• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.2°C / 34.8°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 34.8°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 35.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.4°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.6°C / 36.6°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.4°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 33.3°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  50%

Μπούτσα, 3 Απριλίου 2022

AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων

 • A-
 • A+

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία χαρακτηριζόταν από την άθλια διακυβέρνηση και τη διαφθορά. Μια πλούσια χώρα με προβληματική οικονομία. Ο πόλεμος έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Τμήματα της χώρας έχουν βομβαρδιστεί. Η πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης έχει μετατραπεί σε ερείπια. Στο Κίεβο, οι ανταποκρίσεις περιγράφουν ένα απογυμνωμένο τοπίο. Πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας των 41 εκατομμυρίων έχει τραπεί σε φυγή από τη χώρα. Άλλοι 7,1 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τα σπίτια τους και έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά. Η Ρωσία έχει βλάψει επιτυχώς και σοβαρά τις οικονομικές προοπτικές της Ουκρανίας. Έχει διακόψει τη λειτουργία των θαλάσσιων μεταφορών -βασικός τρόπος με τον οποίο η χώρα συνήθως εξάγει αγαθά- με ναυτικό αποκλεισμό, ενώ οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Η γεωργική παραγωγή έχει «παγώσει» στερώντας από την ουκρανική οικονομία τα έσοδα από τις εξαγωγές. Βιομηχανικές υποδομές έχουν ισοπεδωθεί.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι φέτος θα συρρικνωθεί κατά 45% (μολονότι το μέγεθος θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ένταση του πολέμου). Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει ζημιά 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο στις υποδομές της Ουκρανίας. Μελέτες εμφανίζουν το κόστος ανοικοδόμησης της χώρας να υπερβαίνει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πλέον τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι αμείλικτα και πιεστικά: Πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας; Ποιοι θα επωφεληθούν από τις μπίζνες της ανοικοδόμησης; Τι ανταλλάγματα θα προσφέρει η Ουκρανία για να εξασφαλίσει τους πόρους για την ανοικοδόμησή της; Τι θα απαιτήσουν για «εξασφαλίσεις» οι χρηματοδότες της ανοικοδόμησης; Θα γίνουν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ εκπρόσωποι των επιχειρήσεών τους; Πώς θα γίνει η μοιρασιά της ουκρανικής πίτας; Ποιος θα είναι ο ρόλος των Ουκρανών ολιγαρχών; Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν στα οικονομικά σχέδια των Δυτικών συμμάχων; Θα τεθεί θέμα αποζημιώσεων;...

Αν προσπαθήσει κανείς να καταγράψει όλα τα ερωτήματα που θα προκύψουν, με αφορμή τις μπίζνες της ουκρανικής ανοικοδόμησης, αντιλαμβάνεται ότι αυτά που συμβαίνουν τώρα είναι απλώς η... αρχή μιας σύγκρουσης, στην οποία ο λογαριασμός των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων είναι ισχυρό κίνητρο για την παράταση της αδιαλλαξίας.

Ήδη σε έγκυρα περιοδικά του εξωτερικού διακινείται η πρόταση, η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας να γίνει με τα ρωσικά ευρώ, δολάρια και γεν, που βρίσκονται στους λογαριασμούς της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και σε άλλους κρατικούς λογαριασμούς που οι κυβερνήσεις του G7, της Ε.Ε. και των υπόλοιπων κρατών έχουν παγώσει.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, που υπολογίζονται σε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αποζημίωση για τη ζημιά που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση. Το επιχείρημα είναι ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραβιάζει τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και συνεπώς η Ρωσία είναι νομικά υποχρεωμένη να αποζημιώσει την Ουκρανία. Στην ίδια αρθρογραφία επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ουκρανία μπορεί πλέον να επιδώσει επίσημα στη Ρωσία την αξίωσή της για αποζημίωση ή επανορθώσεις, όπως μπορούν και άλλα κράτη που έχουν υποστεί βλάβες από τον πόλεμο της Ρωσίας. Με την επίκληση της ευθύνης, η Ουκρανία και τα άλλα κράτη να μπορούν να λάβουν αντίμετρα κατά της Μόσχας - συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της στο εξωτερικό, για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα πληρωθεί. Μάλιστα αυτοί που προωθούν τη συγκεκριμένη πρόταση, επικαλούνται το... Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι όταν οι Ταλιμπάν κατέκτησαν το Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας και στη συνέχεια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέταξε να μεταβιβαστούν τουλάχιστον τα μισά από αυτά τα κεφάλαια -3,5 δισεκατομμύρια δολάρια- σε ανθρωπιστικές προσπάθειες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του αφγανικού λαού.

Δε χρειάζεται να είναι κανείς διδάκτορας διεθνών σχέσεων για να αντιληφθεί ότι αυτού του είδους οι προσεγγίσεις καλλιεργούν, συντηρούν και διαιωνίζουν ένα συγκρουσιακό περιβάλλον με άδηλο το αποτέλεσμα και αχαρτογράφητη τη διαδρομή που θα πρέπει να διανυθεί για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Η Ιστορία άλλωστε δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό. Υπό το πρίσμα αυτό, η οικονομική διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντικός παράγων από τις γεωπολιτικές στοχεύσεις. Και επειδή τα λεφτά που παίζονται είναι πολλά, το πιο πιθανό είναι ότι η Ουκρανία θα παραμείνει για πολύ καιρό χαίνουσα πληγή, που θα απειλεί με σηψαιμία, τόσο την ύφεση όσο και την παγκόσμια οικονομία.

 * δημοσιογράφου, συγγραφέα

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος χρονικός ορίζοντας;
Οι θιασώτες στην Ουάσινγκτον ενός παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι η παράταση της σύγκρουσης είναι πέρα από τις αντοχές και τις δυνατότητες της Γηραιάς Ηπείρου.
Ποιος χρονικός ορίζοντας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
Σε μια περίοδο γεωπολιτικής μετάβασης και, ταυτόχρονα, καπιταλιστικού μετασχηματισμού, τα σενάρια που προδιαγράφονται είναι δραματικά: μείωση παραγωγής, κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ενεργειακός...
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Eνα βήμα πριν από την κλιμάκωση
Είναι σαφές ότι η Δύση βρίσκεται ήδη στην γκρίζα ζώνη μεταξύ υποστήριξης της Ουκρανίας, αλλά και εμπλοκής στο πλευρό της με άγνωστη μεταβλητή το εάν, πότε και πώς θα αντιδράσει η Ρωσία.
Eνα βήμα πριν από την κλιμάκωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πόλεμος και τα «πολιτισμένα έθνη»
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, δήλωσε προχθές ότι «η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποχωρήσει από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών».
Ο πόλεμος και τα «πολιτισμένα έθνη»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
Οι 40 υπουργοί Αμυνας συναντήθηκαν στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην Ευρώπη, στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Ουσιαστικά, η σύνοδος επικύρωσε την επιστροφή της Γερμανίας στην ατλαντική κανονικότητα.
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Είναι οι δορυφορικές εικόνες πολεμική προπαγάνδα;»
Η εικόνα που έχουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν «αντανακλά» απλώς κάποια πραγματικότητα, αλλά σε μεγάλο βαθμό «παράγεται» από μία εταιρεία: τη Maxar Technologies.
«Είναι οι δορυφορικές εικόνες πολεμική προπαγάνδα;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας