• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 32.8°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.0°C
  4 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.0°C / 30.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 30.6°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.1°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 30.4°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.6°C / 35.0°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  1 BF
  47%
Photo 114575815 © Carlos Soler Martinez | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόλεμοι που γενικεύτηκαν

 • A-
 • A+

Είναι πολύ ωφέλιμο για όλους να διαβάζουν Ιστορία και όχι μόνο, αλλά να ξεκινήσουν να καταλαβαίνουν με ποιους τρόπους παίζεται το παιχνίδι μέσα από τόνους προπαγάνδας και ψεμάτων, όπως η σημερινή αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ.

Από τη δεκαετία του 1930, δύο ήταν οι κυριότεροι πόλεμοι που σφράγισαν τον κόσμο, ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος (από τις 17 Ιουλίου 1936 μέχρι την 1η Απριλίου του 1939) και η εισβολή του ιαπωνικού μιλιταρισμού στην Κίνα (που ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου 1937), πόλεμος με πολλά θύματα, που μερικοί τα αναβιβάζουν σε εκατομμύρια, ιδιαίτερα στο Νανκίν, με πολλές χιλιάδες σφαγμένους από τον ιαπωνικό στρατό.

Στο σύντομο αυτό σημείωμα, θα ασχοληθούμε με τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και με ένα βιβλίο ενός πασίγνωστου Άγγλου δημοσιογράφου1, που συμμετείχε και αυτός ένοπλα στον Εμφύλιο, στην πλευρά της Δημοκρατίας, του Τζορτζ Όργουελ. Λέει ο Όργουελ (σελ. 48) «...Ο Φράνκο δεν συγκρινόταν ευθέως με τον Χίτλερ ή τον Μουσολίνι. Η εξέγερσή του ήταν μια στρατιωτική ανταρσία, που υποστηριζόταν από την αριστοκρατία και την Εκκλησία και κυρίως, ειδικά στις απαρχές της, αποτελούσε μιαν απόπειρα, όχι τόσο να επιβάλει τον φασισμό, όσο να αποκαταστήσει τη φεουδαρχία». Οι Χίτλερ και Μουσολίνι συνεισέφεραν στρατιωτικά στον εμφύλιο αυτό, με αποκορύφωμα τη σφαγή της Γκουέρνικα (βλέπε Πικάσο, «Γκουέρνικα»). Και συνεχίζει (σελ. 50): «Σε συνδυασμό με την κολεκτιβοποίηση της βιομηχανίας και των μεταφορών, υπήρξε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν οι πρωτόλειες αρχές μιας κυβέρνησης των εργατών, που θα αντικαθιστούσε τις παλιές προ-καπιταλιστικές αστυνομικές δυνάμεις, εργατικές πολιτοφυλακές βασισμένες στα συνδικάτα κ.ο.κ. Βέβαια, οι διαδικασίες δεν ήταν ενιαίες και προχώρησαν ταχύτερα στην Καταλονία από οπουδήποτε αλλού. (...) Αυτό που είχε συμβεί στην Ισπανία ήταν, στην πραγματικότητα, όχι απλά ένας εμφύλιος, αλλά οι απαρχές μιας επανάστασης. Είναι ακριβώς αυτό το γεγονός που ο Τύπος εκτός Ισπανίας έκανε βασικό καθήκον να συσκοτίσει. Το ζήτημα είχε στενέψει στο “φασισμός εναντίον της δημοκρατίας” και η επαναστατική πλευρά είχε περάσει όσο γίνεται περισσότερο στο περιθώριο. Στην Αγγλία, όπου ο Τύπος ελέγχεται πιο πολύ (από τα διάφορα κέντρα) και το αναγνωστικό κοινό ξεγελιέται ευκολότερα από αλλού, μονάχα δύο εκδοχές του πολέμου είχαν την όποια αξιόλογη δημοσιότητα -η δεξιά εκδοχή των χριστιανών πατριωτών εναντίον των Μπολσεβίκων που έσταζαν αίμα και η αριστερή εκδοχή των τζέντλεμεν δημοκρατικών που καταπνίγουν μια στρατιωτική εξέγερση. Το κυρίαρχο θέμα/ζήτημα είχε συγκαλυφθεί/εξαφανιστεί με επιτυχία». Σε όποιον ή όποια έφτασε ως εδώ, θα πρότεινα να ακούσει στο YouTube ένα βασικό τραγούδι του Εμφυλίου, το «Ay Carmela». Υπάρχει σε πολλές εκδοχές.


1Αναφέρομαι στο βιβλίο του «Homage to Catalonia», Penguin Books 1972, δηλαδή «Τιμή/σεβασμός στην Καταλονία», που υπάρχει στα ελληνικά με τον πιο ευπώλητο τίτλο «Πεθαίνοντας στην Καταλονία», πολλαπλά ιδιαίτερα ωφέλιμο βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από πολλούς και πολλές. Ο αριθμός των σελίδων παραπέμπει στο αγγλικό πρωτότυπο.

* ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Είναι οι δορυφορικές εικόνες πολεμική προπαγάνδα;»
Η εικόνα που έχουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν «αντανακλά» απλώς κάποια πραγματικότητα, αλλά σε μεγάλο βαθμό «παράγεται» από μία εταιρεία: τη Maxar Technologies.
«Είναι οι δορυφορικές εικόνες πολεμική προπαγάνδα;»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μέχρι στιγμής απούσα
Η Κίνα, απούσα μέχρι στιγμής από τις εντάσεις και τις συγκρούσεις που καταγράφονται εκτός της περιοχής Ινδικού - Ειρηνικού, διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Δύση από τη μια μεριά και τη...
Μέχρι στιγμής απούσα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόλεμος και προπαγάνδα
Αν παρασυρθούμε από τη θεαματικοποίηση του πολέμου, κινδυνεύουμε να γαλουχήσουμε μια γενιά με μειωμένα ανακλαστικά απέναντι στον πόλεμο, πράγμα καταστροφικό για ένα παγκόσμιο κίνημα ειρήνης.
Πόλεμος και προπαγάνδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μήνυμα της τριμερούς
Η τριμερής τηλεδιάσκεψη Μακρόν, Σολτς και Σι Τζινπίνγκ είναι η αρχή της αυτονόητης προσέγγισης των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων με την ανερχόμενη Κίνα που θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην αποσυμπίεση...
Το μήνυμα της τριμερούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σύμμαχος ή μεσολαβητής;
Η Κίνα έχει κάθε λόγο να υιοθετήσει μια στάση αναμονής, για να διαπιστώσει ότι η σκληρή αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μια χαλάρωση των αμερικανικών πιέσεων.
Σύμμαχος ή μεσολαβητής;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της
Η κρίση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ είναι ένα σημάδι της βαθιάς κρίσης και αδυναμίας του κατεστημένου παντού. Η πυρηνική δύναμη που διαθέτουν η Ρωσία και το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο καταστροφική απ’ ό,τι το 1962.
Η εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας