• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.6°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 27.7°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 29.3°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.1°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.9°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παίγνια, κρίσεις και, στο βάθος, αβεβαιότητα

 • A-
 • A+

Η κατάσταση στην Ευρώπη θυμίζει, περίπου, τη δεκαετία του 1980. Τότε, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είχε προαναγγείλει εμπορική συμφωνία με τη Σοβιετική Ενωση για κατασκευή αγωγού που θα μετέφερε ενεργειακούς πόρους στην κοινή αγορά. Η Κοινότητα ήθελε να μειώσει τις εξαρτήσεις της από τους πετρελαϊκούς πόρους της Μέσης Ανατολής και να επουλώσει τα οικονομικά τραύματα των κρίσεων που είχε προκαλέσει ο ΟΠΕΚ την προηγούμενη δεκαετία και να διαχειριστεί τον τότε στασιμοπληθωρισμό. Η κυβέρνηση Ρέιγκαν είχε αντιδράσει και αξίωνε να σταματήσει το έργο, απειλώντας τις εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές κοινοπραξίες με κυρώσεις, εάν μετέφεραν τεχνογνωσία και διαχειριστικούς πόρους στο εχθρικό στρατόπεδο. Βέβαια, ως εμπλεκόμενες χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είχαν προχωρήσει, αγνοώντας τις αμερικανικές ψυχροπολεμικές αξιώσεις. Η αιτιολογία των Αμερικανών είχε να κάνει με την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τον εγνωσμένο αντίπαλο, την τότε ΕΣΣΔ, και με το γεγονός ότι θα μεταφέρονταν υψηλοί τεχνολογικοί αλλά και οικονομικοί πόροι στον εχθρικό συνασπισμό.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Στο τέλος της δεκαετίας του 1980, ο εχθρός κατέρρευσε, κυρίως, από τις εσωτερικές του αντινομίες. Και παρότι αυτό ερμηνεύτηκε από την Ουάσιγκτον ως νίκη της δημοκρατίας και ήττα ενός αυταρχικού κοινωνικοπολιτικού μοντέλου που είχε εξαντλήσει την ωφέλιμη ζωή του, η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και διεξήχθη στις σφαίρες επιρροής. Οι χώρες - πρώην δορυφόροι του σοβιετικού συνασπισμού είδαν στον πρώην αντίπαλό τους τον χαμένο παράδεισο και προσκολλήθηκαν, διαμέσου των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο άρμα της Δύσης. Ακόμα και η Ρωσία κάποια στιγμή κλήθηκε, ως βαρύνουσα χώρα και οικονομία, να συμμετέχει στις συναντήσεις της Ομάδας των Επτά (G-7), η οποία -μόνο σε επίπεδο κορυφής- μετονομάστηκε σε Ομάδα των Οκτώ (G-8). Σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών, η άτυπη Ομάδα συνέχισε να λειτουργεί ως G-7. Βεβαίως, η συμμετοχή της Ρωσίας στην G-8 έληξε άδοξα με την εισβολή στην Κριμαία, το 2014.

Εν τω μεταξύ, οι αποκλίνοντες πόλοι που είχαν αρχίσει να αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία της φιλελεύθερης δυτικής ορθοδοξίας στα μοντέλα ανάπτυξης πολλαπλασιάζονταν, εξαιτίας πολλών αλλαγών: των προόδων στην πληροφορική τεχνολογία· στις παγκόσμιες μεταφορές· στην επέκταση των πολυεθνικών· στην αναζήτηση πόρων, πρώτων υλών και φθηνής εργατικής δύναμης. Ολες οι μεταβολές και οι αλληλεξαρτήσεις συνδέονταν με την παγκοσμιοποίηση και, κυρίως, με την έντονη επιθυμία τη Δύσης για άνοιγμα του εμπορίου και των κεφαλαιακών ροών.

Στο παγκόσμιο παιχνίδι αναζήτησης ισχύος, επιρροής και πλούτου έμπαιναν περισσότεροι παίκτες έτοιμοι να αποκομίσουν οφέλη, αλλά ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις που βρίσκονταν πίσω από τις ανισορροπίες και αδυναμίες της παγκόσμιας και περιφερειακής αρχιτεκτονικής. Εκτός από τον ΟΠΕΚ, εμφανίστηκαν οι οικονομίες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική)- αλλά και οι νεο-βιομηχανοποιημένοι Δράκοι της Ασίας (Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ) αλλά και η τελευταία ομάδα νεο-βιομηχανοποιημένων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας (Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία κ.ά.). Σήμερα, κυριαρχούν η Κίνα και η Ινδία. Οι χώρες αυτές, όχι δίχως προβλήματα, άσκησαν πραγματισμό στις επιλογές τους. Συνεργάστηκαν, δεν προσκολλήθηκαν σε δόγματα. Αντίθετα, χρησιμοποίησαν οποιαδήποτε θεωρία ταίριαζε καλύτερα στις ανάγκες του συγκεκριμένου βιομηχανικού τομέα ή κλάδου που ήθελαν ή θέλουν να αναπτύξουν. Κάνουν τη διάκριση μεταξύ δομής και δράσης και τείνουν να ενεργούν ακόμη και σε συνθήκες αβεβαιότητας. Κυρίως, βασίζουν την οικονομική στρατηγική σε συναινετικές σχέσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και προσπαθούν να διατηρήσουν μια ελάχιστη ειρήνη στις εργασιακές σχέσεις.

Αναρωτιέται κανείς πού βρίσκεται η χώρα μας σε όλο αυτό το οικοδόμημα. Πώς πορεύεται και με βάση ποια προοπτική στα διεθνή παίγνια και τις επάλληλες κρίσεις. Τα συνέδρια και οι εσωκομματικές διευθετήσεις δείχνουν, ήδη, χαμηλά αντανακλαστικά -έως αδιαφορία. Η εγνωσμένη ανικανότητα και η ιδιοτέλεια κρύβεται πίσω από τη συμμετοχή της χώρας στους θεσμούς της Ε.Ε., από όπου τα καλά νέα είτε αργούν είτε δεν θα φτάσουν ποτέ στην Ελλάδα. Γιατί τα κράτη - μέλη, στα δύσκολα, ακολουθούν εθνικές πολιτικές και όχι ενιαία πολιτική. Το πολιτικό επιχείρημα της κυβέρνησης εξαντλείται στη δεδομένη προσκόλληση και στον αυτοθαυμασμό. Εξειδικεύεται δε στη διάκριση λαϊκιστών και πατριωτών του 19ου αιώνα και πατριωτών του 21ου αιώνα, στην προστασία του μεγαλοδύναμου «που θα μας σώσει από τον Τσίπρα» και… στην τηλεθέαση της διδασκαλίας του Αγιου Παΐσιου. Και ο φονταμενταλισμός της αγοράς είναι ο μόνος άλλος τρόπος για κουκουλώματα σκανδάλων, για διάλυση των δημόσιων θεσμών και άνιση μεταβίβαση του πλούτου σε μια συνεχή κούρσα «επιτυχίας προς τα κάτω». Εκτός από δείκτες όπου είμαστε πρώτοι, αλλά στο τέλος, πρώτες έρχονται η απελπισία και η αβεβαιότητα των πολιτών σε πολύχρωμο σκηνικό παρατεταμένης εκλογολογίας… Προφανώς, φεουδαρχικού τύπου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την οικονομική ρέντα
Η ρέντα είναι κληρονομιά της φεουδαρχίας που αντλεί οικονομική ρέντα χωρίς να παράγουν απολύτως τίποτα με πραγματική αξία.
Για την οικονομική ρέντα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Aντίθετη στη βιωσιμότητα και την προστασία της φύσης η εξόρυξη υδρογονανθράκων
Η διαδικασία επικύρωσης νέων συμβάσεων για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου έχει προκαλέσει δικαιολογημένα την αναζωπύρωση της συζήτησης...
Aντίθετη στη βιωσιμότητα και την προστασία της φύσης η εξόρυξη υδρογονανθράκων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη
Η διοίκηση της ΔΕΗ μοιάζει να αγνοεί ή να αδιαφορεί για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας: το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη και τη νέα διεθνή ενεργειακή...
Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξόρυξη υδρογονανθράκων: απειλή για περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας
Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/Ε.Ε. κάτι που αποτελεί ένα θετικό βήμα, καθώς το εθνικό μας δίκαιο ευθυγραμμίζεται με το ευρωπαϊκό...
Εξόρυξη υδρογονανθράκων: απειλή για περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
ΑΠΟΨΕΙΣ
H Αλεξανδρούπολη να γίνει νέα Ρεβυθούσα;
Οι ίδιοι οι κάτοικοι να αποφασίσουν σχετικά με την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στη θαλάσσια περιοχή της, διότι θα επιβαρύνει ποιοτικά τη ζωή τους, όπως και των επόμενων γενεών και θα αλλάξει τον χαρακτήρα...
H Αλεξανδρούπολη να γίνει νέα Ρεβυθούσα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας