• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.3°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.3°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.5°C
  0 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.0°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 21.5°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.0°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 26.0°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Λαμπράκης, σύμβολο της πολύπαθης αλλά και νικηφόρας Αριστεράς

 • A-
 • A+

«Λαμπράκη ζεις – Εσύ μας οδηγείς», είναι ένα από τα συνθήματα που έχει ακουστεί πολλές φορές σε λαϊκές εκδηλώσεις, μετά τη δολοφονία του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης στις 22 Μαΐου του 1963.

Ομως, το ερώτημα είναι αν το σύνθημα αυτό που ίσχυσε προδικτατορικά ισχύει και σήμερα. Ο βουλευτής της Αριστεράς, πολυβαλκανιονίκης και «γιατρός των φτωχών» Γρηγόρης Λαμπράκης αποτελεί σύμβολο ενότητας της Αριστεράς και ευρύτερα του κινήματος ειρήνης, που με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε εξέλιξη, καλείται να αναγεννηθεί, με ψυχή του τη σύγχρονη Αριστερά.

Προσωπικά, θα πρόσθετα και το σύνθημα «Ο Λαμπράκης νίκησε έστω μετά θάνατον», για δύο λόγους. Ο πρώτος, διότι η δολοφονία του (ή αν θέλετε η θυσία του, καθώς είχε προειδοποιηθεί για ενδεχόμενη απόπειρα δολοφονίας του) πυροδότησε ένα μεγάλο κίνημα δημοκρατικής διεκδίκησης στη χώρα μας, ιδιαίτερα στον χώρο της νέας γενιάς, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση και φυγή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Παρίσι, ενώ λίγους μήνες μετά, ήρθε και η ήττα της ΕΡΕ στις εκλογές του Νοέμβρη του 1963.

Ο δεύτερος, διότι η πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την οποία είχε απαγορεύσει η Δεξιά και πολεμήσει η Ακροδεξιά αναγκάζοντας τον Λαμπράκη να την κάνει μόνος του με λίγους συνοδοιπόρους, καθιερώθηκε και έγινε μια ετήσια μεγάλη γιορτή της ειρήνης και προπαντός της ενωμένης Αριστεράς και άλλων προοδευτικών δυνάμεων.

Και αν μετά τη Μεταπολίτευση, την πορεία διεκδίκησαν η ΕΕΔΥΕ, προσκείμενη στο ΚΚΕ, και η ΑΚΕ, προσκείμενη στο ΚΚΕ Εσωτερικού, βαδίζοντας επί χρόνια χωριστά, στο τέλος της δεκαετίας του 1980, η πορεία έγινε μία και προάγγελος του ενωτικού αριστερού εγχειρήματος με τίτλο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, που είχε συνοδευτεί από το σύνθημα «Ηρθε η ώρα της Αριστεράς». Το λέγαμε από το 1989, παρά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Γρηγόρης Λαμπράκης ανήκει στη σύμπασα Αριστερά, θα έλεγα και στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ενώ το ίδιο ισχύει και για την παράδοση των μαραθώνιων πορειών, αν και αναγνωρίζω προβάδισμα στην ΕΕΔΥΕ να την οργανώνει, καθώς ο Μαραθωνοδρόμος της Ανθρωπότητας υπήρξε αντιπρόεδρός της και με αυτή την ιδιότητα είχε πορευτεί τον Απρίλη του 1963, από το Ολντερμάστον στο Λονδίνο (80 χιλιόμετρα), μία εβδομάδα πριν κάνει το ίδιο από τον Τύμβο του Μαραθώνα.

Εχουμε όμως ευθύνη, οι αριστεροί όλων των αποχρώσεων, να εργαστούμε ώστε η εκάστοτε πορεία «στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη» να είναι ενωτική για την παράταξή μας και συσπειρωτική ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

*σύμβουλος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πότε τελείωσε ο Εμφύλιος;
Το γεγονός και μόνο ότι η Αριστερά κέρδισε εκλογές, κυβέρνησε επί τεσσεράμισι χρόνια και μετά έχασε τις εκλογές και παρέδωσε την εξουσία, και όλα αυτά χωρίς να ανοίξει μύτη, αποδεικνύει ότι ο Εμφύλιος ανήκει...
Πότε τελείωσε ο Εμφύλιος;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναχρονισμός το ΝΑΤΟ
Αναμφισβήτητα, το ΝΑΤΟ αποτελεί αναχρονισμό για τον μεταψυχροπολεμικό κόσμο και σύμπασα η διεθνής Αριστερά αγωνίζεται για την κατάργησή του, προβάλλοντας ταυτόχρονα μια σύγχρονη αντίληψη για την ασφάλεια, μη...
Αναχρονισμός το ΝΑΤΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εις δεινά ελληνικά, θεραπεία ελληνική
Η μακρά περίοδος ειρήνης και εκδημοκρατισμού που άρχισε αισιόδοξα για τη συνάντηση με τον 21ο αιώνα, με την ανάπτυξη της εκπαίδευσης όπου οι νέοι τού χθες θα πρωτοστατούσαν στην αναγέννηση της χώρας, δυστυχώς,...
Εις δεινά ελληνικά, θεραπεία ελληνική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά σε αναζήτηση ταυτότητας
Κάθε φορά που η Αριστερά κατάφερε κάτι που βρήκε αντίκρισμα στην κοινωνία για μεγάλη χρονική διάρκεια, ήταν όταν επιτύγχανε τη συμμαχία των φτωχότερων στρωμάτων με τα μεσαία στρώματα. Μια παρόμοια προοδευτική...
Η Αριστερά σε αναζήτηση ταυτότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταπολίτευση: η Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών
Ήταν το Καστελόριζο ο τόπος θυσίας και η υπογραφή του πρώτου Μνημονίου η ληξιαρχική πράξη θανάτου της Μεταπολίτευσης; Η περίοδος 1974-2009 (Μεταπολίτευση) μπορεί να αποτιμηθεί θετικά ή αρνητικά; Πώς...
Μεταπολίτευση: η Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια νέα Αριστερά
​Σήμερα παρατηρούμε το εξής οξύμωρο, την στιγμή που λαμβάνει χώρα η πιο καταστροφική επίθεση στην ιστορία της μεταπολίτευσης στο κοινωνικό κράτος,την εργασία και σε λαϊκά κεκτημένα δεκαετιών, η αριστερά...
Για μια νέα Αριστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας