• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.3°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.3°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.5°C
  0 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.0°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 21.5°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.0°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 26.0°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  61%

Αριστερά, ο Βασίλης στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του. Δεξιά, στιγμιότυπο από τον άγριο ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου μπροστά στα δικαστήρια του Βόλου

Η μεθοδολογία του κακού

 • A-
 • A+

Οφείλω τον τίτλο του παρόντος σύντομου σχολίου στην δικηγόρο της οικογένειας του Βασίλη Μάγγου, Αννυ Παπαρούσου, την οποία άκουσα πριν λίγες μέρες να τοποθετείται για την νομικές όσο και τις πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης.

Η «μεθοδολογία του κακού» είναι παράφραση / παραλλαγή του όρου «κοινοτοπία του κακού» (banality of evil) που έγινε γνωστός παγκόσμια από την Hannah Arendt.

Στα συμφραζόμενα εδώ, αφορά πολύ απλά την μεθοδευμένη, συστηματική, καθοδηγούμενη βάναυση και ενίοτε θανατηφόρο βία της αστυνομίας. Αφορά επίσης και επεκτείνεται ως μεθοδολογικό πλαίσιο στον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης όσον αφορά την αστυνομία. Αν μιλούσαμε για τις τις Φιλιππίνες επί προεδρίας Ντουτέρτε, θα αφορούσε την απόλυτα μεθοδευμένη και στοχευμένη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων χρηστών ή / και εμπλεκομένων στην εμπορία ναρκωτικών, κάτι για το οποίο ο Τραμπ επαίνεσε τον Ντουτέρτε.

Αλλά ας επιστρέψουμε στα δικά μας. Γράφονται τούτες οι γραμμές περίπου δύο μήνες πριν την «επέτειο» δύο χρόνων από τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου στον Βόλο. Οχι, δεν πρόκειται για τον τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού. Πρόκειται για τα βάναυσα βασανιστήρια που υπέστη ο Βασίλης και που οδήγησαν αιτιακά στον θάνατο του ένα μήνα μετά.

Η ενεργή συμμετοχή της αστυνομίας στην δολοφονία του/της Ζακ Κωστόπουλου/ZackieOh όπως και του Βασίλη Μάγγου, αλλά και του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη, δεν αποτελούν ούτε τυχαία ούτε ασύνδετα γεγονότα. Στην περίπτωση της Ζάκι είναι πλεόν γνωστή η ετυμηγορία του δικαστηρίου. Ολοι οι αστυνομικοί αθωώθηκαν. Για την περίπτωση του Νίκου θα περιμένουμε ακόμα. Πόσο άραγε; Για την περίπτωση του Βασίλη επίσης θα περιμένουμε λίγο ακόμα, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν, από την ίδια την διατύπωση της κατηγορίας, μέχρι το γεγονός ότι δεν θα γίνει η δίκη σε μεικτό ορκωτό δικαστήριο, όπως θα έπρεπε, ότι ο επίλογος έχει ήδη γραφτεί. Ο επίλογος προβλέπεται από την μεθοδολογία.

Ισως βέβαια κάποιοι αστυνομικοί να τιμωρηθούν. Θα δούμε. Αμφιβάλλω, αλλά θα δούμε. Αυτό όμως καθόλου δεν αναιρεί την ύπαρξη της μεθοδολογίας του κακού η οποία επιτρέπει βαθμούς ευελιξίας έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της.

Οταν λοιπόν μιλάμε για μέθοδο / μεθοδολογία του κακού δεν μιλάμε για κάτι αφηρημένο και σίγουρα όχι για τυχαία περιστατικά.

Αρκεί ίσως να θυμηθούμε τις πολλαπλές και αλλεπάλληλες καταδίκες (περίπου χίλιες από το 1991) της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (βλέπε σχετικό άρθρο στην εφσυν 12/3/22).

Οι αστυνομικοί είναι βεβαίως δημόσιοι υπάλληλοι. Οι προϊστάμενοι τους (τα πολιτικά αφεντικά τους, αν προτιμάτε) ευθύνονται και δεσμεύονται ηθικά, πολιτικά και νομικά να διασφαλίζουν ότι η αστυνομία δεν παραβιάζει συστηματικά διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα του πολίτη. Κάνουν (οι προϊστάμενοι τους) ακριβώς το αντίθετο. Κανένας-καμμία δεν μπορεί πια να ισχυριστεί με στοιχειώδη σοβαρότητα και έχοντας ανατρέξει στα σχετικά τεκμήρια ότι «ήταν η κακιά στιγμή». Η κακιά στιγμή επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά και ξανά. Στο μεταξύ η εξίσου μεθοδευμένη στρατηγική χειραγώγησης του τύπου φροντίζει επιμελώς όσο και ξεδιάντροπα να παρουσιάζει ένα κόσμο όμορφο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο.

Οσο για όποιον-α παραπονιέται για την έλλειψη συνέχειας του κράτους (αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών) μπορεί να ανακουφιστεί. Η μεθοδική και μεθοδευμένη άσκηση αστυνομικής βίας παρέχει μια εξαιρετικά συνεπή συνέχεια στην αδιατάρακτη λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η μεθοδολογία του κακού δεν αποτελεί ελληνική, αλλά παγκόσμια καινοτομία. Ισως κιόλας δεν αποτελεί καν καινοτομία, ιστορικά μιλώντας. Δεν θα υπεισέλθω στην γενεαλογία της εδώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η αντίσταση (η όποια, στους δρόμους, στα δάση, στα βουνά, στην θάλασσα) εκτυλίσσεται πάντα στο εδώ και τώρα.

Ως βαθειά απαισιόδοξος άνθρωπος δεν προσβλέπω σε καμμία νίκη. Ωστόσο κλείνοντας θα δανειστώ πάλι μια φράση, αυτή τη φορά από τον Βασίλη Μάγγο «Ακόμη κι αν δεν νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα».

*Κοινωνιολόγος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν υπάρχει αδιάφορο χρονικό διάστημα στο ποδόσφαιρο
Τελικά υπάρχει αδιάφορη ή χαλαρή χρονική περίοδος στο ποδόσφαιρο; Φερ΄ειπείν, τώρα που έχουν σταματήσει όλα τα εγχώρια πρωταθλήματα μπορούν οι υπεύθυνοι μιας οποιασδήποτε ελληνικής ομάδας να καθίσουν ήρεμοι...
Δεν υπάρχει αδιάφορο χρονικό διάστημα στο ποδόσφαιρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ομίχλη των Πρεσπών
Το 2019 η ομίχλη των Πρεσπών σκέπασε ολόκληρη τη χώρα. Η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων δεν έβλεπε ή δεν ήθελε να δει τι γινόταν στις Πρέσπες.
Η ομίχλη των Πρεσπών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα εμβληματικό σκουπίδι
Ετούτη η μάσκα που ξεθάψανε τα πόδια μου σκαλίζοντας στην άμμο δεν ήταν ένα απλό σκουπίδι, μα το εμβληματικό απόρριμμα μιας ολόκληρης περιόδου.
Ενα εμβληματικό σκουπίδι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καπιταλιστές και φιλανθρωπία
Παρότι τα ιστορικά τεκμήρια δείχνουν το αντίθετο, η ανάγκη για σωτήρες παραμένει, αφού είναι γνωστό ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Αυτή ακριβώς την ανάγκη έρχεται να επικαιροποιήσει ο σύγχρονος...
Καπιταλιστές και φιλανθρωπία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ολίγα στοιχειώδη περί συμμόρφωσης
Η ανάγκη κοινωνικής αποδοχής, εκδηλούμενη υπό διάφορες μορφές, καθώς και η μέριμνα για αποφυγή κυρώσεων, είναι αυτή που οδηγεί τα άτομα στο να εξαρτώνται από την πλειοψηφία ή από άτομα και υποομάδες που...
Ολίγα στοιχειώδη περί συμμόρφωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παγκοσμιοποίηση μετά την πανδημία και την εισβολή στην Ουκρανία
Μπορεί οι ηγέτες της Δύσης να προσπαθούν να εμφανίσουν τον πληθωρισμό και την οικονομική δυσπραγία ως «θυσία για τη δημοκρατία» και ο Πούτιν να τα παρουσιάζει ως τίμημα για τη «Μεγάλη Ρωσία», αλλά οι άνθρωποι...
Η παγκοσμιοποίηση μετά την πανδημία και την εισβολή στην Ουκρανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας