• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.1°C / 34.0°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 34.8°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.3°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 35.5°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.6°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 31.0°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 33.3°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 32.8°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  54%
AP Photo/Bernat Armangue
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γεωπολιτικά συμφέροντα και Κύπρος

 • A-
 • A+

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβεβαιώνει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Γιάλτας και στηριζόμενος σε εμπειρίες και βιώματα 65 χρόνων και σε βιβλιογραφικά στοιχεία θα προσπαθήσω, χωρίς να είμαι ειδικός, να αποκωδικοποιήσω τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα.

● Το Κυπριακό στη νεότητά μου ήταν κυρίαρχο θέμα και ενθυμούμαι ότι ως μαθητής των πρώτων τάξεων του ΙΔ΄ Δημοτικού έγραφα στους τοίχους με κιμωλία «ΕΟΚΑ» και ως μαθητής της Ε΄ Γυμνασίου (Εξάρχεια) συμμετείχα σε πορείες διαμαρτυρίας μπροστά στην τουρκική πρεσβεία ή προξενείο (έναντι αμερικανικής πρεσβείας) και ως νέος ιατρός έζησα την τραυματική εμπειρία της τουρκικής εισβολής το 1974 στην Κύπρο, καθώς και την ανεπάρκεια της Ελλάδας να βοηθήσει αποτελεσματικά (αναφέρεται ότι ακυρώθηκαν δύο αποστολές F-84F, μία αποστολή δύο υποβρυχίων, η μεταφορά με το οχηματαγωγό «Ρέθυμνος» του 573 Τάγματος Πεζικού και αρμάτων κ.λπ. – «Στρατιωτική Ιστορία», τ. 155, Ιούλιος 2009, Αθήνα).

● Σήμερα η Τουρκία, που το 1974 προέβη σε ανάλογες βαρβαρότητες με αυτές που οι Ρώσοι διαπράττουν στην Ουκρανία, που δεν εφάρμοσε αποφάσεις του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, προσπαθεί να φανεί ειρηνοποιός. Η Ρωσία το δέχεται αυτό, διότι απλούστατα έχουν κοινό DNA συμπεριφορών και έργων: η Ρωσία το 1782, μετά την προσάρτηση του Χανάτου της Κριμαίας (που απέσπασε από τους Οθωμανούς), προέβη σε εκτόπιση των Τατάρων· το 1930-35 οδήγησε περίπου πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς σε θάνατο με λιμοκτονία· στο δάσος Κατίν βρέθηκαν εκτελεσθέντες χιλιάδες Πολωνοί αξιωματικοί και επίσης είναι γνωστές οι δίκες-παρωδία, οι εκτελέσεις και οι εκτοπίσεις επί Στάλιν.

Η Τουρκία έχει επίσης διαχρονικά παρόμοιες συμπεριφορές με αυτές της Ρωσίας, δηλαδή σφαγές, γενοκτονίες, εκτοπίσεις κ.λπ. Εντύπωση κατά συνέπεια προκαλεί η αποδοχή της Τουρκίας από την Ουκρανία ως χώρας διαμεσολάβησης, διότι από τα ως άνω τεκμαίρεται ότι η Τουρκία δεν παρέχει εχέγγυα ευγενούς πολιτισμικής συμπεριφοράς, παραβαίνει το διεθνές δίκαιο και στερείται στοιχείων σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ελευθερίας.

● Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των γεωπολιτικών αλλαγών καλείται να ενεργήσει με σωφροσύνη αλλά και αποφασιστικότητα. Ετσι, πρέπει κατ’ αρχάς να δοθεί βαρύνουσα προσοχή στο Κυπριακό. Δεν είναι αποδεκτό, κατά τη γνώμη μου, ο επιτήδειος ουδέτερος να ενεργεί στην Κύπρο ανεξέλεγκτα και θα πρέπει το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι ΗΠΑ, να βοηθήσουν τη δικαίωση των Κυπρίων αναλογιζόμενες ότι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα ήταν ο σύμμαχος που μάτωσε, ενώ η Τουρκία προμήθευε τη ναζιστική Γερμανία με χρώμιο (απαραίτητο στην πολεμική της βιομηχανία) έναντι χρυσού, όπως και σήμερα δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με αντάλλαγμα τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών κ.λπ., δηλαδή με το αζημίωτο.

Περαιτέρω οι ΗΠΑ ίσως θα πρέπει να στηλιτεύσουν τις συνεχώς αυξανόμενες αίολες απαιτήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας (Αιγαίο-Θράκη) και να σεβαστούν τα δίκαια της πιστής συμμάχου Ελλάδας. Οσον αφορά την Ε.Ε., σαφώς εθελοτυφλεί για τα όσα η Τουρκία έπραξε σε βάρος της Κύπρου διότι στην περίπτωση της Ουκρανίας έδειξε ότι αν θέλει μπορεί.

● Η ευνοϊκή στάση της Γερμανίας προς την Τουρκία δεν είναι σωστή και ίσως ερμηνεύεται από το ότι ήσαν σύμμαχοι στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Β΄ η Τουρκία στήριξε ενεργά την πολεμική προσπάθειά της – επίσης και η Γερμανία έδειξε το 1940-45 στις κατακτηθείσες χώρες βαρβαρότητα (Ολοκαύτωμα, εκτελέσεις κ.λπ.) και, τέλος, στη Γερμανία ζουν πέντε εκατομμύρια Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου, δηλαδή εξάρτηση. Κατά συνέπεια, η Ε.Ε. οφείλει επιτέλους να αποδείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο που είναι μέλη της.

Η ελληνική κυβέρνηση, πρωτίστως, αλλά και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος θα πρέπει να επιδιώξουν την ουσιαστική ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ) και της Ε.Ε. υπέρ της Ελλάδας και Κύπρου, διότι όπως ορθά, δυναμικά, συλλογικά (πλην του επιτήδειου ουδέτερου) δραστηριοποιήθηκαν υπέρ της Ουκρανίας, έτσι να δράσουν και στα ελληνοτουρκικά θέματα και να συνετίσουν τον άρπαγα εισβολέα. Η Ελλάδα οφείλει να επιδιώξει να μην ισχύσει η ρήση «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

*τ. συν/στής δ/ντής ΕΣΥ, τ. ΔΙΥ/ΕΣΥ


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 16/05/2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρωγμές στο ΝΑΤΟ
Οσο παρατείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο θα εντείνονται οι προσπάθειες για άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Ρωγμές στο ΝΑΤΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
Ο «καλός μαθητής» του ΝΑΤΟ θα μείνει μετεξεταστέος, αφού είναι προβλέψιμος, ανίκανος να ορθώσει μια φωνή θετικής ουδετερότητας, σύνεσης, διπλωματικής ειρηνικής προοπτικής στην ουκρανική κρίση.
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα υστερόγραφα της ΕΣΣΔ
Αν η Ρωσία χάσει τον στρατηγικό έλεγχο του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας κερδισμένες δεν θα είναι οι ΗΠΑ και η Δύση αλλά η Τουρκία, το Ιράν και η Κίνα.
Τα υστερόγραφα της ΕΣΣΔ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επιστροφή της Γεωπολιτικής
Tο Κρεμλίνο δηλώνει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε δυνατό τρόπο ότι χωρίς κυρίαρχη επιρροή στην Ουκρανία η Ρωσία θα είναι μια κατ’ όνομα υπερδύναμη.
Η επιστροφή της Γεωπολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ιστορικό βάθος του Αιγαίου
Εχει συσσωρευτεί πολλή ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή που γυρεύει να εκτονωθεί. Αν και δεν έχουν όλοι τα ίδια συμφέροντα και αντιπαλότητες, ο πόλεμος έχει μια εσωτερική δυναμική. Αλλιώς μπαίνεις, διαφορετικός...
Το ιστορικό βάθος του Αιγαίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ρίζες του νέου εθνικού αφηγήματος της Τουρκίας
Ο πρόλογος που υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν στην πολιτική επιθεώρηση «Νέα Τουρκία» επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα του πολυσυζητημένου «Εθνικού Συμφώνου», που για μία περίοδο είχε φύγει από την...
Οι ρίζες του νέου εθνικού αφηγήματος της Τουρκίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας