• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.1°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.5°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 27.1°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 25.5°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 24.5°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 27.7°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 26.2°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 29.3°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  61%
AP Photo/Bob Edme
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα όρια του Μακρόν, το μέλλον της Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Ο μακρονισμός στη Γαλλία ξεκίνησε ως αναγκαίος κεντρώος μεταρρυθμιστικός και πολιτικός βολονταρισμός που θέλησε να δώσει την αίσθηση κίνησης προς τα εμπρός επιλύοντας μία σειρά από εσωτερικά γαλλικά κοινωνικά θέματα, μαζί με καίρια θέματα για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση υπήρξε στοιχισμένος στις βασικές αρχές του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού - πράγμα αρεστό στους κύκλους της Ευρώπης. Επιπλέον, προς την κατεύθυνση της γαλλικής «συγκατοίκησης» προέδρου ως αρχηγού του κράτους και μελλοντικής κυβέρνησης ως ρυθμιστή των εξελίξεων βοήθησε η εκλογική αδυναμία των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων να δώσουν απαντήσεις σε εσωτερικά κοινωνικοπολιτικά αλλά και διεθνή ζητήματα. Η κατάρρευση των πάλαι ποτέ ισχυρών πολιτικών πόλων ήταν εμφανής, με την εξαέρωση των ισχυρών κεντροδεξιών Γκολικών και των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών.

Στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, προέκυψε η εμφανής τριχοτόμηση μιας μεγάλης κοινωνίας και οικονομίας που εκφράζει φυγόκεντρες πολιτικές δυνάμεις και η οποία ενισχύει, για πολλοστή φορά, την προοπτική της «συγκατοίκησης» στον γαλλικό πολιτικό μοτίβο. Η τριχοτόμηση προκύπτει από τα καθαρά αποτελέσματα του α' γύρου: 27,6% για τον νεοφιλελεύθερο Μακρόν, 23% για την ακροδεξιά Λεπέν και 22,2% για τον αριστερό Μελανσόν. Τα αποτελέσματα του β' γύρου, με υψηλό ποσοστό αποχής κοντά στο 30%, δηλαδή το 58,5% του Μακρόν έναντι του 41,5% της Μαρίν Λεπέν, δεν ήταν αποδοχή της πολιτικής του Μακρόν, αλλά μια ευρεία συναίνεση αντι-εθνικιστικών, αντι-ακροδεξιών και φιλοευρωπαϊκών αντανακλαστικών των Γάλλων.

Η πόλωση του αποτελέσματος έδειξε επίσης την ενίσχυση της αντιευρωπαϊκής, εθνικιστικής Ακροδεξιάς με το ιστορικά υψηλό ποσοστό της Μαρίν Λεπέν. Από την άλλη, όπως και στην περίπτωση του Brexit, η πόλωση έδειξε τα συσσωρευμένα ελλείμματα του διακυβερνητισμού της Ενωσης, του αναπτυξιακού, δημοκρατικού, πολιτικού και κοινωνικού ελλείμματος, της αύξησης των οικονομικών ανισοτήτων και της έκφρασης οργής, αλλά και της αδυναμίας της Ευρώπης να εκφράσει έναν αυτόνομο πόλο τόσο στα κοινωνικά ζητήματα της καθημερινότητας όσο και στις διεθνοπολιτικές/γεωπολιτικές εξελίξεις ενός κόσμου που τείνει να είναι πολυπολικός.

Ετσι, εκ των πραγμάτων, τα διεθνοπολιτικά ζητήματα από την πλευρά της Γαλλίας θα περιοριστούν λίγο-πολύ στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη μορφή της εσωστρεφούς αντιπαράθεσης ευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών ή, με μια άλλη μορφή, της απόκλισης των εθνικών θέσεων Γερμανίας-Γαλλίας. Αλλά για τη Γαλλία ισχύει ό,τι και για τη Γερμανία: πολύ μικρή για κάποιον αυτόνομο διεθνή οικονομικο-πολιτικό ρόλο, αρκετά μεγάλη ώστε να επηρεάζει πράγματα της Ευρώπης – με τον γαλλογερμανικό άξονα πρόθυμο να αποδέχεται τα υπερβολικά προνόμια των ΗΠΑ.

Ας θυμηθούμε ότι στην αντιπαράθεση ευρωπαϊστών-ευρωσκεπτικιστών, το όχι και τόσο μακρινό 2005, η Γαλλία είχε παίξει ρόλο με την απόρριψη της πολιτικής εμβάθυνσης της Ε.Ε. καταψηφίζοντας το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα (μαζί με την Ολλανδία). Στο τότε στρατόπεδο του «ναι», υπέρ της επικύρωσης της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης, στοιχίζονταν ο πρόεδρος Σιράκ και το κυβερνών Γκολικό Κόμμα αλλά και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές (οι χαμένοι των σημερινών εκλογών). Στο στρατόπεδο του «όχι στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», εκτός από μερικούς σοσιαλιστές υπό τον πρώην πρωθυπουργό Φαμπιούς, τους κομμουνιστές, την Ακρα Αριστερά, την ισχυρή Γενική Εργατική Συνομοσπονδία (Confédération Générale du Travail) και μερίδα των Πρασίνων, στοιχιζόταν και το αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό Λαϊκό Μέτωπο (η ενισχυμένη, σήμερα, Μαρίν Λεπέν). Σε αυτήν την πολιτική αντινομία, είχε φανεί ότι το πλαίσιο της εθνικής προτεραιότητας ήταν αρκετά ψηλά ακόμα και μεταξύ εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που, πιθανότατα, θα επιθυμούσαν μαζί και την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Αυτό που δεν είχε γίνει τότε -και που δεν γίνεται ούτε σήμερα- ήταν η συζήτηση για την υπέρβαση των ελλειμμάτων του ευρωπαϊκού διακυβερνητισμού για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως ανάπαυλα στη διαμάχη των ευρωπαϊστών, ευρωσκεπτικιστών και λαϊκιστών/εθνικιστών αντιευρωπαϊστών. Αλλά σίγουρα, δεν θα πρέπει να εκληφθούν με τόσο μεγάλη ευκολία ως ανακούφιση (μεγάλο «ουφ») για το μέλλον της κοινωνικής Ευρώπης. Αυτό που ανησυχεί τους Γάλλους, δηλαδή, η μακρόσυρτη κοινωνική αδικία, αποτυπώθηκε στο 22,2% της Αριστεράς του Μελανσόν. Η συλλογικοποίηση του κόστους της αποτυχίας ενός συστήματος (που είναι το ευρωπαϊκό σύστημα) πλήττει περισσότερο τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και τους εργαζόμενους. Και σε αυτά τα στρώματα βρίσκουν πρόθυμους ο εθνικισμός, η μισαλλοδοξία, ο αντιευρωπαϊσμός και η Ακροδεξιά της Λεπέν.

Ο μακρονισμός θα σέρνεται ως ηθικολογούσα «κοινωνική» ευρωπαϊκή πολιτική -στον αντίποδα μιας επίσης ηθικολογούσας γερμανικής δημοσιονομικής ορθοδοξίας- που θα δοκιμάζεται με καθημερινή απαξίωση στα μάτια των πολιτών. Των άνισων Ευρωπαίων πολιτών. Οι γαλλικές εκλογές αναδεικνύουν έντονα πολιτικές αμηχανίες και, άρα, αδυναμίες των Βρυξελλών, με δεδομένες τις αντιπαραθέσεις στο θέμα της Ρωσίας του Πούτιν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την Ευρώπη της μεταβλητής γεωγραφίας στην Ευ ρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα
Ο Γάλλος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως στόχος του είναι να ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου οι διαδικασίες για τη δρομολόγηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αλλά και για τον περιορισμό της δυνατότητας χρήσης...
Από την Ευρώπη της μεταβλητής γεωγραφίας στην Ευ ρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος είναι εγκεφαλικά νεκρός τώρα;
Αυτή που δείχνει επικίνδυνα σημάδια εγκεφαλικής παράλυσης είναι η Ε.Ε. Οποια κι αν είναι η έκβαση του πολέμου στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, η Ευρώπη θα βρεθεί στην πλευρά των χαμένων.
Ποιος είναι εγκεφαλικά νεκρός τώρα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρωτοβουλία κινήσεων
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι μέχρι τότε ενδεχόμενες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Μακρόν θα είναι πολιτικό μειονέκτημα ή πλεονέκτημα στο εσωτερικό μέτωπο.
Πρωτοβουλία κινήσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το Ελιζέ στο Κυρινάλιο
Η ευρωπαϊκή συμμαχία Μακρόν - Ντράγκι είναι βέβαιο ότι θα καλύψει και την εναρμόνιση των στοχεύσεων των δυο χωρών στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα θα ευνοήσει τη διαμόρφωση κοινής στάσης απέναντι στην Τουρκία...
Από το Ελιζέ στο Κυρινάλιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πνύκα, Σορβόνη και προεδρία
Την ώρα που θα έχει συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, στη Γαλλία θα αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία αλλά και η εξάμηνη προεδρία της στην Ε.Ε.
Πνύκα, Σορβόνη και προεδρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα όρια του άξονα
Ο γαλλογερμανικός άξονας είναι πλέον η σκιά του διδύμου που μέχρι και την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη την άνοιξη του 2010 ήταν η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Τα όρια του άξονα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας