Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.2° 16.5°
4 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 15.2°
4 BF
60%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.0° 16.0°
3 BF
54%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
58%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 15.9°
2 BF
67%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
17.0° 14.6°
0 BF
77%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 11.8°
3 BF
44%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
48%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 16.5°
3 BF
71%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.5°
2 BF
52%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.8° 17.4°
4 BF
72%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.2° 15.7°
1 BF
82%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
67%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
19.1° 16.9°
4 BF
63%
Λαμία
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 16.5°
3 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.8°
1 BF
69%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.0° 16.5°
3 BF
42%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
18.7° 15.3°
3 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.8° 12.8°
4 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Μαρτίου, 2024
Εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Πρέβεζα | ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI

Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων

«Η απόγνωση είναι φυσιολογική για αυτούς που δεν καταλαβαίνουν την αιτία του κακού, δεν βλέπουν καμία διέξοδο και δεν έχουν τη δύναμη να αγωνιστούν»

(Λένιν)

Η μεγάλη και πρωτοφανής -για τα συνηθισμένα μέτρα του συγκεκριμένου κομματικού οργανισμού- συμμετοχή στις κυριακάτικες εκλογικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ έχει θετικές προεκτάσεις, που απλώνονται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ, το μέλλον του και το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Αλλά, αυτό είναι μία υπόθεση που σχετίζεται αποκλειστικά με τη διαχείριση που θα κάνει το συγκεκριμένο κόμμα σε αυτή την ευτυχή για το ίδιο περίσταση, από την ηγεσία μέχρι τη βάση.

Η άλλη προέκταση έχει ευρύτερες αναφορές, και αφορά στην αξία της κοινωνικής-λαϊκής συμμετοχής (ειδικά σε κρίσιμες ιστορικά περιόδους). Το ύφος και η αύρα που εξέπεμπαν οι άνθρωποι (κάθε ηλικίας, κάθε ταξικής προέλευσης, κάθε συγκρότησης, κοκ) που πήγαν να ψηφίσουν την Κυριακή έβγαζαν κάτι το όμορφο που λείπει από τη συλλογική ζωή.

Όπως μου έχει κάνει θετική εντύπωση τον τελευταίο καιρό και η αποφασιστικότητα και η ένταση που βγάζουν στις δικές τους δραστηριοποιήσεις στελέχη και μέλη του ΚΚΕ. Aλλά, με σθένος, στιβαρότητα και διακριτή συχνότητα παρεμβαίνουν στα επικαιροποιημένα δρώμενα και άλλοι σύντροφοι από τον ευρύτερο κόσμο του αγώνα, προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους (π.χ. της άκρας αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού-αναρχικού χώρου). Οι μέρες μας κουβαλάνε τα βάρη των προβλημάτων, «κρατάνε στα χέρια τους» την αισιοδοξία, και ίσως κυοφορούν την προοπτική. Οι προσκλήσεις έχουν ήδη τυπωθεί και αναζητούν κατόχους-διακινητές...

 

Η κοινωνία δοκιμάζεται. Ξανά, όπως στα χρόνια των μνημονίων. Των επίσημων μνημονίων εννοώ και όχι των πλάγιων όπως αυτά που μονιμοποιούνται με διάφορους τρόπους στο σήμερα... Πριν προλάβει να σηκώσει κεφάλι και να κοιτάξει με θετική διάθεση το μέλλον, η πλειοψηφία του κοινωνικού σώματος βρίσκεται ξανά μπροστά σε νέα εμπόδια, σε νέες δυσκολίες, σε νέες απαιτήσεις.

Το «αναψοκοκκινισμένο» των καιρών υπάρχει κάτι που το καταπραΰνει και το δροσίζει συνάμα: η κοινωνική-λαϊκή συμμετοχή, που συνήθως είναι ζήτημα βηματισμού προς τα εμπρός, αν και στο σήμερα έχει και το χαρακτήρα της άμεσης επιβίωσης. Είναι η εγκατάλειψη του καναπέ, της μοιρολατρίας και των όποιων λογικών αυτοεγκλωβίζουν τις ατομικές και τις συλλογικές κινητικότητες. Το τι γίνεται όλοι αργά ή γρήγορα το «πιάνουν», γιατί το βιώνουν στο πετσί τους. Το γιατί μπερδεύει κάπως, το πώς αντιμετωπίζονται όλα αυτά είναι το πλέον δύσκολο...

Ζούμε στην κοινωνία της εκτόνωσης. Γράφουμε στο facebook συχνά, εξωτερικεύοντας τα απωθημένα μας. Προσωπικά μου πήρε κάποια (ευτυχώς λίγα...) χρόνια να απομακρυνθώ αρκετά, όχι ολικά..., από αυτή τη φθαρτική συνήθεια. Και τη λέω φθαρτική γιατί και σε αδρανοποιεί, αλλά και σε εκθέτει σε όσους έχουν μάθει να λειτουργούν με τη διαδεδομένη σε πολλούς νεοέλληνες λογική του «οτιδήποτε πεις, θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου...».

Αυξάνουμε συχνά τον τόνο της φωνής μας όταν συζητάμε για αυτά που μας θίγουν, ενίοτε και βρίζουμε. Αλλά ξέρουμε, όσοι μπορούμε να έχουμε ενσυναίσθηση του εαυτού μας και των πραγματικών συνθηκών, πως αυτά δεν αλλάζουν τα πράγματα, παρά μόνο επιφέρουν μία πρόσκαιρη εσωτερική εξισορρόπηση-ανακούφιση. Τέτοιους είδους ατομικές «λύσεις» είναι καταφυγές που απλά αναβάλλουν το αναγκαίο... Στο πραγματικό πεδίο της μάχης κρίνονται τα αποτελέσματα, ακόμα και αν είναι ήττες. Γιατί δεν έχουμε βιώσει και λίγες, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Όμως, τις όποιες ουσιώδεις λύσεις (ασφαλείς ρετσέτες δεν διαθέτει ούτε ο πιο έμπειρος, ούτε ο πιο διαβασμένος άνθρωπος του κινήματος) τις φέρνει στο προσκήνιο της ιστορικής εξέλιξης ο συνδυασμός της ατομικής ευσυνειδησίας και της συλλογικής συνδιαμόρφωσης. Όταν εντασσόμαστε σε φορείς (πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, συνδεσμιακούς, επιστημονικής θεωρίας, σε επίπεδο γειτονιάς, και πάει λέγοντας), όταν κατεβαίνουμε στο δρόμο, όταν απεργούμε, όταν δημοσιολογούμε καταλλήλως, όταν κάνουμε ορθές εκλογικές επιλογές, όταν έχουμε αφουγκραστεί τη δυναμική που κρύβουν οι πολλοί, όταν ξέρουμε να δημιουργούμε τα απαραίτητα μονοπάτια για τις δρασκελιές που έπονται... Όταν κοιταζόμαστε στα μάτια και καταλαβαίνουμε πως δεν χρειάζονται καν λέξεις «να επενδύσουν τις επικοινωνιακές μας συγκλίσεις».

Δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια. Οι παλιές γενιές έζησαν το ποτάμι της ριζοσπαστικοποίησης των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, τις απογοητεύσεις και τις ενσωματώσεις, το πολύπλευρο πάγωμα και τις ήττες που ακολούθησαν. Την προηγούμενη δεκαετία προστάθηκε φρέσκο και μπόλικο υλικό, κάθε φύσης και διαλογής... Ήρθε η ώρα να ανοίξει το μπαούλο της μνήμης για τους παλαιότερους, να «ζεσταθούν» οι νεότεροι, και να αρχίσουν να αποκτούν καινούργιες εμπειρίες όλοι. Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων...

Δεν με ενδιαφέρει, σε αυτό το κείμενο τουλάχιστον, το πολιτικό πρόσημο, αν αυτό θα είναι αριστερό, αν θα είναι κομμουνιστικό ή αντιεξουσιαστικό, ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που θέλω να προτάξω είναι την άμεση αναγκαιότητα της ολοένα και μεγαλύτερης πολύμορφης κοινωνικής-λαϊκής δραστηριοποίησης. Όλα τα άλλα θα βρεθούν και θα κριθούν όταν και όπως πρέπει...

Γιατί η κάθε γεωγραφική περιοχή έχει τη δική της παράδοση, τις δικές της ανάγκες, τις δικές της πολιτισμικές συστάσεις, τα δικά της περιθώρια κινήσεων, τους δικούς της ανθρώπινους τύπους, τις δικές της παραγωγικές δυνατότητες. τη δική της ποσότητα πλούτου που πρέπει να μοιραστεί. Αλλά, στο παντού και στο πάντα, η αλληλεξάρτηση των απαιτήσεων προκρίνει αυτόματα την ενδυνάμωση των ατομικών υπευθυνοτήτων πάνω στον καμβά μίας συλλογικής ροής. Άτομα πρόθυμα για το σύνολο, σύνολα που προστατεύουν όλα τα άτομα...

Οι σημερινές καταστάσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, οδηγούν αναπόφευκτα σε πόλωση. Όλοι καλούνται να βρουν στάσεις που θα τους επιτρέπουν να μπορούν να καταλάβουν τα πραγματικά αίτια που γεννούν, διατηρούν και διαιωνίζουν τα προβλήματα, δίχως να χάσουν τον εσωτερικό αυτοέλεγχό τους.

Η ελληνική κοινωνία, όπως κάθε σύγχρονη κοινωνία που ταλανίζεται, έχει ανάγκη τους οραματιστές που έχουν Σχέδιο, τους δίκαιους στις κρίσεις τους που αναγνωρίζουν τα λάθη και τις αδυναμίες, που τιθασεύουν τα πάθη, που βάζουν ως προτεραιότητα το συλλογικό καλό, που «φορτσάρουν» εκεί που πρέπει με εύστοχες τακτικές. Εκείνους που πιάνουν έγκαιρα και έγκυρα τους παλμούς της κάθε εποχής, που ξέρουν τα όρια και τα ταβάνια, και που παλεύουν για νίκες. Για κατακτήσεις, για δικαιώματα, για μικρές ή μεγάλες στιγμές, που πέρα από το απτό υλικό αποτέλεσμα σκάβουν με γόνιμο τρόπο το εσωτερικό μας έδαφος και καλλιεργούν ανθρώπους ικανούς να νικήσουν στο μεγάλο στρατηγικό πόλεμο που μαίνεται εδώ και χρόνια. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας