• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.6°C / 20.8°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 20.7°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.0°C / 18.2°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.2°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.4°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 14.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.7°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  3 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 16.2°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.5°C / 21.7°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 21.0°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.7°C / 17.5°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  67%
European Union
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε κατάσταση αναμονής

 • A-
 • A+

Ο ευρωπαϊκός μεταρρυθμιστικός ζήλος των Ντράγκι και Μακρόν κινδυνεύει να λειτουργήσει σαν ισόπεδη διάβαση διπλής σιδηροδρομικής γραμμής όπου το ένα τρένο συχνά κρύβει το δεύτερο.

Οι ανατροπές που καταγράφονται στη διεθνή σκηνή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν επηρεάζουν την Ε.Ε. προς την κατεύθυνση ανασύνταξης και μεταρρύθμισης, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει λόγο να παρατείνει την ευρωπαϊκή ακινησία.

Της όποιας ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης, από τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέχρι την τροποποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, προηγείται ο καθορισμός του πλαισίου και των κανόνων της διατλαντικής σχέσης.

Είναι η στοίχιση της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ με αφορμή την Ουκρανία συγκυριακή ή μόνιμη;

Αφορά την αντιμετώπιση της Ρωσίας του Πούτιν ή περιλαμβάνει τη στάση της Δύσης απέναντι στην Κίνα, αλλά και τις άλλες αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις και νέα κέντρα ισχύος του πλανήτη;

Και το ερώτημα των ερωτημάτων δεν είναι άλλο από την πιθανότητα η εσωτερική κρίση των ΗΠΑ να οδηγήσει ξανά σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον την υπερατλαντική υπερδύναμη στην επιθετική αναδίπλωση και εσωστρέφεια που κυριάρχησε την τετραετία Τραμπ.

Ανοιχτό ερώτημα παραμένει πώς θα εξισορροπήσουν οι ΗΠΑ με τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Οι νέες ισορροπίες θα εξυφανθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή σε διμερές επίπεδο με κύριο ερώτημα αν η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει ειδική σχέση με το Βερολίνο;

Ολα τα παραπάνω περιγράφουν μια ασταθή και ευμετάβλητη κατάσταση που δεν ευνοεί τη θεσμική ανασύνταξη της Ε.Ε.

Οταν το 1949 δρομολογήθηκε με προτροπή των ΗΠΑ η γαλλογερμανική προσέγγιση, η δυναμική της ευρωπαϊκής οικοδόμησης ήταν οριοθετημένη στη Δυτική Ευρώπη και είχε συμπληρωματικό και όχι ανταγωνιστικό χαρακτήρα σε σχέση με τη διατλαντική συνεργασία.

Οταν μετά την πτώση του Τείχους το 1989 Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν να επιταχύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είχαν κύριο σημείο αναφοράς μια δυναμική ευρωπαϊκής χειραφέτησης η οποία, σε βάθος χρόνου, θα αποκαθιστούσε ισορροπία και, γιατί όχι, ισοτιμία ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

Ο σκληρός πυρήνας της αβεβαιότητας και της μειωμένης προβλεψιμότητας στη νεκραναστηθείσα διατλαντική σχέση δεν είναι άλλος από τη βούληση και τη δυνατότητα των ΗΠΑ να διεξαγάγουν έναν διμέτωπο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία και την Κίνα.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η βαρύνουσα παράμετρος αβεβαιότητας είναι η Γερμανία ως προς τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της.

Θα περιμένει το Βερολίνο καλύτερες μέρες για να επιδιώξει μια γεωπολιτική χειραφέτηση της Ε.Ε. ή θα δώσει προτεραιότητα στη διασφάλιση μιας συνολικής στρατηγικής σχέσης Γερμανίας-ΗΠΑ;

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, πρώτα ο Μπους ο πρεσβύτερος και στη συνέχεια ο Κλίντον πρότειναν στη Γερμανία μια διμερή ειδική σχέση που την προσδιόρισαν ως ηγεμονικό συνεταιρισμό (Partners in Leadership).

Η πρόταση της Ουάσινγκτον ήταν η επιβεβαίωση της συνέχειας καθώς από το 1949 μέχρι και την Οστπολιτίκ του Μπραντ το 1969 οι ΗΠΑ είχαν ντε φάκτο ανακηρύξει τη Δυτική Γερμανία προνομιακό τους εταίρο.

Με τα παραπάνω δεδομένα είναι δύσκολο για το ορατό μέλλον να ξεκινήσει συνολική επαναδιαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς εκ των πραγμάτων προηγείται η αναδιοργάνωση της διατλαντικής σχέσης.

Ενα είναι βέβαιο, ότι όταν και εάν συγκεντρωθούν οι προϋποθέσεις για επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα, η διαπραγμάτευση θα είναι μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με απούσα την Ε.Ε…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αντοχή των αντιπάλων
Μέχρι στιγμής δεν νομιμοποιείται η παραμικρή αισιοδοξία πως η πρώτη πολεμική σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το 1945 θα λειτουργήσει ως επιταχυντής της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η αντοχή των αντιπάλων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλη αναταραχή…
Διαμεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Ερντογάν κλείνει τα Στενά στα πολεμικά πλοία και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα ρωσικά μαχητικά που κατευθύνονται προς τη Συρία.
Μεγάλη αναταραχή…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμφίπλευρη ασάφεια
Οι ΗΠΑ αργά ή γρήγορα θα πρέπει να διαμορφώσουν τους στόχους τους απέναντι στη Μόσχα με ευκρίνεια, ώστε να γίνουν αντιληπτοί και από το Κρεμλίνο και από τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Αμφίπλευρη ασάφεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
Σε μια περίοδο γεωπολιτικής μετάβασης και, ταυτόχρονα, καπιταλιστικού μετασχηματισμού, τα σενάρια που προδιαγράφονται είναι δραματικά: μείωση παραγωγής, κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ενεργειακός...
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Eνα βήμα πριν από την κλιμάκωση
Είναι σαφές ότι η Δύση βρίσκεται ήδη στην γκρίζα ζώνη μεταξύ υποστήριξης της Ουκρανίας, αλλά και εμπλοκής στο πλευρό της με άγνωστη μεταβλητή το εάν, πότε και πώς θα αντιδράσει η Ρωσία.
Eνα βήμα πριν από την κλιμάκωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας