• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 27.9°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.3°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 27.0°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  55%

Φωτογραφία αρχείου από εργοστάσιο στο Βέλγιο

AP Photo/Virginia Mayo

Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

 • A-
 • A+

Στο κείμενό μας με τίτλο: Η επίκαιρη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια, ισχυριζόμαστε ότι η πυρηνική ενέργεια, δεν θα πρέπει να παίζει κανένα ρόλο στο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος.

Η Γαλλία, με την υποστήριξη Ελλάδας, Τσεχίας, Ισπανίας κι άλλων χωρών, είχε προτείνει-και προ του πολέμου -στην ΕΕ επενδύσεις σε «κάθε μορφή ενέργειας» που δεν εκπέμπει άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής. Σαν η χώρα που έχει μέχρι και τον Ιούνιο μάλιστα την προεδρία, πιέζει την ΕΕ και τις άλλες χώρες να στραφούν πάλι προς την πυρηνική ενέργεια για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, αλλά και την εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας. Σε αυτό αντιδρούν ακόμη χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, αν και στη Γερμανία γίνεται τώρα συζήτηση –στα πλαίσια του πολέμου και των κυρώσεων στη Ρωσία-για το αν πρέπει να συνεχισθεί η λειτουργία των πυρηνικών σταθμών που πρόκειται να παροπλιστούν στις 31. 12. 2022, πέρα από αυτή την ημερομηνία.

Αλλά, σύμφωνα με μια μελέτη του Öko-Institut της Γερμανίας, υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της ΕΕ όχι μόνο από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αλλά και από την πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας.

Οι κύριες πηγές εισαγωγών ουρανίου στην ΕΕ το 2020 ήταν η Ρωσία με 20,2%, ο Νίγηρας με 20,3%, το Καζακστάν με 19,2%, ο Καναδάς με 18,4%, η Αυστραλία με 13,3% και η Ναμίμπια με 3,8%. Μόνο το 0,5% του ουρανίου που χρησιμοποιείται στην ΕΕ προέρχεται από την ίδια την ΕΕ. Αλλά αυτό φαίνεται μόνο φαινομενικά διαφοροποιημένο. Η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς με το Καζακστάν, τα ορυχεία στον Νίγηρα ανήκουν σε κινεζικές κρατικές εταιρείες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα δύο από τα τρία μεγαλύτερα ορυχεία ουρανίου στη Ναμίμπια. Το τρίτο ορυχείο της Ναμίμπια είναι κυρίως κινεζικής ιδιοκτησίας.

Έτσι, το 2020, μόνο το 32% των εισαγωγών ουρανίου στην Ευρώπη προήλθε από εταιρείες που δεν ανήκουν σε κράτος με ολοκληρωτικό καθεστώς. Και σε αυτόν τον τομέα, η Ευρώπη έχει εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Επίσης, το ένα τέταρτο περίπου του εμπλουτισμού ουρανίου και μέρος της κατασκευής καυσίμων για την ΕΕ πραγματοποιείται στη Ρωσία. Πολλοί αντιδραστήρες ρωσικής σχεδίασης προμηθεύονται τα στοιχεία καυσίμων τους βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας διάρκειας δέκα ετών ή περισσότερο, κυρίως από τον ρωσικό όμιλο TVEL (ή TWEL), ο οποίος ανήκει στη Rosatom.

Ρωσικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται στη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Οι 16 παλαιότεροι αντιδραστήρες VVER-440 με νερό υπό πίεση εξαρτώνται πλήρως από την TVEL για την παραγωγή καυσίμου. Τέτοιοι παλιοί αντιδραστήρες βρίσκονται στη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία. Η εξάρτηση αυτή θεωρείται σημαντική ευπάθεια ακόμη και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικού Εφοδιασμού (Euroatom-ESA). Εδώ, οι επιχειρήσεις εξαρτώνται επίσης από την εισαγωγή ρωσικής τεχνολογίας.

Αλλά και τα πυρηνικά εργοστάσια της Δυτικής Ευρώπης δεν είναι ανεξάρτητα. Η γαλλική εταιρεία Areva συνεργάζεται με την TVEL για την προμήθεια στοιχείων καυσίμου για επτά αντιδραστήρες στη Δυτική Ευρώπη, όπως ο πυρηνικός σταθμός Loviisa στη Φινλανδία. Μόλις τον Δεκέμβριο του 2021, ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος Framatome υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπτυξη της κατασκευής καυσίμων, των οργάνων και του ελέγχου.

Ο ρωσικός κατασκευαστής στοιχείων καυσίμου TVEL ήθελε επίσης να εισέλθει στο εργοστάσιο στοιχείων καυσίμου στο Lingen της Κάτω Σαξονίας της Γερμανίας, το οποίο ανήκει στη γαλλική εταιρεία ANF. Το Lingen προμηθεύει βρετανικούς, γαλλικούς και βελγικούς σταθμούς πυρηνικής ενέργειας με στοιχεία καυσίμου. Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο για τα Καρτέλ είχε εγκρίνει την εν λόγω καταχώρηση τον Μάρτιο του 2021, ενώ στη συνέχεια το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας την εξέτασε με ανοικτό -μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022- αποτέλεσμα. Την ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Rosatom TVEL απέσυρε την αίτησή της.

Στη Γερμανία, ο όμιλος Rosatom διαθέτει επίσης τη θυγατρική του NUKEM Technologies, η οποία ειδικεύεται στον πυρηνικό παροπλισμό, την απολύμανση, την επεξεργασία αποβλήτων και την ακτινοπροστασία. Σχεδιάζει και κατασκευάζει κτίρια αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων στη Γερμανία και συμμετέχει στην αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών εργοστασίων στο Neckarwestheim και στο Philippsburg.

Έτσι, ο Πούτιν έχει εξαρτήσει εδώ και καιρό και την ευρωπαϊκή πυρηνική βιομηχανία από τη Ρωσία, η οποία κερδίζει χρήματα και από τον παροπλισμό των γερμανικών πυρηνικών εργοστασίων. Η μόνη διαφορά είναι ότι η εξάρτηση από το φυσικό αέριο συζητείται δημοσίως, ενώ η πυρηνική ενέργεια δεν έχει συζητηθεί σχεδόν καθόλου.

Αλλά τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν σκέφτονται καν να τερματίσουν αυτή την πυρηνική εξάρτηση. Οι μη στρατιωτικές πυρηνικές δραστηριότητες εξαιρέθηκαν ρητά από την απαγόρευση επενδύσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα στην απόφαση των κρατών μελών της 15ης Μαρτίου 2022 σχετικά με τον ορισμό του ενεργειακού τομέα. Παρόλο που το ουράνιο εισάγεται εξ ολοκλήρου και ένα μεγάλο μέρος των στοιχείων καυσίμου εισάγεται επίσης, η ΕΕ κατατάσσει την πυρηνική ενέργεια στην "εγχώρια" παραγωγή, επειδή τα στοιχεία καυσίμου μπορούν να αποθηκευτούν καλά.

Εδώ συναντάμε μια παρόμοια οργουελική χρήση της γλώσσας όπως στην ταξινομία της ΕΕ, η οποία κατατάσσει την πυρηνική ενέργεια ως τεχνολογία χωρίς σημαντικές περιβαλλοντικές ζημιές. Όπως ανέφερε η Süddeutsche Zeitung στις 18 Μαρτίου 2022, ακόμη και η απαγόρευση των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών να πραγματοποιούν πτήσεις στην ΕΕ για την εισαγωγή πυρηνικών καυσίμων στη Σλοβακία έχει αρθεί.

Συνεπώς, και στην περίπτωση της πυρηνικής ενέργειας, η εξάρτηση από τη Ρωσία πρέπει να μειωθεί δραστικά. Αν η Ευρώπη θέλει να έχει ασφάλεια εφοδιασμού χωρίς εξάρτηση από ολοκληρωτικές κυβερνήσεις, απαιτείται σημαντική μείωση και της πυρηνικής ενέργειας, όπως ακριβώς και της χρήσης Υδρογονανθράκων.

Η μόνη λύση για τον ενεργειακό τομέα και από άποψη κλιματικής αλλαγής και από άποψη απεξάρτησης από τη Ρωσία είναι: Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση του ενεργειακού τομέα

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αποανάπτυξη ως ερμηνευτικό πλαίσιο για την δράση των «από κάτω»
Η αποανάπτυξη ως ερμηνευτικό πλαίσιο παρέχει μια ολοκληρωμένη διάγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και τη συνδέει με τη δυνατότητα δράσης πολλαπλών φορέων.
Η αποανάπτυξη ως ερμηνευτικό πλαίσιο για την δράση των «από κάτω»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πυρηνικό πλεονέκτημα
Μια Ρωσία κράτος-παρίας με τις στρατιές του ΝΑΤΟ στα σύνορα της πρώην ΕΣΣΔ αλλά και στις βαλτικές χώρες, ανεξάρτητα από την έκβαση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Πυρηνικό πλεονέκτημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Τοπικοποίηση και η έννοια της ανθεκτικότητας
Η «βιώσιμη ανάπτυξη» -μια έννοια αντιφατική καθεαυτήν στις σημερινές συνθήκες κατάρρευσης των οικοσυστημάτων και της κλιματικής αλλαγής-έχει κάποια ουσία μόνο αν συνδεθεί με την έννοια της ανθεκτικότητας.
Η Τοπικοποίηση και η έννοια της ανθεκτικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επάρκεια στην ένδυση: «Το λιγότερο και ανθεκτικότερο» και η βιομηχανία της μόδας
Το κίνημα της απο-ανάπτυξης πιστεύει ότι η παραγωγή λιγότερων προϊόντων είναι ο δρόμος προς τα εμπρός και πραγματικά, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.
Η επάρκεια στην ένδυση: «Το λιγότερο και ανθεκτικότερο» και η βιομηχανία της μόδας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μύθος της ενεργειακής απόδοσης μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας
Αυτό είναι και το σκεπτικό πίσω από το πρόταγμα της «Αποανάπτυξης»: αλλαγή καταναλωτικής συνείδησης για μείωση της υπερκατανάλωσης ενέργειας.
Ο μύθος της ενεργειακής απόδοσης μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας