• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 27.8°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 28.9°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.5°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 22.9°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 24.8°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.3°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 28.0°C
  0 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 27.2°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  67%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρά αλλά σημαντικά βήματα για την ταυτότητα φύλου

 • A-
 • A+

Τον καιρό των μνημονίων, της πανδημίας και της καραντίνας και γενικότερα στο πλαίσιο ενός δυστοπικού κλίματος αφήσαμε δυστυχώς στην άκρη τη διεκδίκηση και προστασία πολλών ατομικών δικαιωμάτων. Ξαναβρίσκουμε όμως σταδιακά τους ρυθμούς μας, έστω και πολύ αργούς. Για κάποιους τα δικαιώματα δεν είναι κάτι αυτονόητο. Απαιτούνται χρόνια αγώνων και νομοθετικών ρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτών των αγώνων ψηφίστηκε και στη χώρα μας ο νόμος 4491/2017 σχετικά με τη νομική αναγνώριση του φύλου με τίτλο «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 του νόμου αυτού: «1. Το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του. 2. Το πρόσωπο έχει δικαίωμα στον σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά ταυ φύλου του», ενώ με τη διάταξη του άρθρου 2 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι «1. Ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει τα φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά. Η ταυτότητα φύλου περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου. Η προσωπική αίσθηση του σώματος μπορεί να συνδέεται και με αλλαγές που οφείλονται σε ιατρική αγωγή ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις που επιλέχθηκαν ελεύθερα.

2. Ως χαρακτηριστικά φύλου νοούνται τα χρωμοσωμικά, γονιδιακά και ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν πρωτογενή χαρακτηριστικά, όπως τα αναπαραγωγικά όργανα, και δευτερογενή χαρακτηριστικά, όπως η μυϊκή μάζα, η ανάπτυξη μαστών ή τριχοφυΐας».

Περαιτέρω από τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ιδίου νόμου προβλέπεται ότι «1. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση ταυ σώματος και στην εξωτερική του εικόνα».

Η νομική διαδικασία διόρθωσης του φύλου είναι σήμερα απλοποιημένη, με την έννοια ότι δεν απαιτούνται πλέον δαπανηρές ιατρικές επεμβάσεις του προσώπου για τη διόρθωση των επίσημων εγγράφων του. Επίσης ο νομοθέτης θέτει προϋποθέσεις ανάλογα με την ηλικία του προσώπου και την οικογενειακή του κατάσταση, έγγαμος ή μη.

Οι δικαστές και οι υπάλληλοι των δικαστηρίων είναι επίσης ενημερωμένοι για τη νέα διαδικασία και αντιμετωπίζουν τις υποθέσεις με τη δέουσα σοβαρότητα και ευαισθησία. Οι αποφάσεις πληθαίνουν ώστε το επιθυμητό φύλο να ακολουθεί τα δημόσια έγγραφα. Μικρά μεν αλλά πολύ σημαντικά βήματα για το δικαίωμα του ατόμου να αυτοπροσδιορίζεται και να νιώθει τον σεβασμό που του αρμόζει.

Ευχόμαστε από το 2017 ο νομοθέτης να μην πέσει σε λήθαργο… Αλλά εδώ θα είμαστε νομικοί εκπρόσωποι και κοινωνία να τον ξυπνάμε.

(Το κείμενο αυτό αφιερώνω σε ένα πολύ δυνατό άτομο, ένα αστέρι, που με πρωτοεμπιστεύτηκε κι εύχομαι η νέα αρχή να του προσφέρει όλα όσα ονειρεύεται)

*Δικηγόρος Αθηνών, ειδικευμένη στο Αστικό Δίκαιο

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απόσυρση του κράτους;
Η ανάθεση της σύνταξης των νομοθετημάτων σε ιδιώτες συνιστά προσβολή του σκληρού πυρήνα των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του κράτους που συνδέονται με την άσκηση της νομοθετικής λειτουργίας.
Απόσυρση του κράτους;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμβάθυνση του διχασμού
Οι ΗΠΑ υπόσχονται ένα remake του Ψυχρού Πολέμου εκτός συνόρων σε συνθήκες πολύ δυσμενέστερες σε σύγκριση με τη μεταπολεμική τους παντοδυναμία τη στιγμή της εξαγγελίας του Δόγματος Τρούμαν και του Σχεδίου...
Εμβάθυνση του διχασμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δικαίωμα στην παιδεία
Το κράτος οφείλει να παράσχει την καλύτερη δυνατή παιδεία, στην οποία σήμερα έχουν πρόσβαση μόνο εκείνοι που οι τσέπες των γονιών τους την αντέχουν.
Το δικαίωμα στην παιδεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυρίαρχη ιδεολογία είναι αυτή της διάκρισης και της εκμετάλλευσης
Η υποχώρηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεσπισμένων με τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνει ακόμα μια φορά ότι η περίοδος του φασισμού δεν έχει τελειώσει.
Η κυρίαρχη ιδεολογία είναι αυτή της διάκρισης και της εκμετάλλευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ηχητικά» μεταξύ τρίτων
Δεν πρόκειται για ειδικότερη ενασχόληση με τα επιτρεπόμενα στην ποινική διαδικασία αποδεικτικά μέσα και το νόμιμο ή μη της χρήσης τους, ακόμη και όσων από αυτά αποκτήθηκαν παρανόμως με αξιόποινες πράξεις ή...
«Ηχητικά» μεταξύ τρίτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα προβληματικά δικαιώματα
Η οπλοκατοχή δεν τροφοδοτεί μόνο μια επιχειρηματική δραστηριότητα που αποφέρει γιγάντια κέρδη· είναι επίσης, και κυρίως, η διαστρέβλωση ενός δικαιώματος που επικαλούνται όσοι απειλούν το αγαθό το οποίο...
Τα προβληματικά δικαιώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας