• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.2°C / 33.8°C
  4 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 35.5°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.0°C / 37.0°C
  1 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  5 BF
  27%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 37.9°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 34.3°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  1 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  2 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 34.0°C
  4 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 33.9°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  46%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο τουριστικός μας καθρέφτης

 • A-
 • A+

Το πολύ ενδιαφέρον κεντρικό «θέμα» της «Εφημερίδας των Συντακτών» του Σαββάτου, με τίτλο «Η μεγάλη έξοδος των εργαζομένων από τον τουρισμό», θέτει βάσεις για πολλών ειδών συζητήσεις. Οι αιτίες της έλλειψης εργαζομένων αποδίδονται μονοφωνικά, από επιχειρηματίες κυρίως, στα επιδόματα, αφήνοντας αιχμές για νέες γενιές που δήθεν αρνούνται να δουλέψουν. Και λαϊκίστικα γερμανικά φύλλα αναρωτιούνται αφελώς πώς γίνεται σε μια χώρα με 600.000 ανέργους να υπάρχουν 50.000 κενές θέσεις στον κλάδο.

Αλλοι το αποδίδουν στις πολύ κακές συνθήκες εργασίας, ιδίως στα νησιά, που αρχίζουν και θυμίζουν συνθήκες Μανωλάδας, για Ελληνες αυτή τη φορά. Αλλοι πάλι μιλούν για διεθνές φαινόμενο. Πράγματι, όπως έχει εκτεθεί επανειλημμένα από τον διεθνή Τύπο, η πανδημία προκάλεσε κύμα αποχωρήσεων από τον κλάδο, γιατί έκανε «σπινταρισμένους» εργαζόμενους να θυμηθούν ότι υπάρχει και η ζωή, και ότι στη ζωή υπάρχει και το σπίτι, υπάρχει και η έξοδος σαββατόβραδο με φίλους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κλάδος του τουρισμού, ιδίως ο επισιτιστικός, είναι μια νέου είδους «φάμπρικα». Για την Ελλάδα όμως υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση. Εν μέσω μνημονίων, έκανε ένα απίστευτο άλμα στον τουρισμό περνώντας από τα δέκα στα τριάντα εκατομμύρια τουρίστες ετησίως μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Αυτό μπορεί να συνέβη είτε λόγω της αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης με την είσοδο Κινέζων και Ινδών στο παιχνίδι των διακοπών, είτε λόγω μιας κάποιου είδους ωρίμανσης του κλάδου που έγινε πιο εξωστρεφής και πήρε πρωτοβουλίες, είτε γιατί βοήθησε -με το αζημίωτο- και η Γερμανία σε αυτό, μέσω εταιρειών της όπως η γνωστή Tui, ώστε να βρουν διέξοδο οι εκατομμύρια άνεργοι που γέννησαν τα μνημόνια στην επιβολή των οποίων η ίδια πρωταγωνίστησε.

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή είναι τεράστια. Μια τέτοια απότομη άνοδος του αριθμού των τουριστών αλλάζει την παραγωγική δομή. Και κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει 400.000 ανθρώπους (τόσοι εργάστηκαν στον κλάδο το 2019) να θέλουν να εργάζονται μόνιμα σε αυτόν υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Οπότε, όπως και στην περίπτωση της Μανωλάδας, η Ελλάδα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Και ή να πληρώνει καλύτερα τους εργαζόμενους ή να απασχολεί με αξιοπρεπείς συνθήκες οικονομικούς μετανάστες, τους οποίους κατά τα άλλα λέει ότι δεν θέλει.

Αλλά υπάρχουν και θέματα πολιτισμικά. Χωρίς διάθεση κινδυνολογίας, δεν μπορεί κανείς να μην επισημάνει ότι μια ολόκληρη χώρα στην υπηρεσία των τουριστών, σημαίνει όχι μόνο οριστική αλλοίωση τοπίου αλλά και διαμόρφωση ενός προφίλ συμπεριφοράς που μεταλλάσσει νοοτροπίες, πλάθοντας χαρακτήρες ουδέτερους, απολιτίκ, άχρωμους και άοσμους, με μόνη υπαρκτή οσμή αυτή του χρήματος, και οι οποίοι δήθεν χαίρονται κάνοντας την «παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία» επάγγελμα. Η Γαλλία, που είναι η πρώτη χώρα υποδοχής τουριστών στον κόσμο, το αντέχει γιατί έχει και άλλους πρωταγωνιστικούς οικονομικούς κλάδους, καθώς και ισχυρό κοινωνικό ιστό, οπότε το πράγμα κολάζεται. Εδώ οι αντοχές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές, είναι μικρότερες. Αν δεν αποφύγουμε την τουριστική μονοκαλλιέργεια, από υποτιθέμενο λίκνο της Ευρώπης, θα καταλήξουμε αναμφίβολα σε «τσιρλίντερ» του παγκόσμιου τουρισμού.

* δημοσιογράφος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπεραξία και υποαξία
Αρχίζω με μια απλουστευμένη παρουσίαση της μαρξιστικής έννοιας της υπεραξίας. Στη μαρξιστική θεωρία, ο εργαζόμενος δεν ανταλλάσσει απλώς ώρες εργασίας για τον μισθό του.
Υπεραξία και υποαξία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι κονκισταδόρες του τουρισμού
Τι αλήθεια μπορεί να συμβαίνει και εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη ακούνε τουρισμό και το βάζουν στα πόδια; Οι λογικές του «καλού» και του «κακού» εργοδότη είναι βολικές για αφορισμούς.
Οι κονκισταδόρες του τουρισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν αρμενίζουμε στραβά, δεν μας φταίει ο γιαλός
Το πρόβλημα της έλλειψης μεγάλου αριθμού εργαζόμενων από τον τουρισμό έπεσε ιδιαίτερα για τους τουριστικούς επιχειρηματίες «ως κεραυνός εν αιθρία». Δεν είχαν κατανοήσει τον βαθμό σημασίας της επιδείνωσης των...
Οταν αρμενίζουμε στραβά, δεν μας φταίει ο γιαλός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
Εμφανίζοντας ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ τον πληθωρισμό ως το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσει ο κακοπληρωμένος εργαζόμενος των 500 ευρώ για να στηρίξει τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βασικό εισόδημα και εγγύηση της εργασίας
Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι ο συνδυασμός του «βασικού εισοδήματος» με την «εγγύηση της εργασίας» θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί η απάντηση στην...
Βασικό εισόδημα και εγγύηση της εργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι μας λένε τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτισμικά δίκτυα;
Στον πόλεμο του καπιταλισμού των πλατφορμών και του μοντέλου δεξιάς διακυβέρνησης, αυτός ο νέος τρόπος δράσης και αντίδρασης, με ό,τι περιλαμβάνει και συμπυκνώνει, έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο για την...
Τι μας λένε τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτισμικά δίκτυα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας