• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 29.8°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.0°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  62%

Ο Ν. Αναστασιάδης με τις κινήσεις του επηρεάζει την κούρσα για την προεδρία υπέρ του πρώην υπ. Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη

AP Photo / Petros Karadjias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Αναστασιάδης, ρυθμιστής της διαδοχής του;

 • A-
 • A+
Ο Κύπριος πρόεδρος προσφέρει στον υποψήφιο διάδοχό του Νίκο Χριστοδουλίδη σημαντική στήριξη και κάλυψη, «σπρώχνοντάς» τον στον β’ γύρο.

ΑΝΑΛΥΣΗ*  

Τη ρύθμιση του πολιτικού σκηνικού για την εκλογή του νέου προέδρου στην Κύπρο, σε μόλις 10 μήνες, επιχειρεί με κάθε μέσο που διαθέτει ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης. Με μεθοδευμένη παρέμβαση, «όχημα» το Κυπριακό και κυριολεκτικά…διαλυτικές θέσεις για όσα τεκταίνονται στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου, ο Κύπριος πρόεδρος αποφάσισε να μπει και να παραμείνει στο προσκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας, για να μπορεί να γέρνει την πλάστιγγα στη δική του πραγματική προτίμηση για τη διαδοχή που στη Λευκωσία είναι πλέον «κοινό μυστικό»: να περάσει στον β’ γύρο ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Γιατί από τώρα; Γιατί από τώρα εξελίσσεται η αμφίρροπη διαπάλη στον χώρο της Συναγερμικής Δεξιάς ανάμεσα στον Αβέρωφ Νεοφύτου, που είναι ο επίσημος προεδρικός υποψήφιος, και τον Νίκο Χριστοδουλίδη που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος. Ο τελευταίος παραμένει δημοφιλής, φαίνεται ότι θα έχει κομματική στήριξη από το ΔΗΚΟ, αλλά για να συγκρατήσει δυνάμεις χρειάζεται εισροές από τον ΔΗΣΥ. Με τις θέσεις του στο Κυπριακό, ο Ν. Αναστασιάδης εμφανίζεται έτοιμος να κρατήσει τον Χριστοδουλίδη στο πολιτικό παιχνίδι, προσφέροντάς του μάλιστα το κατάλληλο κλίμα και κάλυψη.

Αφορμή δίνουν οι διπλωματικές διεργασίες που κινούν οι ΗΠΑ για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου. Το παρασκήνιο οργιάζει για την έλευση αγωγών προς την Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει σημαντικά βήματα επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου. Τα σενάρια που ευνοούν οι ΗΠΑ και υποστηρίζουν ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. αφορούν φόρμουλες για σταθερότητα και συνεργασία. Ολες οι προτάσεις περιλαμβάνουν και την Τουρκία. Το ερώτημα, βέβαια, μετά το 2023 είναι κατά πόσον θα κινηθεί η Λευκωσία, ώστε να γίνει μέρος ευρύτερων συνεργασιών αμοιβαίων συμφερόντων και, το κυριότερο, αν θα προχωρήσει με σενάριο λύσης ή χωρίς λύση του Κυπριακού.

Οι πυκνές δημόσιες τοποθετήσεις Αναστασιάδη μετά την επίσκεψη της ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτώριας Νούλαν, δείχνουν πολύ καθαρά τις προθέσεις του. Προσπαθεί επίμονα να προκαταλάβει την κινητικότητα για εξελίξεις μετά το 2023, προτάσσοντας κάθε είδους ανέφικτη επιδίωξη, όπως η «αναγνώριση από την Τουρκία» και η «οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας – Κύπρου». Πρόκειται για μια ρητορική που συγκαλύπτει τις επιλογές Αναστασιάδη στο Κυπριακό όλη την 10ετία που πέρασε –πριν και μετά το Κραντ Μοντάνα– και τις οποίες υπηρέτησε ο Ν. Χριστοδουλίδης. Τώρα, ο πρώην ΥΠΕΞ θα τις ταιριάξει στην προεκλογική εκστρατεία του, για να προχωρεί χωρίς αντίλογο, έχοντας τη στήριξη Αναστασιάδη.

Προκαταλαμβάνοντας τους χειρισμούς στο Κυπριακό με τέτοιου είδους θέσεις, ο Ν. Αναστασιάδης προσπαθεί, επίσης, να συγκολλήσει ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις –από το εθνικιστικό ΕΛΑΜ μέχρι μερίδα του ΔΗΚΟ–, φτιάχνοντας «κλίμα» για τον Ν. Χριστοδουλίδη. Ο πρώην ΥΠΕΞ μοιάζει πολύ συμβατός για τον Κύπριο πρόεδρο να γίνει ο «φυσικός» διάδοχός του, αφού δοκιμάστηκε στην πράξη σε κρίσιμες φάσεις των διαπραγματεύσεων. Συνέβαλε στη διάλυση του διαπραγματευτικού πλαισίου Γκουτέρες και τον παραγκωνισμό του Μ. Ακιντζί, ενώ ήταν παρών στη βολιδοσκόπηση με τον Μ. Τσαβούσογλου για τα «δυο κράτη». Ηταν επίσης ο προωθητής του «East Med», η επιμονή στην υλοποίηση του οποίου σήμερα, υπό το πρίσμα όλων όσα συμβαίνουν στην περιοχή, συνιστά μόνο έλλειψη σοβαρότητας, αν δεν πρόκειται για σκόπιμη παραπλάνηση.

Με λίγα λόγια, ο Ν. Αναστασιάδης στήνει το «αφήγημα» Χριστοδουλίδη, ασχέτως αν όλα όσα υποστηρίζουν μαζί, συνιστούν κλασική συνταγή για τη διαιώνιση και δικαιολόγηση της αποτελμάτωσης του Κυπριακού. Απομένει να αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσον ο πρώην ΥΠΕΞ θα καταφέρει να συγκρατήσει ποσοστά εντός ΔΗΣΥ και να ελκύει παράλληλα πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους, κόμματα με ακραίες και λαϊκίστικες θέσεις στο Κυπριακό. Βέβαια, πολλοί γνωρίζουν ότι οι επινοήσεις Αναστασιάδη -«οριοθέτηση ΑΟΖ» και «αναγνώριση»- είναι εκτός συζήτησης. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε ο ΟΗΕ και η Ε.Ε., προς τους οποίους (λέει ότι) απευθύνεται ο Ν. Αναστασιάδης, θα αναλάβουν τέτοια πρωτοβουλία.

Τα πλείστα, όμως, από όσα λέει ο Κύπριος πρόεδρος, επί του παρόντος, περνάνε καθημερινά στα ελεγχόμενα ΜΜΕ χωρίς κριτική, αντίλογο και αμφισβήτηση. Ετσι, στην πραγματικότητα ο Ν. Αναστασιάδης συνεχίζει το επικοινωνιακό σχέδιό του, να αναμιγνύεται στην προεκλογική εκστρατεία, ροκανίζοντας τον χρόνο, με εικονικές πρωτοβουλίες που… θα αναλάβουν άλλοι. Ενώ ξέρει πολύ καλά –το γνωρίζει και η Αθήνα– ότι είναι υπαρκτό το χειρότερο σενάριο για την Κύπρο: οριστική παράκαμψη από οποιονδήποτε ενεργειακό σχεδιασμό στην ανατολική Μεσόγειο και διχοτόμηση.

Η αντίδραση Αβέρωφ

Πολλά εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσουν στις μεθοδεύσεις Αναστασιάδη, προδήλως υπέρ Χριστοδουλίδη, οι άλλοι βασικοί παίκτες: ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που είναι ο πιο άμεσα επηρεαζόμενος, και η αντιπολίτευση και ο προεδρικός υποψήφιος, που θα ηγηθεί μιας εναλλακτικής επιλογής, πιθανότατα με την υποστήριξη ΑΚΕΛ – Οικολόγων.

Το «μοτίβο» του προέδρου Ν. Αναστασιάδη γύρω από το Κυπριακό ήδη επηρεάζει αρνητικά τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεν αποδείχθηκε αρκετή η πρώτη επιλογή, να παραμεριστεί ο Ν. Χριστοδουλίδης από το υπουργείο Εξωτερικών, για να χάσει το πλεονέκτημα του πολιτειακού αξιώματος και της προβολής. Από την άλλη, ο μετριοπαθής Ιωάννης Κασουλίδης που ανέλαβε το ΥΠΕΞ δεν κατάφερε να περάσει μια πιο ρεαλιστική γραμμή. Τώρα, με τη νέα «θεωρία της πρόταξης» –αναγνώριση και οριοθέτηση ΑΟΖ–, ο Αναστασιάδης κυριολεκτικά τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια του Αβέρωφ Νεοφύτου. Μένει άφωνος σε ένα μείζον θέμα και παρακολουθεί τον Ν. Χριστοδουλίδη να καλπάζει, χωρίς να εκτίθεται καν σε δημόσιο διάλογο για τις θέσεις του, αφού το κάνει για λογαριασμό του ο ίδιος ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.

Το ΑΚΕΛ και ο Μαυρογιάννης

Το ΑΚΕΛ βρίσκεται μπροστά σε καθοριστικές αποφάσεις ύστερα από 6 μήνες ατελέσφορων συζητήσεων με το ΔΗΚΟ, που φαίνεται ότι είχε από καιρό αποφασίσει το «σχέδιο Β»: τον Ν. Χριστοδουλίδη. Η προβολή μιας ενδεχόμενης στήριξης από το ΑΚΕΛ του διαπραγματευτή, πρώην πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, τις τελευταίες ημέρες, δεν άφησε ασυγκίνητο τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, που του έριξε και ευθύνες για χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι ο Ν. Αναστασιάδης σχεδόν απολαμβάνει τις συζητήσεις περί υποψηφίων προέδρων που όλοι προέρχονται από τον στενό κύκλο των συνεργατών του: Χριστοδουλίδης, Αβέρωφ, τώρα Μαυρογιάννης, μάλιστα από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

Ολοι σε μεγάλο βαθμό υπήρξαν συμμέτοχοι και συνυπεύθυνοι σε χειρισμούς εξαιρετικά επίμαχους και αμφιλεγόμενους και κανείς δεν διαχώρισε έγκαιρα και επαρκώς τη θέση του. Αυτό ισχύει σε απόλυτο βαθμό για τον Χριστοδουλίδη, σε μεγάλο βαθμό για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, που έχει όμως καταγεγραμμένες κάποιες διαφωνίες, ενώ η περίπτωση Μαυρογιάννη διαφέρει ποιοτικά στα εξής: διατήρησε τη θέση του στην ουσία μέχρι να λήξει το συμβόλαιό του, συμπεριφερόμενος τυπικά ως υπηρεσιακός καριέρας, αλλά όλο αυτό το διάστημα ήξερε με πάσα λεπτομέρεια τι πολιτικά παίχτηκε στο Κραντ Μοντάνα και τι έγινε με τις «ιδεοθύελλες» για δύο κράτη και τα συγκάλυψε. Ποιον άραγε θα πείσει εκτός από ορισμένους που θέλουν να πεισθούν;

Εκτός εάν τελικά το 2023 αποδειχθεί μια αναμέτρηση στα μέτρα του Νίκου Αναστασιάδη, για να διαιωνίσει την πολιτική παρουσία του και όλα τελικά να… παραγραφούν. Μαζί και οι σοβαρές ευθύνες του Κύπριου προέδρου και των συνεργατών του για το πού βρίσκεται η Κύπρος: «μια τρίχα πριν από τη διχοτόμηση».

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναμέτρηση για τρεις στις προεδρικές εκλογές
Οι προεδρικές εκλογές κρίνονται οριακά. Παρά την υπεροχή του ΔΗΣΥ, που ασκεί κυβερνητικό έλεγχο και καθοδηγεί τους κρατικούς μηχανισμούς κατά τα… πρότυπα του ’80, μια μερίδα της κοινής γνώμης μπορεί να...
Αναμέτρηση για τρεις στις προεδρικές εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεδρικές εκλογές 2023 με τα βαρίδια Αναστασιάδη
Η εκλογική αναμέτρηση θα προκαλέσει μεγάλη πόλωση, ιδίως η απειλή στον ΔΗΣΥ να βρεθεί εκτός εξουσίας ύστερα από δέκα χρόνια. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα παίξει το χαρτί της ενότητας στους συναγερμικούς και από τη...
Προεδρικές εκλογές 2023 με τα βαρίδια Αναστασιάδη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεδρικές εκλογές με αξιόπιστο αντίλογο
Το πολιτικό διακύβευμα τον Φεβρουάριο του ’23 αφορά τρία κρίσιμα και αλληλένδετα ζητήματα: την αντιμετώπιση της εκτεταμένης διαφθοράς, την αναστροφή της πορείας προς τη διχοτόμηση και την ευθυγράμμιση της...
Προεδρικές εκλογές με αξιόπιστο αντίλογο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «έντιμος συμβιβασμός» των Κυπρίων
Το 2021 κλείνει αφήνοντας την κοινωνία της Κύπρου –και στις δυο Κοινότητες που τις χωρίζει η γραμμή κατοχής– να αισθάνεται πιο έντονα το κενό στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο «έντιμος συμβιβασμός» των Κυπρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ακήρυκτος προεκλογικός για το 2023
Στο 18μηνο που απομένει, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα εδώ και καιρό και πιστεύει ότι έχει το πλεονέκτημα.
Ο ακήρυκτος προεκλογικός για το 2023

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας