• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 31.2°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 31.2°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.6°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 29.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 31.1°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αισιοδοξία της βούλησης για τη νέα αρχή

 • A-
 • A+

Σε δύσκολα χρόνια για τον ιταλικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης, όταν τα απελευθερωτικά οράματα υποχωρούσαν, ο κουμουνιστής ηγέτης και μεγάλος διανοητής Αντόνιο Γκράμσι είχε καλέσει τους επαναστάτες στην «απαισιοδοξία της γνώσης» να αντιτάξουν την «αισιοδοξία της βούλησης».

Η παραίνεση αυτή του Γκράμσι μάς είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για τη νέα αρχή που θέλουμε να κάνουμε για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχοντας πίσω μας ένα επιτυχημένο συνέδριο μετασχηματισμού και μπροστά μας, 15 Μαΐου 2022, την εκλογή απευθείας από τη βάση, πρώτη φορά από κόμμα της Αριστεράς, της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου του κόμματος.

Η πολιτική βούληση λαών και κυβερνήσεων είναι το κλειδί και για την επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων της εποχής μας. Εννοείται ότι η πολιτική βούληση δεν είναι αυτοφυής, προκύπτει μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες πολιτικής ωρίμανσης και στη βάση συγκεκριμένων αντικειμενικών συνθηκών.

Συχνά ξεχνάμε ότι σε δύσκολες καμπές της Ιστορίας η ανθρωπότητα βρήκε τον σωστό δρόμο να προχωρήσει μπροστά, όπως στα μαύρα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, στη διάρκεια του οποίου υπήρξαν πολλά φωτεινά ορόσημα ειρήνης, αρχής γενομένης το 1947 με την αποτίναξη του ζυγού της βρετανικής αποικιοκρατίας από την Ινδία, τη χώρα των Γκάντι και Νεχρού. Χώρα που πρωτοστάτησε και στη δημιουργία του Κινήματος των Αδεσμεύτων, με τη Διάσκεψη του Μπαντούνγκ το 1955, για την οποία συνεργάστηκαν η Γιουγκοσλαβία του Τίτο, η Αίγυπτος του Νάσερ και η Ινδονησία του Σουκάρνο.

Μέλος του μεγάλου αυτού κινήματος χωρών του τρίτου κόσμου, κατά κύριο λόγο, έγινε από το 1962 και η Κυπριακή Δημοκρατία με απόφαση του προέδρου Μακάριου, αποφεύγοντας έτσι και τις πιέσεις από την Αθήνα και άλλες δυτικές πρωτεύουσες για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μεγάλο ευρωπαϊκό και διεθνές ορόσημο ειρήνης το 1975, η Διάσκεψη του Ελσίνκι, επίσημα Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ). Πρώτο μεγάλο ρήγμα στον Ψυχρό Πόλεμο που επιτεύχθηκε με την καθοριστική συμβολή και της «Οστ Πολιτίκ» του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου της τότε Δυτικής Γερμανίας Βίλι Μπραντ.

Το ερώτημα είναι αν, με τον πόλεμο της Ουκρανίας σε εξέλιξη, μπορούν να υπάρξουν νέα ορόσημα ειρήνης, με πρώτο τον τερματισμό του παράνομου και βάρβαρου αυτού πολέμου. Αν αυτό συμβεί -και θα συμβεί, κατά τη γνώμη μου- μπορεί να υπάρξει ένα νέο Ελσίνκι με τη συμμετοχή και της Ρωσίας, της οποίας ο σημερινός αποκλεισμός από το διεθνές σύστημα δεν πρέπει να θεωρείται οριστικός.

* Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Χορεύοντας (;) στο σκοτάδι»
Υπάρχει αριστερή και δεξιά πολιτική, προοδευτική και συντηρητική και, ακόμα κι όταν η πρώτη στην εφαρμογή της έχει λάθη ή αστοχίες, παραμένει πάντα η πολιτική του ανθρωπισμού, της συλλογικότητας, η πολιτική...
«Χορεύοντας (;) στο σκοτάδι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο με στόχο την ανατροπή της Δεξιάς
Σε λίγες ημέρες ξεκινά το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ., μέσα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Η οικονομική εξαθλίωση ολοένα και μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας οφείλεται στις εγκληματικές...
Συνέδριο με στόχο την ανατροπή της Δεξιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως πολιτική πρωτοπορία
Εδώ και μια δεκαετία (από τότε που ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση στην κοινωνία μας) βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, σε ένα μεταβατικό στάδιο όσον αφορά την κομματική λειτουργία της δημοκρατίας μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως πολιτική πρωτοπορία
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: βοναπαρτισμός;
Αυτό που διέκρινε τη ριζοσπαστική Αριστερά από τα αμιγώς αστικά κόμματα ήταν, αφενός, η εσωκομματική δημοκρατία και η συλλογική παραγωγή του πολιτικού προσανατολισμού και της στρατηγικής και, αφετέρου, η...
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: βοναπαρτισμός;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λουδίτες και Αριστερά
Το πρόγραμμα που ψηφίστηκε στη Συνδιάσκεψη δεν πρέπει να θεωρηθεί θέσφατο. Είναι προσωρινή αποκρυστάλλωση μιας ροής, μιας αναζήτησης, η οποία πρέπει να αποκτήσει ανοικτό χαρακτήρα, ώστε να επικοινωνεί με...
Λουδίτες και Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνική ανάγκη η προοδευτική διακυβέρνηση
Το επίδικο για την κυβερνώσα Αριστερά δεν είναι μόνο πώς και σε ποιους διανέμεται το παραγωγικό αποτέλεσμα αλλά και με ποιο σχέδιο, ποιες παραγωγικές δυνάμεις και ποιους συντελεστές θα διευρύνεται η παραγωγική...
Κοινωνική ανάγκη η προοδευτική διακυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας