• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 32.9°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 32.9°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.0°C / 34.3°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 30.3°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 30.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.5°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 30.5°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  60%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές της 15ης Μαΐου

 • A-
 • A+

Οι εκλογές της Κυριακής συνιστούν ένα πολιτικό γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που τα μέλη του κόμματος έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν τη συλλογική ηγεσία. Είναι μια απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί ζωντανό πολιτικό οργανισμό.

Η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής πυροδοτεί με τη σειρά της πρόσθετα πολιτικά γεγονότα.

Πρώτα απ’ όλα γιατί, όπως έχει πολλάκις λεχθεί, η συμμετοχή στη διαδικασία στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι ο χρόνος της τελειώνει. Εκφράζει με πολιτικούς όρους τη σωρευμένη κοινωνική οργή, την αγανάκτηση για μια πολιτική που έχει προκαλέσει γενικευμένη ασφυξία. Δηλώνει τη συλλογική ανάγκη αλλαγής μιας πολιτικής όχι απλώς άκρως αποτυχημένης ως προς την υπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας σε περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, αλλά πολιτικής κυριολεκτικά επικίνδυνης για τη χώρα σε όλα τα μέτωπα. Από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση μέχρι την κρίση ακρίβειας και την εξωτερική πολιτική, οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης αποδεικνύονται ανίκανες να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον στοιχειώδους ασφάλειας για τους πολλούς. Τα δε συνεχή φαινόμενα διαφθοράς, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και η απροσχημάτιστη περιστολή βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν διαμορφώσει συνθήκες εκτροχιασμού και ανωμαλίας.

Συμμετέχουμε λοιπόν στις εκλογές γιατί μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι είναι επείγουσα ανάγκη να απομακρυνθεί αυτή η κυβέρνηση, είναι επείγουσα ανάγκη η πολιτική αλλαγή.

Δεν είναι όμως μόνο η εναντίωση στα αδιέξοδα που γεννά η πολιτική της κυβέρνησης η συγκολλητική ουσία όλων όσοι θα προσέλθουμε στις εκλογές της Κυριακής. Συμμετέχουμε στις εκλογές διότι μοιραζόμαστε την πίστη στην ύπαρξη εναλλακτικής διαδρομής. Συμμετέχουμε γιατί βλέπουμε τις δυνατότητες και την προοπτική που γεννά μια προοδευτική αριστερή κυβέρνηση για τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τους ανθρώπους που δημιουργούν στην οικονομία και τον πολιτισμό, τους ανέργους, τους επιστήμονες, τους συνταξιούχους.

Συμμετέχουμε γιατί μοιραζόμαστε ένα σχέδιο άμεσης ενεργοποίησης για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά και γιατί συνομολογούμε ένα κοινό πρόγραμμα προόδου που θα επιτρέψει ριζοσπαστικές τομές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική κοινωνία. Συμμετέχουμε για να έρθουν στο προσκήνιο οι ανάγκες όλων αυτών που για το σημερινό κυρίαρχο πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό σύστημα είναι αόρατοι. Συμμετέχουμε όχι για να τους συνδράμουμε, αλλά για να καταστήσουμε αυτούς κυρίαρχους.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη, η πλέον κρίσιμη ερμηνεία αυτής της συμμετοχής. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής συνιστά μια συλλογική δέσμευση. Δεσμευόμαστε σε ένα πλαίσιο αρχών, ιδεών και διεκδικήσεων, αλλά και σε μια απόφαση δράσης. Λειτουργούμε ως αγωγός ενός σώματος αξιών και πεποιθήσεων που έχουν διαμορφωθεί στην πορεία του χρόνου και σήμερα είναι επίκαιρες όσο ποτέ: τα ιδανικά της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού που ως πυρήνα έχουν τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν ψηφίζουμε για να αναθέσουμε σε ένα κόμμα να γίνει ο διαχειριστής των προβλημάτων μας. Ψηφίζουμε για να δεσμευτούμε στη δική μας ενεργοποίηση, στη δική μας παρέμβαση στους χώρους που ζούμε, εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, αλληλεπιδρούμε. Συμμετέχουμε στις εσωκομματικές εκλογές και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε παρόντες όχι μόνο στις μεγάλες κεντρικές μάχες, αλλά και στα «μικρά» και «καθημερινά», θα γίνουμε οι ίδιοι παρεμβατικοί υπέρ των δίκαιων διεκδικήσεών μας.

Η εκλογική διαδικασία της Κυριακής συνιστά μια σημαντική στιγμή σε μια μακρά και επίπονη πορεία αντιστοίχισης του οργανωμένου κόμματος με την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αποτελεί μια εγερτήρια πρόταση συμμετοχής. Ας τη μετατρέψουμε σε αφετηρία κοινωνικής αντεπίθεσης.

*Βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πρώην υπουργός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ικανότητα να συνθέτεις
Συνθετικές ικανότητες αναμένονται τώρα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα ανθρωπογεωγραφία της Κεντρικής Επιτροπής και η «για μια φορά» απλή αναλογική αποτελούν θαυμάσιες ευκαιρίες.
Η ικανότητα να συνθέτεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη «βίαιη ωρίμανση» στη συνειδητή αναβάθμιση;
Με την απόφαση του συνεδρίου του για «άνοιγμα» της διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε μια πρωτότυπη, για την παράδοση και την κουλτούρα...
Από τη «βίαιη ωρίμανση» στη συνειδητή αναβάθμιση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά τις εκλογές: στρατηγικά διλήμματα και προοπτικές
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανανοίξει με έντονο τρόπο τη συζήτηση για τη δημοκρατία και για τον ρόλο της πολιτικής στην οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά τις εκλογές: στρατηγικά διλήμματα και προοπτικές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περισσότερο μισούν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015
Η ελληνική κοινή γνώμη μάλλον θα πρέπει να το συνηθίσει. Κάθε Ιούνιο η Δεξιά θα εξαπολύει μια επιχείρηση προπαγάνδας απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Περισσότερο μισούν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξι διαπιστώσεις για τον κομματικό ανταγωνισμό σήμερα
Η έρευνα του ΕΝΑ, σε συνεργασία με την Prorata, για τη χαρτογράφηση ιδεολογικού κλίματος, τάσεων και στάσεων στην ελληνική κοινωνία, συντελέστηκε και δημοσιεύεται σε μια διευρυμένη οιονεί προεκλογική περίοδο.
Εξι διαπιστώσεις για τον κομματικό ανταγωνισμό σήμερα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας