• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 28.4°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 27.3°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 28.2°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.2°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 26.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 22.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 26.1°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 24.0°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.2°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  0 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.7°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  62%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα συνέδρια και στις πλατείες

 • A-
 • A+

Ο φετινός Μάιος είχε έντονη κομματική κινητικότητα. Τέσσερα κόμματα πραγματοποίησαν κομματικές διαδικασίες. Ητοι: εκλογή αντιπροσώπων, μέλη Νομαρχιακών και Κεντρικών Επιτροπών, εκλογή προέδρων και αρχηγών, αποφάσισαν για το όνομα του κόμματός τους, την αλλαγή άρθρων στο καταστατικό, πραγματοποίησαν συνέδρια. Αληθινός ανοιξιάτικος πολιτικός οργασμός.

Για να συμβούν όλα αυτά, το προηγούμενο χρονικό διάστημα εγγράφηκαν νέα μέλη, δραστηριοποιήθηκαν τα παλιά, πληρώθηκαν συνδρομές, άνοιξαν τα γραφεία, πραγματοποιήθηκαν τοπικές και περιφερειακές συνελεύσεις. Παράλληλα διατυπώθηκαν απόψεις, θέσεις, δημοσιεύτηκαν πολιτικά κείμενα σε εφημερίδες, αλλά και στο Διαδίκτυο. Μόνο η τηλεόραση, δημόσια και ιδιωτική, δεν ασχολήθηκε –παρά μόνο με το τυπικό μέρος, τη διεξαγωγή των συνεδρίων– με τις πολιτικές διεργασίες. Δεν πραγματοποιήθηκε, εκτός κι αν δεν το αντιληφθήκαμε, ούτε μία εκπομπή διαλόγου με προσκεκλημένους εκπροσώπους των κομμάτων.

Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας συμμετείχαν σ’ αυτές τις διαδικασίες. Πολλοί μίλησαν για γιορτές δημοκρατίας, μεγάλη συμμετοχή, ενδιαφέρον για την πολιτική, τα κοινά των κομμάτων, για επανεκκίνηση και ανανέωση. Κάτι απ’ όλα αυτά, έστω και εν μέρει, θα υπάρξει, θα το δούμε να συμβαίνει. Αλλά περισσότερο μας προβληματίζει, κάποιους, αυτή η προσέγγιση κι η ερμηνεία. Πώς τεκμαίρεται η δημοκρατία με τη διαδικασία της όποιας συμμετοχής σε ένα συνέδριο, στις διαδικασίες του και περισσότερο στην ψηφοφορία; Ειδικά αν δεν υπάρξει, καταπώς φαίνεται, συνέχεια, η οποία να περιέχει τη συμμετοχή.

Ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων γιατί πιστώνεται στα πολύ θετικά; Αφού πρακτικά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει δυνατότητα, λόγω χρόνου, να μιλήσουν, να πουν την άποψή τους ούτε οι μισοί σύνεδροι. Ούτε η αύξηση του αριθμού των μελών των Κεντρικών Επιτροπών θα προσφέρει τα αναμενόμενα. Οι αριθμοί αλλάζουν, μεγαλώνουν, ευημερούν· όπως και τα λόγια σε ανάλογες περιπτώσεις.

Στην καθημερινότητα, στη συμμετοχή και στη δράση της ημέρας εναπόκειται η αλλαγή που όλοι οι πολιτικοί και κομματικοί χώροι επικαλούνται. Στον αντίποδα των αιθουσών των συνεδρίων υπάρχουν οι πλατείες, οι δρόμοι, τ’ αμφιθέατρα. Αν διαπιστώσουμε κινητικότητα και σ’ αυτά ή περιοδικά σε κάποιους απ’ τους παραπάνω χώρους τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Στις πλατείες και στους δρόμους συναντιούνται τα πλήθη και προσπαθούν να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων. Οχι, δεν γίνονται κάθε τόσο εξεγέρσεις. Πλατεία μπορεί να σημαίνει τον κάθε είδους δημιουργικό χώρο, συμμετοχή και διεργασία. Σε μια πλατεία διεκδίκησαν Σύνταγμα οι συμπατριώτες μας τον Σεπτέμβρη του 1843. Στην πλατεία Σαπφούς της Λέσβου μαζεύτηκαν κάποιοι κατατρεγμένοι τον Απρίλιο του 2018 ζητώντας καλύτερες μέρες. Εκεί δέχτηκαν ματωμένη επίθεση από άφιλα χέρια και άνοες ανθρώπους. Στις πλατείες ανθίζουν ή μαραίνονται οι κοινότητες των πολιτών.

* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνεδριακές διαδικασίες και πολιτικός μετασχηματισμός
Σε μια περίοδο σαν την παρούσα, ένα συνέδριο δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να καθηλωθεί απλά και μόνο σε μια μηχανιστική, οργανωτική προετοιμασία και διαδικασία. Γιατί, τα «πράγματα» δεν είναι πουθενά τα...
Συνεδριακές διαδικασίες και πολιτικός μετασχηματισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκροτήσει εκ νέου, και κατά τρόπο πειστικό, την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος της Αριστεράς, ώστε αυτή να συνδυάζει σ’ ένα οργανικό σύνολο τη σύνδεση με τις...
Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξουσία κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ αρχηγικό κόμμα. Το Συνέδριο το επικύρωσε
Μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από τα μέλη του και, στη συνέχεια, την έγκριση της πρότασης αυτής από το Συνέδριο, έχουν...
Η εξουσία κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ αρχηγικό κόμμα. Το Συνέδριο το επικύρωσε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι το 50-50 του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική απόφαση;
Μέσα σε αυτή τη ζοφερή και πεσιμιστική ατμόσφαιρα από τη μία αλλά και μέσα στην αισιοδοξία της έκρηξης του Μetoo και της επανάκαμψης του φεμινιστικού κινήματος από την άλλη, η απόφαση του 3ου Συνεδρίου του...
Είναι το 50-50 του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική απόφαση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το προσκλητήρι των καιρών
Αυτοχρισθείς επιτελάρχης μιας σύναξης «οιονεί» αρίστων, επέπεσεν ως νέος Ιππότης της αποκάλυψης επί της περιουσίας του πλείστου ελληνικού λαού, τουτέστιν των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Το προσκλητήρι των καιρών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας