• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.1°C / 34.0°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 34.8°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.3°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 35.5°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.6°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 31.0°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 33.3°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 32.8°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι επιδίωξε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ

 • A-
 • A+

1. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα θέματα που αναδεικνύονται ως ατζέντα συνομιλιών στις συναντήσεις του με το πρόεδρο Μπάιντεν όχι μόνο δεν καθησυχάζουν αλλά εντείνουν την αγωνία για τα πραγματικά θύματα, κυρίως στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση της Ευρώπης και της χώρας. Ο κ. Μπάιντεν, εκπροσωπώντας με επιμονή τον στόχο της γεωστρατηγικής, ενεργειακής και χρηματιστηριακής ηγεμονίας, αλλά και της ενίσχυσης των πολεμικών βιομηχανιών, της λεγόμενης «Δύσης», «ξέχασε» τη συμβολή των ΗΠΑ στη διπλωματική διέξοδο, πιέζοντας για δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες που ενισχύουν και παρατείνουν την πολεμική σύγκρουση, προκειμένου να διασφαλίσει μονοπωλιακές συμφωνίες προνομιακές για τα ολιγοπώλια που εκπροσωπεί, επιζήμιες για την Ευρώπη, τις οικονομίες και την κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να συνομιλεί όχι ως «γέφυρα» της Ευρώπης συμβολής για την Ειρήνη αλλά ως άνευ όρων σύμμαχος στον πολεμικό ανταγωνισμό Ανατολής - Δύσης. Και όλα αυτά σε βάρος της χώρας, της οποίας αμφισβητούνται τόσο τα κυριαρχικά δικαιώματα όσο και ο ρόλος της στις νέες περιφερειακές ισορροπίες που διαμορφώνονται νοτιοανατολικά της Ευρώπης. Το χειρότερο είναι πως, πέρα από τα «έπεα πτεροντα», ρίχνει νερό στον μύλο του ανταγωνισμού των πολεμικών εξοπλισμών προκειμένου να αποσπάσει στιγμιαίους βερμπαλισμούς από τους εκπροσώπους των πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ και καμία πρακτική δέσμευση, «ξεχνώντας» πως είναι άλλο πράγμα οι διαπραγματεύσεις για την αμυντική θωράκιση και άλλο η άκριτη ένταξη στους ψυχροπολεμικούς εξοπλισμούς που καταστρέφουν οικονομίες και λαούς

Ο απολογισμός αυτής της επίσκεψης γράφεται ήδη με μελανά γράμματα όσο κι αν τα συστημικά κέντρα παραμορφώνουν την ειδησεογραφία. Τα γεγονότα ήδη παραπέμπουν στην ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με δική της εξωτερική και αμυντική πολιτική. Και γι’ αυτό το θέμα όχι μόνο σιωπά, αλλά αποστρέφει το πρόσωπό του ο κ. Μητσοτάκης –και η Ν.Δ. Αποφεύγει να επισκεφθεί χώρες στην Ευρώπη που διεκδικούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θεωρούν ότι στη θέση του πολεμοκάπηλου ΝΑΤΟ πρέπει να διαμορφωθεί ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική και εξωτερική πολιτική που θα συμβάλει στη διπλωματική διέξοδο του πολέμου και όχι μόνο.

2. Γιατί χρειάζεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Ευρώπη έχει λόγους να διεκδικήσει μια μεγάλη συμφωνία ειρήνης από τα Ουράλια μέχρι τον Aτλαντικό που δεν θα αμφισβητεί μεταπολεμικές συμφωνίες, το διεθνές δίκαιο και δεν θα εισάγει τον αναθεωρητισμό. Είναι η ώρα λοιπόν σ’ αυτή την κατεύθυνση να διαμορφωθούν πλειοψηφίες στην Ευρώπη και την Ελλάδα που θα συμβάλουν θετικά.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και στη νέα πλειοψηφία δεν μπορεί να χωρούν οι πολιτικές της Ν.Δ., πολύ περισσότερο κυβερνητική συμμετοχή που θα αλλοιώνει τους στόχους της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Επειτα από μια περίοδο περιθωριοποίησης, η κοινωνία μπορεί και πρέπει να καταστεί ενεργός και πάλι για να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο με ενεργό τη χώρα /γέφυρα ειρήνης/ στους ψυχροπολεμικούς ανταγωνισμούς.

*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αμερικανιά του κ. πρωθυπουργού
Μπορεί να μην έπεισε για τη σοβαρότητα του μέτρου με τον βαρύγδουπο τίτλο «freedom pass» που εξάγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να πείσει τους νέους να εμβολιαστούν, αλλά για μία ακόμα φορά προδόθηκε η...
Η αμερικανιά του κ. πρωθυπουργού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το λούμπεν πάει τένις
Το τένις είναι ευγενές άθλημα. Κι έχει, ως τέτοιο, τα συμβολικά συγκείμενα των κοινωνικών προδιαγραφών του. Παίζεται από αυτούς που διαθέτουν το απαιτούμενο «πολιτισμικό κεφάλαιο».
Το λούμπεν πάει τένις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φοβού τους θείους από την Αμερική
Ορισμένοι στη χώρα μας πανηγυρίζουν για την επίσκεψη Πομπέο, θεωρώντας ότι η Ελλάδα «προστατεύεται» από τις αναθεωρητικές και επικίνδυνες πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν.
Φοβού τους θείους από την Αμερική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θέλει ο Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Σούδα;
Η θέση των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά είναι σαφής: διάλογος και επίλυση των προβλημάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που λέει η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία, όπως και η Ε.Ε.
Τι θέλει ο Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Σούδα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν μας τα λένε καλά οι «σύμμαχοι»
Την ώρα που οι ισορροπίες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο παραμένουν λεπτές και η διπλωματική σκακιέρα έχει πάρει «φωτιά» οι τοποθετήσεις βασικών συμμάχων της Ελλάδας έρχονται να δημιουργήσουν νέο πονοκέφαλο και...
Δεν μας τα λένε καλά οι «σύμμαχοι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική διαχείριση της κοινωνικής κατάρρευσης
Σε τι διαφέρουν οι επιδοτήσεις του Τραμπ στα νοσοκομεία, τα οποία φρόντισαν να απολύσουν εργαζόμενους, από τους ύμνους του κ. Μητσοτάκη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο όμως προσπαθεί να το μετατρέψει σε...
Η πολιτική διαχείριση της κοινωνικής κατάρρευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας