιδεολογικής αναφοράς και πολιτικής σκοπιμότητας. Εκ των πραγμάτων, η ολοκλήρωση της διαδικασίας, η συντέλεση της προσδοκώμενης τομής και το επίπεδο της συμμετοχής υπερβαίνουν τους αρχικούς όρους διεξαγωγής αυτής της κουβέντας.

Τα «δύσκολα», όμως, τώρα ξεκινούν. Η εμπειρία δείχνει ότι τα κόμματα που «ανοίγουν» τις διαδικασίες τους δεν επιτυγχάνουν να εντάξουν και να αξιοποιήσουν το νέο κύμα μελών και φίλων. Η κομματική συμμετοχή εξαντλείται στη στιγμή της ψηφοφορίας. Μετά διακόπτεται η σχέση μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ το σώμα που εκλέγει πρόεδρο ή και όργανα ρευστοποιείται, οπότε ούτε να ελέγξει μπορεί ούτε να δεχτεί λογοδοσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται λοιπόν να επινοήσει μεθόδους που θα καταστήσουν εφικτή την ουσιαστική εμπλοκή των νέων μελών του στην κομματική ζωή, με τρόπους που θα αντιστοιχούν στους πραγματικούς και σύγχρονους ρυθμούς ζωής.

Για να το επιτύχει αυτό χρειάζεται να οργανώσει και να διευθύνει συλλογικά το εγχείρημα με όρους ιδεολογικής, πολιτικής, προγραμματικής και οργανωτικής επάρκειας.

Ολο αυτό συνιστά μια σημαντική πρόκληση, ιδίως για τη νέα Κ.Ε. Αποτελεί όμως και μια προϋπόθεση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η «βίαιη ωρίμανση» ήρθε αναπόφευκτα, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να σχεδιάσει την αναβάθμισή του ως συλλογική συνειδητή επιλογή, διαμορφώνοντας και στο εσωτερικό του τους όρους μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας που θα στηρίξει αυτό που περιγράφει ως «προοδευτική διέξοδο».

* Γενικός διευθυντής Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ικανότητα να συνθέτεις
Συνθετικές ικανότητες αναμένονται τώρα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα ανθρωπογεωγραφία της Κεντρικής Επιτροπής και η «για μια φορά» απλή αναλογική αποτελούν θαυμάσιες ευκαιρίες.
Η ικανότητα να συνθέτεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές της 15ης Μαΐου
Οι εκλογές της Κυριακής συνιστούν ένα πολιτικό γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που τα μέλη του κόμματος έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν τη συλλογική ηγεσία. Είναι μια απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί ζωντανό...
Γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές της 15ης Μαΐου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά τις εκλογές: στρατηγικά διλήμματα και προοπτικές
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανανοίξει με έντονο τρόπο τη συζήτηση για τη δημοκρατία και για τον ρόλο της πολιτικής στην οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά τις εκλογές: στρατηγικά διλήμματα και προοπτικές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξι διαπιστώσεις για τον κομματικό ανταγωνισμό σήμερα
Η έρευνα του ΕΝΑ, σε συνεργασία με την Prorata, για τη χαρτογράφηση ιδεολογικού κλίματος, τάσεων και στάσεων στην ελληνική κοινωνία, συντελέστηκε και δημοσιεύεται σε μια διευρυμένη οιονεί προεκλογική περίοδο.
Εξι διαπιστώσεις για τον κομματικό ανταγωνισμό σήμερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στη Βουλή
Ο Μακρόν το 2017 πρόβαλλε ως ο προάγγελος της 6ης Δημοκρατίας. Πέντε χρόνια αργότερα προβάλλει σαν ο διαχειριστής της παλινόρθωσης της 3ης και της 4ης.
Επιστροφή στη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας