• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 30.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 27.6°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 24.2°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.8°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 28.4°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  42%
AP/EMILIO MORENATTI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πόλεμος των ανίκανων

 • A-
 • A+

Αν και όπως είναι ιστορικά διαπιστωμένο οι περισσότεροι πρόξενοι, υποκινητές και υποστηρικτές των πολέμων μπορεί να μη διακρίνονταν για τις ηθικές αρετές τους, όντες επιρρεπείς κατεξοχήν στη ματαιοδοξία, τον καιροσκοπισμό και τη ραδιουργία, τουλάχιστον όμως διέθεταν και κάποια στρατηγική αντίληψη καθώς και τη στρατιωτική ικανότητα ώστε να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Ο παρατεινόμενος πόλεμος όμως στην Ουκρανία ανέδειξε για σχεδόν όλους τους εμπλεκόμενους Eυρωπαίους ηγέτες ένα νέο στοιχείο, την ανικανότητα. Ηγέτες ανίκανοι να συνεχίσουν το έργο των μεταπολεμικών προκατόχων τους διασφαλίζοντας την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο και προασπίζοντας τα συμφέροντα των λαών τους. Ηγέτες επαγγελματίες πολιτικοί, δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας και έχοντες αντίληψη του πολέμου μόνο μέσω κινηματογραφικών ταινιών, οι οποίοι, αφού με την ανικανότητά τους καλλιέργησαν επί χρόνια το επερχόμενο συγκρουσιακό περιβάλλον, ήταν μοιραίο να αιφνιδιαστούν τόσο από την απροκάλυπτη ρωσική επιθετικότητα όσο και την αμερικανική καιροσκοπική αποστασιοποίηση. Για να καλύψουν δε τις ευθύνες τους αφενός περίμεναν στωικά την αντίδραση της Αμερικής, αφετέρου άρχισαν να παίρνουν διάφορες ανούσιες όσο και βλακώδεις κυρώσεις, δημεύοντας περιουσιακά στοιχεία Ρώσων πολιτών ή αποκλείοντας τη Ρωσία από διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις.

Την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία όφειλαν να τη γνωρίζουν. Οπως όφειλαν να γνωρίζουν και τη, θεμιτή ή όχι, ξεκάθαρη θέση της Ρωσίας για ουδετερότητα της Ουκρανίας. Και αναμφίβολα θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας η διατήρηση και πολύ περισσότερο η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς ήταν μια τελείως άσκοπη, ψυχροπολεμική και προκλητική προς τη Ρωσία ενέργεια. Μόνο η ανικανότητα μπορεί να δικαιολογήσει παραγνώριση τέτοιων κεφαλαιωδών γεωπολιτικών θεμάτων, τα οποία και νομοτελειακά οδήγησαν στον πόλεμο.

Πώς αλλιώς, παρά από ανικανότητα γεωπολιτικής αντίληψης, βλέψης και προνοητικότητας, μπορεί να χαρακτηριστεί η μετά το ’90 συμπόρευση με τις αμερικανικές επιδιώξεις για διεύρυνση και επιδιωκόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Και πόσο ανιστόρητος μπορεί να είναι ένας Ευρωπαίος ηγέτης, ώστε να μην αντιλαμβάνεται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναπόφευκτα θα δρομολογούσε εντονότατη ρωσική αντίδραση, την οποία η Ευρώπη δεν θα ήταν σε θέση να ελέγξει και πολύ περισσότερο να αντιμετωπίσει. Πόση αξιοπιστία μπορεί να έχουν οι διάφορες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, όταν δεν μπορούν να διαβλέψουν το οικονομικό-πολιτικό αδιέξοδο που θα προκαλούσε στην Ευρώπη μια, έμμεσα εμπόλεμη, ρήξη με τη Ρωσία.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι στο πολιτικό, διπλωματικό και φυσικά στο στρατιωτικό επίπεδο η ανικανότητα της Ε.Ε. είναι δεδομένη, φαντάζει όμως τρομακτικά επιπόλαιο να μην έχει υπάρξει, τουλάχιστον στο οικονομικό επιτελείο των Βρυξελλών, μια κάποια έγκαιρη επισήμανση για το ενεργειακό φιάσκο που θα προέκυπτε. Πόση οργανωτική ικανότητα χρειαζότανε για να ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι, αντίθετα με την ωφελούμενη από τον πόλεμο Αμερική, η Ευρώπη δεν διαθέτει το ενεργειακό υπόβαθρο για ρήξη με τον κύριο τροφοδότη της. Σε τελευταία ανάλυση ας έκανε και κάτι χρήσιμο το Eurogroup, σταθμίζοντας, αναλύοντας και τελικά ψηφίζοντας σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες που θα έχουν για τους Ευρωπαίους πολίτες οι κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία.

Ασφαλώς η ρωσική εισβολή είναι καταδικαστέα. Και ασφαλώς οι συνεχιζόμενες ατελέσφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις απορρέουν από αντίστοιχη ανικανότητα της ρωσικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, οι οποίες το μόνο που μέχρι στιγμής έχουν πετύχει είναι να αναζωπυρώσουν τη φθίνουσα αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη και να αφυπνίσουν το, ορθώς κατά Μακρόν, «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ. Αυτό όμως που έδωσε το πράσινο φως στον Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία, ας μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, ήταν η επίγνωση της ανικανότητας αντίδρασης των Ευρωπαίων ηγετών σε συνδυασμό με τον καιροσκοπισμό της Αμερικής.

Η έλλειψη ικανών πολιτικών ηγετών γενικότερα είναι προφανής. Η αμερικανική πολιτική κουλτούρα σπάνια αναδεικνύει ηγέτες άνω της μετριότητας. Η δε Ευρώπη, πέρα από ορισμένες, εθνοκεντρικές κυρίως, προσπάθειες Γαλλίας και Γερμανίας, πολιτικά παραπαίει ασχολούμενη με την εσωτερική της κομματική μικροπολιτική. Μια Ε.Ε. χωρίς ηγεσία, χωρίς οράματα και χωρίς συνοχή θα παραμένει και έρμαιο των αμερικανικών γεωπολιτικών επιδιώξεων και πολύ εύκολος στόχος για τις αντίστοιχες ρωσικές.

Στόχος κάθε πολιτικής ηγεσίας που θέλει να σέβεται το λειτούργημά της σε καμία περίπτωση δεν είναι να προσπαθεί εκ των υστέρων να συμμαζέψει το χάλι που έχει προκαλέσει η ανικανότητά της, ούτε είναι φυσικά να αυτοπυροβολείται ελπίζοντας ότι κάποια σφαίρα θα πλήξει και τον αντίπαλο. Η ικανότητα των πολιτικών ηγεσιών έγκειται στην απαλλαγμένη από ιστορικά και κοινωνικά συμπλέγματα ευθυκρισία, στη νηφαλιότητα, τη διορατικότητα και πάνω από όλα στην ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα του λαού που εκπροσωπεί και τα οποία πρέπει να προτάσσει της δικής της επιβίωσης. Για όλους αυτούς τους λόγους ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πρέπει να καταγραφεί ιστορικά ως ένα κλασικό παράδειγμα πολέμου μεταξύ ανικάνων.

Τέλος, και όσον αφορά την ελληνική πολιτική και διπλωματική πραγματικότητα, ας ακολουθούμε με χαμηλούς τόνους και χωρίς εξάρσεις την πεπατημένη, γιατί οποιαδήποτε προσπάθεια δήθεν πρωτοβουλιών και ανούσια είναι και καταλήγει στο αξιοθρήνητο φιάσκο να χειροκροτεί η Βουλή των Ελλήνων έναν νεοναζί έμπιστο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου.

*Αντιναύαρχος, επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
Οι 40 υπουργοί Αμυνας συναντήθηκαν στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην Ευρώπη, στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Ουσιαστικά, η σύνοδος επικύρωσε την επιστροφή της Γερμανίας στην ατλαντική κανονικότητα.
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
Ο «καλός μαθητής» του ΝΑΤΟ θα μείνει μετεξεταστέος, αφού είναι προβλέψιμος, ανίκανος να ορθώσει μια φωνή θετικής ουδετερότητας, σύνεσης, διπλωματικής ειρηνικής προοπτικής στην ουκρανική κρίση.
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ισορροπία του τρόμου και εφιαλτικές ανισορροπίες
Η αντιπαράθεση Δύσης και Ανατολής στο ουκρανικό ζήτημα, ΝΑΤΟ και Ρωσίας μάλλον, ξεκίνησε μέσω σχεδίων ενός υβριδικού πολέμου που εφάρμοζαν και οι δύο πλευρές.
Ισορροπία του τρόμου και εφιαλτικές ανισορροπίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αχρείαστος ήρωας ή χρήσιμος ηλίθιος;
Οταν κατακαθίσει η σκόνη και θαφτεί και ο τελευταίος νεκρός, θα φανεί ότι αυτός ο πόλεμος ήταν ο πιο αχρείαστος πόλεμος. Επομένως και οι ήρωές του αχρείαστοι.
Αχρείαστος ήρωας ή χρήσιμος ηλίθιος;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πέντε μήνες πολέμου
Πέντε μήνες πολέμου δεν οδήγησαν στην απομόνωση της Ρωσίας και στον υποβιβασμό της σε κράτος-παρία και έτσι τίθεται το εύλογο ερώτημα αν οι όποιες κυρώσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές σε συνθήκες...
Πέντε μήνες πολέμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας