• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.2°C / 33.8°C
  4 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 35.5°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.0°C / 37.0°C
  1 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  5 BF
  27%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 37.9°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 34.3°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  1 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  2 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 34.0°C
  4 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 33.9°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  46%
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τουρισμός: αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις παθογένειές του

 • A-
 • A+

Μια ανάσα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και ο ελληνικός τουρισμός μετά την πανδημία βρίσκεται αντιμέτωπος με τις… παράπλευρες απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι επιπτώσεις στην τουριστική μας δραστηριότητα μετά και την απαγόρευση, από την πλευρά της Ρωσίας, πώλησης τουριστικών πακέτων για τις χώρες που της έχουν επιβάλει κυρώσεις είναι μεγάλες και δυνητικές.

Αν και οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού για φέτος είναι ενθαρρυντικές, οι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η απαγόρευση πτήσεων με κλείσιμο του εναέριου χώρου, οδηγούν δυστυχώς σε απώλεια των Ρώσων τουριστών από τα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας και της Κρήτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, το 2019 την Ελλάδα επισκέφθηκαν 600.000 Ρώσοι τουρίστες που άφησαν στη χώρα μας 433 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2021 την Κρήτη επισκέφθηκαν 83.000 Ουκρανοί τουρίστες, ενώ το 45% των τουριστών στην Κρήτη ήταν Ρώσοι.

Παράλληλα ο πόλεμος στην Ουκρανία «γκρέμισε» τις ελπίδες που δημιούργησε η σχεδιαζόμενη αύξηση των προγραμματισμένων πτήσεων από τη Μόσχα προς το Ηράκλειο, το οποίο μαζί με τη Χαλκιδική αποτελούν τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για τους Ρώσους ταξιδιώτες

Σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει επίσης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι και η ενεργειακή κρίση που έχει αυξήσει σημαντικά τα κόστη των επιχειρήσεων τουρισμού. Είναι δεδομένο ότι οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και πρώτες ύλες και η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις και κατά συνέπεια και στους καταναλωτές των υπηρεσιών και προϊόντων τους, αφού το επιπλέον κόστος θα μετακυλιστεί στις τσέπες και των δύο.

Πέρα όμως από τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία, το 2022 προμηνύεται χρονιά ισχυρής ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό, με τις κρατήσεις να δικαιώνουν τις αισιόδοξες προβλέψεις καθώς κινούνται σε επίπεδα εφάμιλλα με εκείνα του 2019.

Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC-World Travel & Tourism Council), η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες η ζήτηση προσεγγίζει τα προ πανδημίας νούμερα και παράλληλα βρίσκεται στην 11η θέση με τους πιο ανθεκτικούς τουριστικούς προορισμούς του 2022 παγκοσμίως. Ομως έχοντας ξεπεράσει το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» ο ελληνικός τουρισμός βλέποντας μπροστά θα πρέπει να προχωρήσει, επιτέλους, τον σχεδιασμό της χρονικής επέκτασής του, πέρα από το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αυξήσει το αποτύπωμα του κλάδου στην οικονομία και στην κοινωνία.

Τέλος, το κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που δημιουργούν οι ανεπαρκείς δημόσιες υποδομές, η έλλειψη επενδύσεων σε λιμάνια και αεροδρόμια, η απουσία χρηματοδοτήσεων για τη βελτίωση των δικτύων κοινής ωφέλειας, η έντονη εποχικότητα και η έντονη γεωγραφική τουριστική συγκέντρωση σε πέντε μόνο περιφέρειες της χώρας μας.

*Διδάσκων ΕΛΜΕΠΑ και ΕΑΠ, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης π. εν. Ηρακλείου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
Σε μια περίοδο γεωπολιτικής μετάβασης και, ταυτόχρονα, καπιταλιστικού μετασχηματισμού, τα σενάρια που προδιαγράφονται είναι δραματικά: μείωση παραγωγής, κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ενεργειακός...
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγωμένες συγκρούσεις
Μια γενικευμένη αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία θα οδηγούσε στην υιοθέτηση από τη Δύση σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Παγωμένες συγκρούσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μεγάλο παζάρι
Αν επιβεβαιωθούν οι Στόλτενμπεργκ και Τζόνσον που μιλούν για το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία να κρατήσει χρόνια, τότε είναι θέμα χρόνου η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Το μεγάλο παζάρι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρονικό μιας αυτοπαγίδευσης
H Γερμανία και η Ε.Ε. δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση παρά να συμπλέουν με τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να διαχειριστούν μια διακοπή της ροής του φυσικού αερίου με πρωτοβουλία του Πούτιν.
Χρονικό μιας αυτοπαγίδευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναπάντητες ερωτήσεις και απόκρυφες απαντήσεις για την Ουκρανία
Επειδή στη βαρβαρότητα, στην ανομία, στην ανηθικότητα και στον φασισμό δεν γίνονται «συμψηφισμοί», γι’ αυτό η εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία ήδη έχει το δικό της κεφάλαιο στη «Μαύρη Βίβλο» του...
Αναπάντητες ερωτήσεις και απόκρυφες απαντήσεις για την Ουκρανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας