• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 7.5°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 10.5°C
  4 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 5.0°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 5.5°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.8°C
  1 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.6°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  0 BF
  62%
Φωτογραφία αρχείου © | Dreamstime.com

Τι σημαίνει «κλιματική ουδετερότητα»;

 • A-
 • A+

Αθήνα, Γιάννενα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα είναι οι έξι ελληνικές πόλεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030».

Τι σημαίνει όμως «κλιματική ουδετερότητα»; Η κλιματική ουδετερότητα, σύμφωνα με την Ε.Ε., αφορά τη μετάβαση σε μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Συνεπώς οι έξι ελληνικές πόλεις σκοπεύουν να δημιουργήσουν οικονομίες που θα μηδενίζουν τους ρύπους. Στόχος είναι η πράσινη ανάπτυξη.

Είναι, λοιπόν, προφανές γιατί η «κλιματική ουδετερότητα» είναι σημαντική. Είναι, όμως, εφικτή σε μια οικονομία που θέλει διαρκώς να μεγαλώνει; Σε μια οικονομία όπου οι κυβερνήσεις θέλουν το ΑΕΠ κάθε χρόνο να αυξάνεται;

Γνωρίζουμε εμπειρικά ότι όσο αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μέχρι στιγμής, καμία οικονομία στον δυτικό κόσμο δεν έχει πετύχει να μεγαλώνει ενώ οι ρύποι μειώνονται. Κανένα δυτικό κράτος ή πόλη δεν είναι κλιματικά ουδέτερη. Πώς θα τα καταφέρουν οι έξι ελληνικές πόλεις, μαζί με τις άλλες 94, μέχρι το 2030;

Η συνηθισμένη απάντηση είναι μέσω της υψηλής τεχνολογίας. Έξυπνες πόλεις, μεγάλες ανεμογεννήτριες στα βουνά, ρομπότ στα εργοστάσια και στους δρόμους και όλα θα πρασινίσουν. Δείτε το πράσινο «θαύμα» της Κοπεγχάγης ή κάποιας άλλης πόλης της βόρειας Ευρώπης, οι υπέρμαχοι της «πράσινης ανάπτυξης» θα πουν.

Αυτό που δε λένε, εσκεμμένα ή μη, είναι ότι τα απανταχού πράσινα «θαύματα» δεν υπολογίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε άλλα μέρη του κόσμου. Αν το έκαναν, δεν θα ήταν καθόλου πράσινα. Η κατασκευή, συντήρηση και απόρριψη των σύγχρονων τεχνολογιών περιλαμβάνουν σημαντικά ποσά ενέργειας, τοξικά απόβλητα και εργασία υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Το πράσινο «θαύμα» της Κοπεγχάγης βασίζεται σε ρύπους και αρκετές φορές σε παιδική εργασία σε άλλα μέρη του κόσμου, συνήθως στην Αφρική και στη ΝΑ Ασία.

Συνεπώς, η Κοπεγχάγη δεν είναι κλιματικά ουδέτερη. Η βιωσιμότητά της βασίζεται στη μιζέρια ανθρώπων και στην καταστροφή τοπικών οικοσυστημάτων μακριά από την «πράσινη» Δανία.  Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, το τοπικό είναι παγκόσμιο και το παγκόσμιο τοπικό. 
Όλα είναι διασυνδεδεμένα.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά; Δεν υπάρχει χρυσή συνταγή, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι που συνδυαστικά θα μπορούσαν να πρασινίσουν τις οικονομίες μας εδώ στην ΕΕ και χωρίς την υποβάθμιση οικονομιών και οικοσυστημάτων αλλού. Για παράδειγμα, δείτε τις προτάσεις για ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα ή τις προτάσεις για πάρκα ανοικτής τεχνολογίας.

Πρώτος στόχος του παρόντος άρθρου είναι να αναδείξει τη σκοτεινή πλευρά της κλιματικής ουδετερότητας. Δεύτερος στόχος είναι το κάλεσμα σε δημόσια συζήτηση και πειραματισμό προς μια αληθινά δημοκρατική κλιματική ουδετερότητα. 

* Kαθηγητής στο πανεπιστήμιο του TalTech και ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Harvard 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προτομές που έμειναν στην Ιστορία της Τέχνης. Προτομές που δεν έγιναν ποτέ. Προτομές χαρακτήρων
Προτομή. (Bust) Η προτομή είναι  γλυπτική αναπαράσταση του άνω μέρους του ανθρώπινου σώματος. Η λέξη έχει την ετυμολογία της από το...
Προτομές που έμειναν στην Ιστορία της Τέχνης. Προτομές που δεν έγιναν ποτέ. Προτομές χαρακτήρων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δογματικός πλουραλισμός και αναθεωρητική μονολιθικότητα
Ο τίτλος αν και φαντάζει οξύμωρος, εμπνέεται από το διαλεκτικό παίγνιο που καθορίζει την ταυτότητα της εγχώριας εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Δογματικός πλουραλισμός και αναθεωρητική μονολιθικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μήπως η Τουρκία έχει χαθεί;
Το επιχείρημα να μη χάσουμε την Τουρκία είναι η μόνιμη επωδός όλων όσοι προκρίνουν τον κατευνασμό του Ερντογάν ως μονόδρομο. Η Τουρκία όμως, όπως την ήξεραν μέχρι την άνοδο στην εξουσία του Ερντογάν και του...
Μήπως η Τουρκία έχει χαθεί;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο τρόπος μετάβασης σε νέο Σύνταγμα με λιγότερες ελευθερίες
Η μετατόπιση του επιδίκου αποκλειστικά στα ζητήματα της ακρίβειας και της καθημερινότητας, όπως προκύπτει από διάφορες δημοσκοπήσεις, αποκαλύπτει περισσότερο τις συνέπειες της βαθιάς αποπολιτικοποίησης της...
Ο τρόπος μετάβασης σε νέο Σύνταγμα με λιγότερες ελευθερίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιο είναι το εκλογικό διακύβευμα στην Κύπρο;
Σε μια εβδομάδα θα πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στην Κύπρο και το ερώτημα πλανάται: ποιο, τελικά, είναι το διακύβευμα για την Κύπρο κατά την εκλογή του νέου προέδρου που θα διαδεχθεί τον πρόεδρο...
Ποιο είναι το εκλογικό διακύβευμα στην Κύπρο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μετέωρα βήματα
Πολλά δείχνουν ότι οι πολιτικές συζητήσεις, ακόμα και οι θεμιτές πολιτικές αντιπαραθέσεις -και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο- δεν οδηγούν σε χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα. Ούτε καν συνιστούν εμπειρίες και...
Τα μετέωρα βήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας