• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.6°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 27.7°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 29.3°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.1°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.9°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή

 • A-
 • A+
Μπροστά σε αυτά που βιώνουν οι πολίτες, κι ακόμα περισσότερο μπροστά σε αυτά που έρχονται, αποτελεί ιστορικό καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να δυναμώσει και να μεγαλώσει, παραμένοντας πιστός στις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς.

Εδώ και λίγο καιρό βρισκόμαστε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Την πανδημία και την κρίση που επέφερε στον πλανήτη, τις διαδέχτηκε η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια ενεργειακή, επισιτιστική, οικονομική κρίση που εκτυλίσσεται ακόμα μπροστά στα μάτια μας, με τις δραματικές της επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό, τέτοιες που δεν μπορούμε καν να τις προβλέψουμε. Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος επιβαρύνει μια ήδη δραματική κατάσταση. Οι σχεδιαζόμενοι επανεξοπλισμοί θα στερήσουν πόρους από τα ήδη καχεκτικά κοινωνικά κράτη σε όλες τις χώρες.

Στην Ευρώπη επιστρέφουν φαντάσματα του παρελθόντος. Με μια Ακροδεξιά στην κυβέρνηση, όπως στην Ουγγαρία. Στις πρώτες θέσεις στις δημοσκοπήσεις, όπως στην Ιταλία. Να διεκδικεί ακόμα και την προεδρία στη Γαλλία, κάτι το οποίο ευτυχώς αποφεύχθηκε.

Εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, που τα θεωρούσαμε αυτονόητα, περιορίζονται και καταργούνται. Η εργασιακή επισφάλεια έχει γίνει πια καθεστώς, το δικαίωμα στην απεργία απειλείται ή περιορίζεται, το δικαίωμα στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια απειλείται διαρκώς.

Παράλληλα, όπως βλέπουμε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ, με την αποκάλυψη της επικείμενης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το δικαίωμα στην άμβλωση και στην αυτοδιαχείριση του γυναικείου σώματος απειλείται ή καταργείται. Αλλού ψηφίζονται νόμοι κατά των ΛΟΑΤΚΙ και των μειονοτήτων. Δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένα, διαρκώς καταστρατηγούνται.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτό το μίγμα άγριου νεοφιλελευθερισμού και αυταρχικής Δεξιάς της δεκαετίας του ’60, έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις. Οι νεκροί της πανδημίας, οι καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα, οι λογαριασμοί του ρεύματος, των ειδών πρώτης ανάγκης είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Από το καλοκαίρι του 2019, το πελατειακό κράτος επανέκαμψε δριμύτερο, οι απευθείας αναθέσεις έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα, η μονοφωνία των μεγάλων μέσων έγινε πια καθεστώς. Και ταυτόχρονα αυξήθηκαν ραγδαία η ανεργία και η επισφάλεια, καταργήθηκαν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατακόρυφα, περιορίστηκαν κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ξεπουλήθηκε ό,τι δημόσιο είχε απομείνει. Η Υγεία και η Παιδεία αντιμετωπίστηκαν ως ένα προϊόν για όσους κι όσες έχουν χρήματα για να αγοράσουν την πρόσβαση σε αυτό.

Οσοι μιλούσαν για επιστροφή στην κανονικότητα, έχουν πια διαψευστεί πανηγυρικά.

Μπροστά σε αυτά που βιώνουν οι πολίτες, κι ακόμα περισσότερο μπροστά σε αυτά που έρχονται, αποτελεί ιστορικό καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να δυναμώσει και να μεγαλώσει, παραμένοντας πιστός στις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς. Το έκανε στο συνέδριό του, θα το κάνει στις 15 Μαΐου, θα συνεχίσει να το κάνει και στις 16. Ως ένα από τα ισχυρότερα αριστερά κόμματα της Ευρώπης, αλλά και ως ένα κόμμα που διερωτάται διαρκώς για το τι σημαίνει ένα κόμμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα.

Ενα κόμμα που να απευθύνεται και να δίνει φωνή και ελπίδα στους νέους και στις νέες που ζουν στην επισφάλεια, στους άνεργους και τις άνεργες, στους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, στους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση, σε αυτούς που δεν έχουν φωνή, που αισθάνονται αποκλεισμένοι από το πολιτικό σύστημα, που θεωρούν ότι οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ιστορική ευθύνη να αγωνιστεί για να ξανακυβερνήσει, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όχι για να καταλάβει την εξουσία, όπως κάνουν τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, αλλά για να ξαναδώσει ελπίδα και προοπτική στον κόσμο της εργασίας, σε όσους κι όσες τον εμπιστεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σε όσους κι όσες συμπορεύονται τώρα μαζί του. Σε αυτήν την πορεία η 15η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία-σταθμό για την αναγκαία πολιτική και κοινωνική αλλαγή.

 * μέλος του απερχόμενου Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές της 15ης Μαΐου
Οι εκλογές της Κυριακής συνιστούν ένα πολιτικό γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που τα μέλη του κόμματος έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν τη συλλογική ηγεσία. Είναι μια απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί ζωντανό...
Γιατί συμμετέχουμε στις εκλογές της 15ης Μαΐου
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Χορεύοντας (;) στο σκοτάδι»
Υπάρχει αριστερή και δεξιά πολιτική, προοδευτική και συντηρητική και, ακόμα κι όταν η πρώτη στην εφαρμογή της έχει λάθη ή αστοχίες, παραμένει πάντα η πολιτική του ανθρωπισμού, της συλλογικότητας, η πολιτική...
«Χορεύοντας (;) στο σκοτάδι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «Εμείς» στη θέση του «Εγώ»
Αυτός ο τόπος χρειάζεται επειγόντως κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Γιατί με ημίμετρα και χωρίς αλλαγές στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στην Υγεία και στη Δημόσια Διοίκηση θα φτάσουμε πάλι στα ίδια αδιέξοδα.
Το «Εμείς» στη θέση του «Εγώ»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο με καθαρά μηνύματα και σαφείς αποδέκτες για τη δημοκρατία και την πολιτική αλλαγή
Η μεγάλη συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου και οι ισχυρές αποφάσεις που το συνόδεψαν δίνουν τον τόνο της επόμενης μέρας! Η πολιτική θα ξαναγίνει χρήσιμη όταν επιστρέψει στα χέρια της κοινωνίας και των...
Συνέδριο με καθαρά μηνύματα και σαφείς αποδέκτες για τη δημοκρατία και την πολιτική αλλαγή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σημασία ενός μηνύματος
Στην προμετωπίδα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εμφανίστηκε η λέξη «Aλλαγή» ως σύνθημα, ως ελπίδα και ως σκοπός. Είναι σημαντικό να δούμε την ιστορία του συνθήματος «Aλλαγή».
Η σημασία ενός μηνύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας